Jan Vapaavuori

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Jan Vapaavuori (s. 3.4.1965 Helsinki) on kokoomuksen kansanedustaja vuodesta 2003, asuntoministeri 2007-2011.

Jan Vapaavuori käytti aikanaan iskulausetta "aito oikeistolainen". Suomen Kuvalehden toimittaja Leena Sharma luonnehtii häntä nykyään "kokoomuslaiseksi naamioituneeksi viherpiipertäjäksi". [1]

Vihdin Ideapark

Helsinkiläinen Vapaavuori vastusti Vihdin Ideapark-kauppakeskuksen rakentamista ympäristösyihin vedoten.[2] Näin ollen Vapaavuoren mukaan on parempi, että Vihdissä, Lohjalla, Pohjois-Kirkkonummella, Siuntiossa, Nummi-Pusulassa ja Karkkilassa asuvat matkustavat lähimpään kauppakeskukseen pääkaupunkiseudulle Vihdin sijaan.

Sen sijaan, että kaupat itse valitsisivat sijaintinsa omien kannattavuusarvioidensa ja asiakasvirtaennusteidensa perusteella, Vapaavuori kannattaa asiassa valtion ohjausta. Vapaavuoren mukaan "meillä [suomalaisilla] on käsissämme laaja rakenteellinen ja periaatteellinen kysymys kaupan suuryksikköjä koskevasta kehityksestä ja ennen kaikkea siitä, mihin niitä tulee sijoittaa."[3]

Yritystuet

Vapaavuori kannattaa yritystukia, koska ne tukevat hänen mukaansa kasvua ja kansainvälistymistä. Hän on sanonut olevansa hämmentynyt keskustelusta, jossa yritystukien päälle yritetään lyödä negatiivinen leima.[4] Yritystuissa ajatuksena on, että virkamiehistö poliittisen ohjauksen alaisena pystyy allokoimaan niukkoja resursseja tehokkaammin kuin markkinat.

Vapaavuori olisi ollut valmis myöntämään yhdysvaltalaiselle Guggenheim-säätiölle "satoja tuhansia euroja" arkkitehtuurikilpailun järjestämiseen Työ- ja elinkeinoministeriön alaisen valtakunnallisen puurakentamisohjelman kautta[5], mutta Guggenheim sittemmin veti hakemuksensa pois julkisen painostuksen takia.

Innovaatiotuista Vapaavuori on sanonut, että niiden tulisi kohdistua nykyistä enemmän todellisiin innovaatioihin.[6]

Viitteet

  1. "PolKom", Leena Sharma, Suomen Kuvalehti 33/2011, sivu 17
  2. Sukari ja Vapaavuori ilmiriidassa Ideaparkista Taloussanomat 8.5.2008
  3. Asuntoministeri Jan Vapaavuori: Ideapark on vain jäävuoren huippu Valtioneuvosto: Ympäristöministeriö 7.7.2008
  4. Vapaavuori hämmentynyt yritystukien mollaamisesta Yle Uutiset 18.9.2013
  5. Vapaavuori: Guggenheim-museokilpailulle valtion tukea Talouselämä 14.1.2014
  6. Vapaavuori: Innovaatiotukia todellisiin innovaatioihin MTV Talous 17.06.2013