Monetarismi

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Monetaristi)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Monetaristinen taloustiede on makroekonominen taloustieteen koulukunta, jonka mukaan mm. inflaatio johtuu pitkälti rahan määrän liian nopeasta lisäämisestä ja lyhyellä aikavälillä rahan määrä vaikuttaa huomattavasti kysyntään.

Monetarismin keskeisiä teoreetikkoja ovat etenkin Milton Friedman mutta myös Anna Schwartz, Karl Brunner ja Allan Meltzer[1]. Erittäin vaikutusvaltainen teos oli Friedmanin ja Schwartzin A Monetary History of the United States 1867–1960 (1963)[2].

Monetarismi syrjäytti keynesiläisyyden 1960-luvun jälkeen

1960-luvulla keynesiläiset ja monetaristit kiistelivät inflaation syistä ja vaikutuksesta työllisyyteen (ks. Phillipsin käyrä), rahan kysynnän korkojoustosta ja siitä, "onko finanssipolitiikalla toivottua vaikutusta kokonaiskysyntään". Kiista "ratkesi empiiristen tosiasioiden avulla - - monetaristien voittoon. - - keynesiläisten usko rahapolitiikan ylivertaiseen kykyyn hoitaa työttömyysongelma on kuollut - - Optimistikaan ei enää luota keynesiläiseen ajatukseen kysynnän aktiivisesta hienosäädöstä", kertoo Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen.[3]

Sen sijaan Friedmanin aluksi ehdottama yksinkertainen rahan määrän sääntelymalli ei toiminut toivotusti[2], kun USA:n keskuspankki Fed kokeili sitä 1979-82[1]. Uudet finanssi-innovaatiot tekivät käsitteen "rahan määrä" sen verran epäselväksi, että keskuspankin pyrkimystä taloudelliseen vapauteen ei yleensä toteuteta pelkästään rahan määrää tarkkailemalla vaan myös mm. inflaatiota seuraamalla.

Monetarismi nykyään

Useimpia väitteitä, joilla monetaristit haastoivat keynesiläisyyden, pidetään nykyään oikeina, ja ne ovat makrotaloustieteen ja rahapolitiikan perustaa[1]. Näitä ovat mm.

  • nimellis- ja reaaliarvojen tarkka erottelu (eli inflaatiokorjaukset)
  • rahapolitiikka on finanssipolitiikkaa tehokkaampi työkalu talouden pitämiseen vakaana
  • inflaation matalana pitämisen tärkeys
  • nykyinen rahapolitiikka on lähempänä monetarismia kuin esimerkiksi vuosien 1956-78 keynesiläisyyttä muttei vastaa täysin kumpaakaan. [1]

Liberalismi ja monetarismi

Monen liberaalin näkemykset ovat lähellä taloustieteen valtavirtaa ja sikäli myös lähellä monetarismia. Myös Milton Friedman oli libertaristi ja monetaristi. Ainakin Suomessa moni anarkokapitalisti ja eräät muut liberaalit ovat lähempänä taloustieteen itävaltalaista koulukuntaa.

Viitteet

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Monetarism, Econlib (luettu 2.5.2010)
  2. 2,0 2,1 http://www.britannica.com/EBchecked/topic/389146/monetarism
  3. Tieteessä tapahtuu 8/2008, Vol 26, 19.12.2008 Vesa Kanniainen, artikkeli (pdf), tiivistelmä