Free State Project

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Free State Project eli vapaa osavaltio -projekti on yhdysvaltalainen kansalaisliike, joka pyrkii keräämään 20 000 vapaaehtoista vapaushenkistä muuttamaan New Hampshiren osavaltioon. Heidän laskelmiensa mukaan tuo määrä riittäisi poliittiseen muutokseen, joka tähtäisi libertaariin yövartijavaltioon. Projekti perustettiin 1. syyskuuta 2001.

Historia

Free State Projectin perusti Jason Sorens vuonna 2001. Jason oli pettynyt liberalistien marginaaliseen menestykseen politiikassa ja päätteli että ainoa keino liberalistisen valtion luomiseen olisi liberaalien joukkomuutto yhteen paikkaan, jolloin liberalistit eivät joutuisi olemaan vähemmistössä ajatustensa kanssa. Projektilla ei alunperin ollut mielessä mitään tiettyä osavaltiota. Projektin jäsenet alkoivat käydä systemaattisesti läpi jokaisen osavaltion arvioiden mahdollista kohdeosavaltiota seuraavin kriteerein: Alle puolitoista miljoonaa asukasta ja republikaani- sekä demokraattipuolueen yhteinen kulutus vuonna 2000 alle 5,2 miljoonaa dollaria, saman verrain kuin liberaalipuolueen kulutus samana vuonna. Hawaiji ja Rhode Island pudotettiin pois johtuen niiden taipumuksesta keskitettyyn hallintoon. Jäljelle jääneiden osavaltioiden kesken suoritettiin vuonna 2003 äänestys jossa New Hampshire valittiin Free State Projectin kohdevaltioksi. New Hampshiren valinta kohdeosavaltioksi johtui sen matalimpien verojen ja riippumattomuuden liittovaltion rahoituksesta vuoksi. Monet liberaalien ajamat asiat - kuten olematon tulovero - oli jo käytössä New Hampshiressa.

Idea

Projekti identifoi itsensä vapaan markkinatalouden ja perustuslaillisen federalismin kannattajaksi. Organisaation ohjelmajulistus vuodelta 2005 määrittää seuraavasti:

"Free State Project on 20 000 ihmisen sopimus muuttaa New Hampshireen jossa he antavat suurimman mahdollisimman ponnistuksen yrittäessään luoda yhteiskuntaa jossa suurin mahdollinen hallituksen rooli rajoittuu elämän, vapauden ja omaisuuden suojeluun. Projektin onnistuminen tuo mukanaan todennäköisesti verojen ja sääntelyn vähentymisen, yksilövapauksien ja vapaiden markkinoiden kasvattamisen hallinnon jokaisella saralla, perustuslaillisen federalismin palauttamisen ja vapauden tuomien hyötyjen näyttämisen muille osavaltioille ja maailmalle."[1]

Projektin perustajan Jason Sorensin mielestä 20 000 ihmisen ryhmä kykenee poliittisesti valtaamaan itselleen alle kahden miljoonan ihmisen valtion tai osavaltion. Järjestäjien mukaan kyse ei kuitenkaan ole minkäänlaisesta demokraattisesta vallankaappauksesta, vaan kyseessä on lähinnä osavaltion yksilönvapauksiin tähtäävien piirteiden vahvistamisesta. Mukaan projekti kelpuuttaa kaikki 18 vuotta täyttäneet henkilöt ympäri maailmaa, joilla ei ole rasistisia tai syrjiviä asenteita. Projektiin on osallistunut henkilöitä puhtaan kristillisistä lähtökohdista aina satanisteihin. Vuoden 2009 toukokuun lopussa projektiin osallistuneesta 9 314 henkilöstä 712 ilmoitti muuttaneensa osavaltioon.

New Hampshire

Projektin kohdeosavaltio New Hampshire on Yhdysvaltain osavaltioista kenties lähimpänä projektin tavoitteita, sillä se on jopa Yhdysvaltain mittapuulla erittäin vapaa ja verovihamielinen osavaltio. New Hampshisssa kansanedustajat eivät saa lainkaan palkkaa, ei ole tuloveroa, ei ole myyntiveroa (tai ALV:tä), aseen omistaminen ei vaadi aseenkantolupaa, moottoripyöräilijän ei ole pakko käyttää kypärää, autoilijan ei ole pakko käyttää turvavöitä ja osavaltion perustuslaki takaa kansalaisilleen oikeuden vallankumoukseen tilanteessa, jossa heidän vapautensa on vaarantunut. New Hampshiren motto onkin "elä vapaana tai kuole". [2]

Lähteet

Aiheesta muualla