Vapautuksen teologia

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Vapautuksen teologia on osittain kommunismin peiteideologia, mutta mukaan on päätynyt ei-kommunistejakin.

Vastustajat väittävät sitä on väitetty kristillistetyksi marxismiksi.[1]

Vapautuksen teologia on 1960-luvulla syntynyt, Latinalaisessa Amerikassa korostunut katolisen kirkon suuntaus, joka puhuu orjien ja vähäosaisten auttamisesta ja joissain tapauksissa on tehnyt sitä oikeastikin, usein taas puolustanut kommunismia tai sen liepeillä olevia keinoja, jotka toimivat epäsuorasti vähäosaisia vastaan. Paavi Johannes Paavali II tuomitsi ideologian marxilaisena, vaikka se syntyi katolisen kirkon piirissä.

Romanian salaisen poliisin kommunistiaikainen kenraali Ion Mihai Pacepa väittää, että KGB kehitti vapautuksen teologian. Damian Thompson kirjoittaa, ettei ole varma, pitääkö Pacepan väite paikkaansa, vaikka vapautuksen teologia onkin kvasimarxilainen liike ja Moskovalle edullinen, koska se ei edes tuominnut Breznevin kauden hirmutekoja.[2]

Väitteen puolesta puhuu se, että vapautuksen teologia kukoisti 1960-luvulta 1990-luvulle[2], mutta yleisestikään Pacepan luotettavuudesta ei olla varmoja.

Viitteet

  1. Robert Shaffer, "Acceptable Bounds of Academic Discourse Malline:Wayback," Organization of American Historians Newsletter 35, November 2007. URL retrieved July 12, 2010.
  2. 2,0 2,1 Former Communist spy: KGB created Catholic liberation theology, The Spectator, 2 May 2015.