New Deal

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

New Deal oli presidentti Franklin D. Rooseveltin vuosina 1933–1937 toteuttama joukko investointeja, ay-liikkeen suosimista, sosiaaliturvaa ja veronkiristyksiä.

Teollisuustuotanto nousi 50 % ennen New Dealiä

Toipuminen lamasta alkoi kesällä 1932, ja kesäkuuhun 1933 mennessä teollisuustuotanto nousi 50 % huomattavan deflaation aikana. Kun kesäkuussa 1933 irrottauduttiin kultakannasta, alkoi inflaatio. Sen sijaan työnteko oli vuonna 1934 tuntimääräisesti pienempi kuin vuonna 1932. Kuitenkin vuonna 1939 BKT oli 27 % trendin alla, mikä professoreiden Harold L. Cole ja Lee E. Ohanian mukaan johtui työmarkkinapolitiikasta, jota ilman työllisyys olisi ollut 20 % parempi. Presidentti Roosevelt myönsi vuonna 1938 osan hallituksen politiikasta haittaavan toipumista ja palautti työnantajien oikeuden irtisanoa istumalakkoilijoita.[1]

Työttömyyskorvauksen vaikutukset

Suuren laman aikana työttömyyskorvausten kesto nelinkertaistettiin. Hagedornin ym. tutkimuksen mukaan työttömyyden pitkäaikainen kasvu johtui lähinnä siitä.[2] (lisää: ks. Suuri lama)

Fasismia

Martti Koskenniemen mukaan New Dealia ajaessaan Roosevelt jopa uhkasi nimittää ylimääräisiä tuomareita korkeimpaan oikeuteen saadakseen sen suostumaan tahtoonsa ja meni vielä pidemmälle yhteenotossaan oikeuslaitoksen kanssa kuin Donald Trump hyökätessään oikeuslaitosta vastaan kuin pyrkisi "luhistamaan demokraattisen yhteiskunnan keskeiset rakenteet".[3]

New Dealia arvosteltiin fasismiksi siksikin, että se noudatti pitkälti fasistisen Italian ja kansallissosialistisen Saksan politiikoja.

Maataloustuet

Toukokuussa 1933 Roosevelt loi maatalouden sääntelyhallinnon (Agricultural Adjustment Administration, AAA) ja aloitti Yhdysvalloissa maataloustuet ja maatalouden sääntelyn, jotka jatkuvat yhä. Hän alkoi maksaa tukia siitä, että pelloilla ei viljelty ruokaa tai muutakaan myytävää. Ensimmäisen version korkein oikeus kumosi.

Viitteet

  1. Stimulus and the Depression: The Untold Story, Harold L. Cole and Lee E. Ohanian, Wall Street Journal, SEPTEMBER 26, 2011
  2. Unemployment Benefits and Unemployment in the Great Recession: The Role of Macro Effects, Marcus Hagedorn, Fatih Karahan, Iourii Manovskii, Kurt Mitman. NBER Working Paper No. 19499, October 2013. Abstract, Introduction & Conclusions.
  3. Katri Merikallio: Huoli kasvaa: Donald Trump halveksii lakia ja luhistaa demokratiaa – ”Johtaa pahimmillaan fasismiin” Suomen Kuvalehti. 15.2.2017.

Aiheesta muualla