Vernon L. Smith

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Sosialisti-taloustieteilijä Vernon L. Smith halusi todistaa behavioristisilla tutkimuksillaan, että vaikka täydellisen informaation ja riittävän monen toimijan markkinoilla tehokkuus on optimaalista, muissa olosuhteissa markkinatalouden tulos on paljon huonompi. Hänen Nobel-palkitut tutkimuksensa kuitenkin osoittivat päinvastaista, ja Smith vähitellen oppi kannattamaan tiukkaa omistusoikeuden suojaa, markkinoiden ulottamista yhä useampiin asioihin ja libertarismia. [1]

Hyvinvointilauseet todistavat, että markkinatalous tuottaa maksimaalisen hyvän lopputuloksen ja että tulokset, joita markkinatalous ei edes tulonsiirron jälkeen tuota, tuottavat tarpeettomia hyvinvointimenetyksiä.

Taloustieteilijä Vernon L. Smith oli ennen sosialisti. Siksi hän yritti todistaa, että hyvinvointilauseiden johtopäätökset eivät päde käytännön tilanteissa. Hän keksi tehdä laboratoriokokeita vapaaehtoisilla ihmisillä.

Tuloksena oli kuitenkin aina resurssien tehokas allokaatio, joten Smith arveli kokeissa olleen virheitä, muutti parametreja ja testasi uudelleen, kunnes lopulta joutui myöntämään markkinoiden toimivuuden kovin epätäydellisissäkin olosuhteissa.

Smithin mukaan kaikissa järjestelmissä on ongelmana tiedon hajanaisuus, siksi päätöksenteonkin tulee olla hajautettua. Kaikessa vuorovaikutuksessa – taloudellisessa, poliittisessa ja sosiaalisessakin – kunkin on itse saatava päättää vaihtosuhteistaan.

Viitteet

  1. The Experimental Economist, Nick Gillespie & Michael W. Lynch, Reason, October 2002