Georg Henrik von Wright

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Georg Henrik von Wright (14.6.1916 - 16.6.2003 Helsinki) oli akateemikko ja filosofian professori Helsingin ja Cambridgen yliopistoissa. Käytti itsestään nimitystä "humanisti". Wittgensteinin läheinen työtoveri ja seuraaja.

Merkittävä filosofi, jonka teoreettisempi työ oli (poliittisesti relevanteilta aspekteiltaan) melko liberaalia mutta käytännön johtopäätökset antiliberaaleja (kuten Sartrellakin, tosin totalitaristisen kommunismin korvasi linkolalainen, pessimistinen totalitarismi-äärivihreys).

Von Wright ihaili Pentti Linkolaa[1].

"- - von Wright sai vaikutteita Oswald Spengleriltä, jonka pessimistisiin äänensävyihin läntisen sivilisaation tilasta hän osittain yhtyi. Von Wright varoitti ”niistä moraalisista vaaroista, joihin ihminen antautuu, kun hän alkaa luottaa järkensä ratkaisuihin”. Kirjassaan The Myth of Progress (Edistyksen myytti) hän kyseenalaisti taloudellisen ja teknisen kehityksen todellista edistyksellisyyttä." [Wp]

Von Wrightin taidekäsitys "jämähti renessanssiin sekä Mozartiin", eikä hän arvostanut taiteilijoiden halua uudistaa taidetta, tehdä erilaista kuin edeltäjänsä[1].

Viitteet

  1. 1,0 1,1 Mytologialla myyttejä vastaan, Humanisti 4/2009