Matti Rossi

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Matti Rossi (1934-2017) oli suomalainen kääntäjä ja Skp:n jäsen ja ehdokas vaaleissa sekä kirjoitti puolueen pää-äänenkannattajaan.

Vuonna 1975 suomalaisia kirjailijoita oli kutsuttu Kirjailijaliiton tiloihin keskustelemaan unkarilaisen kirjailija Dénes Kissin kanssa työväenkirjallisuudesta. Tämän kysyttyä, onko talvisodasta kirjoitettu kirjaa, Veijo Meri vastasi kieltävästi ja selitti talvisodan syitä. Matti Rossi suuttui ja väitti talvisodan ollen kansainvälisen fasismin hyökkäys sosialismia vastaan.

"Kumman fasismin?" Dénes Kiss kysyi. "Kumman fasismin, itäisen vai läntisen?" Anna-Maija Raittila suomensi. Rossin ihmetellessä "itäistä fasismia" Kiss selitti tarkoittavansa fasistista ja imperialistista Neuvostoliittoa.

Matti Rossi kirjoitti ilmiantokirjeen Unkarin kirjailijaliitolle, ja Kissiä ilmeisesti uhkasivat ankarat valtiolliset rangaistukset, mutta suomalaispoliitikkojen ahkerat vetoomukset onnistuivat pelastamaan tilanteen.

Rossi: Zyskowicz on juutalainen julmuri

Rossi ei ole koskaan katunut tekoaan. Toukokuussa 2007 hän sai valtionpalkinnon Shakespearen teosten kääntämisestä. Juutalainen kansanedustaja Ben Zyskowicz moitti tekoa. Hänen mukaansa kommunisteille voi antaa anteeksi mutta ei tekoja, joita nämä eivät kadu tai pyydä anteeksi:

"Rossia voi verrata niihin ilmiantajiin, jotka natsi-Saksan miehittämissä maissa natsiaatteen kannustamina ilmiantoivat juutalaisia naapureitaan miehittäjille."

Rossi vastasi tähän lähettämällä Helsingin Sanomiin kirjoituksen (30.5.), jossa hän ei pahoitellut, pyytänyt anteeksi eikä puolustellut mitään vaan perustelematta ja rasistisesti rinnasti Zyskowiczin julmaan ja ahneeseen juutalaisen irvikuvaan, Venetsian kauppiaan Shylockiin:

"Sylttytehtailija, kansanedustaja Benjamin Zyskowicz pyysi kalavelkojen vuoksi Helsingin käräjäoikeudelta lupaa leikata puoli kiloa paistia kirjailija Matti Rossista, koska tämä oli aiheuttanut kohtuutonta haittaa hänen sylttybisnekselleen. - - Kansainvälinen Ihmissyöjien liitto on ilmaissut myötätuntonsa sylttykuningas Zyskowiczia kohtaan. Kunnioittavasti Matti Rossi kirjailija"

Sama vastaus kelvannee natsi-ilmiantajia kritisoineille juutalaisille.

Aiheesta muualla