Zeitgeist-liike

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Zeitgeist)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Zeitgeist-liike, robottikommunismi, epävirallisesti: "marxism with robots" on Zeitgeist-elokuvien innostama liike. Elokuvissa esitetään uskottavia, kyseenalaisia ja epäuskottavia väitteitä, jotka on keinotekoisesti liitetty toisiinsa.

Kommunismia?

Zeitgeist on kommunismia lähellä oleva komentotalous-ideologia, jossa "yhteisellä päätöksenteolla" laskelmien tuella päätetään, mitä tuotetaan, kuinka paljon ja kuka sen saa. Itse asiassa johtavat Zeitgeist-aktivistit eivät löytäneet Pasi Matilaiselle vastatessaan ainuttakaan eroa kommunismiin tai suunnitelmatalouteen.

Pasi Matilaisen mukaan Zeitgeist-ideologia on suunnitelmataloutta. [1]

Zeitgeist-liikkeen Henry Brade vastasi, että vaikka hän ymmärtää vertailun kommunismiin, niin pitää huomata, että oikeaa kommunismia ei ole missään ollut ja että Zeitgeist-ideologia ("resurssipohjainen talous") eroaa kommunismista siinä, että tieteen ja teknologian avulla saadaan varmistettua jokaisen perustarpeet. [1] (Noin kommunistitkin sanoivat, joten ei tuo ole mikään ero.)

Petri Kivikangas vastaa, että markkinatalouden hintamekanismi ohjaa resurssien kohdentamista huonosti ja Zeitgeist-ideologiassa resurssien kohdentaminen määrätään tuotteista saadun palautteen, laskelmien ym. perusteella. [1] (Tuo on ihan normaalia suunnitelmataloutta, joten ei tuo ole mikään ero.)

Zeitgeist-liikkeen "Toinen totuus" vastasi, että heidän taloutensa ei ole keskitetysti johdettua ohjaamista vaan "Kaikki tuotanto ja kulutus on yhteisesti päätettyä ja järkiperäisesti tieteellisellä menetelmällä optimoitua." [1] (Juuri noin komentotaloudessa tyypillisesti tehdään tai väitetään tehtävän.)

Matilainen huomauttaa, että vapaassa libertaristisessa yhteiskunnassa on se hyvä puoli, että siinä jokainen voi rakentaa omia pienempiä ihanneyhteiskuntiaan täysin vapaasti, jopa zeitgeistiläiset voivat tehdä omia zeitgeist-kaupunkejaan ja -yhteisöjään. "Toinen totuus" piti tätä hyvänä ratkaisuna ja sanoi, että zeitgeistilaiset eivät olisikaan pakottamassa ketään tai ottamassa keltään pois omaisuutta vastoin tämän suostumusta. [2]

Jos muut zeitgeistiläiset olisivat samaa mieltä "Toisen totuuden" kanssa, Zeitgeist-ideologia olisi osa utooppista sosialismia, joka syntyi 1800-luvulla ennen marxilaista sosialismia ja jossa mm. sosialisti Robert Owen yritti liberaali Jeremy Benthamin tuella ja rahoituksella rakentaa sosialistisia kokeiluja ilman pakottamista.

"Robotit poistavat niukkuuden"

Talouskasvun ansiosta niukkuus on vähentynyt vuosi vuodelta ja vähentynee tulevaisuudessakin. Robotit ovat osa tätä, mutta eivät ne sinänsä poista niukkuutta.

Sen sijaan hyvin kehittynyt tekoäly saattaa johtaa siihen, että ihmistyötä ei enää tarvita. On vaikeampi kysymys, johtaako se koskaan niukkuuden päättymiseen - jo 1800-luvulla eräiden "vasemmistointellektuellien" mielestä enempi talouskasvu oli turhaa, koska kaikilla oli kaikkea tarpeeksilähde?.

Jos ihmistyötä ei enää tarvita, ihmisten taloudelliset kannustimet oman tuottamisen suhteen muuttuvat merkityksettömiksi. Kannustimia kulutuksen suhteen silti tarvitaan, niin kauan kuin niukkuutta on. Jokaisella tulisi siis olla oma omaisuus, ja jos tuhlaa sitä johonkin, kärsii sitten itse siitä, että voi ostaa muuta vähemmän. Jos kuluttaa kaikkea vähemmän, voi sijoittaa robotteihin ja tuottaa enemmän kulutettavaa tulevaisuuteen. Tätäkään ei pidä rangaista liiaksi veroilla roboteille.

"Automatisoidaan heti kaikki asiat eikä vain kustannustehokkaita kohteita"

Se tarkoittaisi, että minun pitäisi ostaa kotiini tiskikone, vaikka tiskejä olisi vähän ja minä mieluummin käyttäisin rahani johonkin muuhun.

Tällöin menetettäisiin se työ (tiskaus), jonka valitsen mieluummin kuin sen työn, jolla tiskikone tuotetaan ja asennetaan minulle (riippumatta siitä, tekisinkö sen itse vai palkkaisinko kiinalaisen tuottamaan sen minulle - laskuihin kuuluu mukaan pikkuinen siivu tiskikonetehdasinvestoinnistakin).

