Diskonttaus
Diskonttaus tarkoittaa tulevaisuuden rahan nykyarvon laskemista. Jos korko on 10 %, on yhtä hyödyllistä saada 100 euroa nyt kuin 110 euroa vuoden päästä tai 121 euroa kahden vuoden päästä. Siksi kaikki nämä summat ovat sadan nykyeuron arvoisia diskontattuina. Lyhytjänteinen henkilö tai nyt köyhä mutta lähitulevaisuudessa rikastuva henkilö saattaa käyttäytyä, kuin hänen diskonttauskorkonsa olisi hyvin korkea.
Diskonttaus käyttäytymisessä
Korkeaa diskonttauskorkoa käyttävä arvostaa enemmän pieniä palkkioita pian kuin suuria myöhemmin.
Esimerkiksi hedelmällisinä päivinään naiset ovat lyhytjänteisempiä kuin muulloin ja haluavat välittömiä palkkioita, oli kyse rahasta, ruoasta tai seksistä. He siis ottavat mieluummin heti edes vähän kuin olisivat valmiita odottamaan saadakseen enemmän. Biologisesti ovulaatiovaiheen hormonitasojen tiedetään lisäävän impulsiivisuutta. Diskonttaaminen siis lisääntyi. Myös hormoniehkäisyä käyttävillä naisilla havaittiin diskonttaamisen yhteys kuukautiskiertoon, mutta seksin diskonttaaminen lisääntyi heillä juuri ennen kuukautisia. Tähän syynä oli ehkä kumppaniyhteyden vahvistaminen seksillä juuri ennen kuukautisia.[1]
Hyperbolinen diskonttaus
Hyperbolinen diskonttaus on käyttäytymistaloustieteen käsite, joka mallintaa ihmisten käyttäytymistä useissa kokeissa tarkemmin kuin normaali eli aikakonsistentti eli eksponentiaalinen diskonttaus. Hyperbolisesti diskonttaava ihminen saattaa arvostaa euroa heti enemmän kuin kahta euroa vuoden päästä mutta silti kahta euroa kahden vuoden päästä enemmän kuin euroa vuoden päästä. Tämä ei ole aikakonsistenttia. Kun vuosi on kulunut, hän on jossain kohtaa vaihtanut mielipidettään ja pitää sittenkin jälkimmäisistä vaihtoehdoista parempana sitä, jossa saa vain sen euron (tuolloin heti eli vuotta alkuperäisen valintatilanteen jälkeen). Tässä vastaavasti henkilön käyttämä diskonttauskorko laskee sitä alemmaksi, mitä pidemmistä aikaväleistä on kyse.[2][3][4]
Viitteet
- ↑ {{#invoke:Verkkoviite|main}}
- ↑ Frederick, Shane (2002). "Time Discounting and Time Preference: A Critical Review". Journal of Economic Literature 40 (2): 351–401. doi: .
- ↑ "A discounting framework for choice with delayed and probabilistic rewards" (2004). Psychological Bulletin 130 (5): 769–792. doi: . PMID 15367080.
- ↑ Thaler, R. H. (1981). "Some Empirical Evidence on Dynamic Inconsistency". Economics Letters 8 (3): 201–207. doi: .