Aljaksandr Lukašenka

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Aljaksandr Lukašenka ("Alexander Lukashenko") on Valko-Venäjän kommunistinen presidentti ja diktaattori.

Suomalaisissa uutisissa Lukashenka näkyy yleensä Neuvostoliitto-nostalgialla ratsastamisesta, opposition vainoamisesta ja vaalitulosten väärennyssyytöksistä. KGB:kin toimii yhä maassa.

Lukashenka ja kommunismi

Hän oli NKP:n jäsen vuoteen 1991 ja Kommunistit demokratian puolesta -puolueen edustaja (1991–1992)[1].

Eurooppalaisen kommunismin uhrien museoon on ehdotettu omaa siipeä Lukashenkon uhreille.[2]

Sosialismi ja suunnitelmatalous

Lukashenka on vastustanut markkinatalousuudistuksia ja yksityistämistä ja toteuttanut ankaraa hintasääntelyä sekä nostanut esiin Hitlerin hallinnon hyviä puolia. Hän on myös keskittänyt valtaa itselleen.

Toimittaja-kirjailija Nick Cohenin mukaan on harhaanjohtavaa kutsua äärioikeistoksi niitä nationalistisia tahoja, jotka käytännössä ajavat samantapaista valtiota kuin Aljaksandr Lukašenkan tai Hugo Chavezin kaltaiset sosialistit. Cohen myös syyttää konservatiiveja yhteistyöstä edellisten tahojen kanssa ja vasemmistoa yhteistyöstä islamistien kaltaisten homoseksuaaleja ja juutalaisia vihaavien rasistien ja autoritaristien kanssa. Hänen mielestään relevantimpi jakolinja kulkee liberaalidemokraattien ja autoritaristien välillä. [3]

Vuoden 2010 presidentinvaalit

Vuoden 2010 presidentinvaaleissa Lukašenka sai riippumattoman ovensuukyselyn mukaan 35 % ja Andrei Sannikov 24 % äänistä, mikä vastaa aika hyvin puolueettomia arvioita heidän todellisista vaalituloksistaan. Viranomaisten ilmoituksen mukaan Lukashenka sai lähes 80 % ja Sannikov vain reilut 2 % äänistä. Lehtori Timo Laineen arvion mukaan koko oppositio olisi äänestänyt Sannikovia toisella kierroksella ja näin tästä olisi tullut presidentti, ellei vaalituloksia olisi väärennetty. [4]

Viitteet

  1. Alyaksandr Hrygorevich Lukashenka, in: Encyclopaedia Britannica Online
  2. Dubina, Yuras (1998). A museum to commemorate victims of communism. Belarus Now. Archived from the original on 2007-09-28. Luettu 2007-10-13. “Belarusian MPs propose to dedicate a section in the future museum to Lukashism”
  3. Who will confront the hatred in Hungary?, Nick Cohen, The Observer, 2 January 2011
  4. "Minskin suuri huijaus", Helsingin Sanomat 2.1.2011, sivu D7