Samoin työpaikalla: jos joku mieluummin hoitaa työpaikan tiskit tai siivouksen manuaalisesti ja saa siitä säästöstä palkkansa, miksi häneltä pitäisi kieltää tämä ja pakottaa työnantaja hankkimaan hänen tilalleen tiskikone ja robottisiivooja?

On fiksuinta, että jokainen tekee itse omat valintansa, mitkä työt tekee mieluummin manuaalisesti ja minkä automatisoimisesta on valmis maksamaan automatisoinnin vaatiman hinnan. Joitain asioita ei kannata automatisoida ennen kuin esimerkiksi tekoälyn kehittymisen vuoksi automatisointi voidaan tehdä paremmin ja halvemmalla.

Hintamekanismi kertoo, paljonko resursseja jonkin tekeminen vaatii, ja jokaisen pitää itse saada valita, mihin resurssinsa (rahansa ja aikansa) käyttää, mihin ei.

9/11-iskut olivat USA:n "Mainilan laukaukset"

Monet Zeitgeist-fanaatikot uskovat maailman eliitin rakentavan salaista maailmanvaltiota ja tehneen itse 11.9.2001 terrori-iskut mm. WTC-rakennusta vastaan.[3] Jos tehdään sopivat oletukset, voidaan laskea, että tornien sortumisen täytyi johtua räjäytyksestä eikä koneiden osumista.[4] Tätä salaliittoteoriaa vastaan argumentoidaan Vapaasanassa.[1]

Sen sijaan ilmeisesti Zeitgeist-teorioita kuullut [kristillisdemokraatit|kristillisdemokraattien] (pian sen jälkeen entinen) eduskuntavaaliehdokas Jouko Piho raportoi 16.10.2010, että maailmassa on globaali raha- ja valtatahojen homomyönteinen salaliitto, joka on luonut nykyisen homomyönteisyysbuumin. [5]

"Kyseessä on joukko maailman vaikutusvaltaisimpia (rahan tai vallan takia) ihmisiä, jotka haluavat tuhota nykyisen maailmanjärjestyksen. He haluavat hävittää perinteiset uskonnot, perinteiset kansallisvaltiot ja perinteiset perhearvot." [5]

"Nämä tahot haluavat nykyisen systeemin tuhoa, koska he haluavat pystyttää sen tilalle uuden maailmanjärjestyksen, joka on enemmän heidän mielensä ja tahtonsa mukainen, yhden maailmanvaltion, jossa ei ole enää kansallisvaltioita eikä eri uskontoja. EU on ollut vain ensikokeilu sillä tiellä. Tavoitteena on MU eli Maailman unioni." [5]

Helsingin Sanomat on osallisena maailmandiktatuurisalaliitossa eikä siksi suostu julkaisemaan tutkivia raportteja Bilderberg-kokouksista, Piho kertoo. [5]

Ekonomistit vastustavat robottiveroa

67 % suomalaisekonomisteista vastustaa robottiveroa, 8 % kannattaa (0 % vahvasti). Yhteisö- ja pääomatulovero kohdistuvat investointeihin, ja esimerkiksi Essi Eerolan mukaan robotti-investointeja ei pidä verottaa enempää kuin muita työn tuottavuuteen kohdistuvia investointeja. Kannattajista Markus Jäntti ja Jukka Pirttilä sanoivat tarkoittavansa, että pääomatuloverotusta pitäisi kiristää.[6]

Siinä Zeitgeist-väki on siis oikeassa, että robotteja ei pidä vastustaa verottamalla niitä - paitsi että epäloogisesti heistä moni kannattaa robottiveroa.

Viitteet

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Julkinen anteeksipyyntö Suomen Zeitgeist-liikkeelle, 6.4.2011, Pasi J. Matilainen, uusisuomi.fi
  2. Kädenojennus Zeitgeist-liikkeelle, 7.4.2011, Pasi J. Matilainen
  3. www.11syyskuu.org, Hannu Yli-Karjanmaa
  4. World Trade Centerin viimeiset hetket, mm. tekniikan tohtori Heikki Kurttilan artikkeleita
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Miksi ja keiden tahdosta maailmassa on homomyönteinen buumi?, Jouko Piho, 16.10.2010, Kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokas Uudenmaan vaalipiirissä
  6. http://www.ekonomistikone.fi/ekonomistien-enemmisto-torjuu-robottiveron/

Aiheesta muualla

  • http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68198-elokuva-arvio-ajan-henki Pasi Matilaisen arvio Suomen Zeitgeist-liikkeen elokuvasta, jossa Matilaisen mukaan levitetään rokotehysteriaa, väitetään, ettei Suomessa säännellä markkinoita, tuomitaan kesämökkien yksityisomistus, jonka vuoksi mökit ovat enimmäkseen tyhjillään, väitetään, että taloudessa on enemmän velkaa kuin rahaa ja että korko ja ylikulutus ovat ongelmia, vaikka korko nimenomaan hillitsee ylikulutusta, jne.

Videoita