Altruismi

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Altruisti)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Altruismi tarkoittaa epäitsekkyyttä. Jotkut tarkoittavat altruistilla henkilöä, jolle kenen tahansa muun etu on yleensä yhtä tärkeää kuin oma etu, jotkut ketä tahansa, jotka vähänkään välittävät aidosti muidenkin edusta. Joskus termiä käytetään (väärin) tarkoittamaan ihmistä, joka välittää vain muiden edusta mutta ei lainkaan omastaan.

Jotkut laskevat altruisteiksi henkilöt, jotka viime kädessä välittävät vain omasta mielihyvästään mutta saavat toisten auttamisesta nautintoa ja auttavat toisia siksi. Tällaiset voivat käyttäytyä "altruistisemmin" ja olla "parempia lähimmäisiä" kuin "aidommat altruistit", jotka ovat katkeria ja vihaavat toisten auttamista eivätkä siksi katso sitä vaivan arvoiseksi.

Egoismia pidetään usein altruismin vastakohtana, mutta tarkkaan ottaen egoismin vastakohta on pikemminkin masokismi: pyrkimys kärsimysten aiheuttamiseen itselle. Egoismin tapaan voidaan puhua eettisestä altruismista (eettinen mielipide: "toisia pitää auttaa") ja psykologisesta altruismista (psykologinen teoria: "ihmisen tekoja motivoi oman edun lisäksi myös toisten etu").

http://fi.wikipedia.org/wiki/Altruismi