Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja (s. 1.7.1946 Helsinki) oli kauppa- ja teollisuus- sekä ulkoministerinä 1999–2007, kansanedustajana 1970–1979 ja 1991 -, välissä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja. Hävisi Paavo Lipposelle, Eero Heinäluomalle ja Jutta Urpilaiselle puheenjohtajavaaleissa.
"Neuvostoliiton perustuslaissa on minunkin mielestäni määritelty kansalaisten perusoikeudet hyvin ja siellä ne on myös toteutettu." [toisin kuin Suomessa] (Erkki Tuomioja, HS 1.12.1978)[1] Vaikka Tuomioja ihaili ja kunnioitti paljolti Neuvostoliittoa, hän ei kannattanut sitä kokonaisuudessaan vaan kuului aina demareihin.
Tuomioja on ATTACin jäsen, joskin harkitsi aikanaan eroa sieltä siksi, että kommunisteilla on liikaa valtaa ATTACissa[2].
Esti pakotteet Putinin oligarkeille
Tuomioja esti Boris Rotenbergin ja Gennadi Timtšenkon lisäämisen EU:n pakotelistalle vuonna 2014. Hän väitti, ettei muistanut näiden nimiä, mutta myöhemmin sanoi motiivinsa olleen se, että nämä olivat Suomen kansalaisia. "Aina voi löytää juridisen syyn", ex-presidentti Toomas Hendrik Ilves kommentoi tätä. KGB-taustaisen Timtšenkon kansalaisuus järjesteltiin erikoisesti: liikemieskumppani Kai Paananen pyysi ystäväänsä ulkomaalaisviraston pääjohtajaa kiirehtimään sitä niin, ettei asiasta kiinnostunut Suojelupoliisi ehtinyt puuttua siihen. "Of course he was against, he even vetoed some against specific oligarchs", Ilves kommentoi Tuomiojasta.[3]
Zavidovo-vuoto ja Rusi-vuoto
http://www.vapaasana.net/huomioita/2007/12/tuomioja-vuosi-rusiep%C3%A4ilyt-lehdist%C3%B6lle
Tiedon Rusi-epäilyistä lehdistölle vuosi ilmeisesti Antti Satuli vuonna 2002. Supon osastopäällikkö Hannu Moilanen kertoi vuotokuulusteluissa, että ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) vuosi tiedon Satulille. Satulin kuitenkin uskotaan jo aiemmin kuulleen tiedon äärikekkoslaiselta Juhani Suomelta, joka pitää Rusia ja puolueensa nykypolitiikkaa liian oikeistolaisena.
Alpo Rusia epäiltiin salaisten tietojen luovuttamisesta Stasille, mutta oikeus vapautti hänet. Rusin kuvauksen mukaan epäilyjen julkitulo väliaikaisesti melkein tuhosi hänen elämänsä, terveytensä ja mielenterveytensä, ja oikeus määräsi hänelle korvauksia vuodosta.
Tuomioja muistetaan myös Zavidovo-vuodosta, jossa Tuomioja vuosi vuonna 1972 julkisuuteen salaisen muistion Kekkosen ja Breznevin välisestä keskustelusta estääkseen näin Suomea saamasta vapaakauppasopimusta EEC:n (nyk. EU) kanssa. Tapaus johti Sorsan hallituksen eroon mutta sopimus kuitenkin saatiin. Oikeudessa syyllinen ei selvinnyt, Tuomioja tunnusti vuodon vasta vuonna 1993 muttei silloinkaan paljastanut, mistä itse sai muistion.
Erkki Tuomioja - ei-mies [1]
EEC:tä, EU:ta, euroa ja ydinvoimaa vastustanut Tuomioja on kääntänyt takkiaan - ilmeisesti harkinnasta eikä opportunismista. Hän myös vastusti UKK-poikkeuslakia ja kieltäytyi asettumasta tämän valitsijamieheksi vuonna 1978. Kanttia tällaiseen perustuslaillisuuden puolustamiseen oli lähinnä vain muutamalla Kokoomuksen, SMP:n, RKP:n, liberaalien ja kristillisten kansanedustajalla, joista monista tuli näin poliittisia hylkiöitä.
EEC-vapaakauppasopimuksen vastustamisensa Tuomioja totesi myöhemmin vääräksi ("- - yliarvioin reaalisosialismin kestävyyden"). EU-jäsenyyden kannalle hän kääntyi 90-luvun alussa ja EMU:n puolesta hän äänesti vuonna 1998. Nyt hän hyväksyy ydinvoimankin vaikka vielä vuonna 2002 äänesti viidennen ydinvoimalan rakennuslupaa vastaan.
Väärää takinkääntöä on mielipiteen vaihtaminen opportunismista tai äänestäjien harhauttamiseksi. Oikeaa takinkääntöä on omien näkemysten analyyttinen tarkistaminen. Tuomiojan takinkäännöt tuntuvat painottuvan jälkimmäisiin.
Suomen Kuvalehti 3/2008 muistuttaa Tuomiojan 70-luvun idealismista s. 16 - 17): "'Neuvostovastaiseksi' leimatun Ydin-lehden päätoimittaja ei liittynyt Moskovasta johdettuun Rauhanpuolustajat-järjestöön Hän kantaa edelleen takkinsa kauluksessa juuriltaa läntisen Sadankomitean rauhanmerkkiä."
Ylionopeutta katsastamattomalla autolla
Vuonna 2014 Tuomioja sai sakot ylinopeudesta katsastamattomalla autolla Töölössä.[4]
Viitteet
- ↑ "Neuvostoliiton perustuslaissa on minunkin mielestäni määritelty kansalaisten perusoikeudet hyvin ja siellä ne on myös toteutettu. Mutta kumpikohan tuli ensiksi: sosialismi vai kansalaisoikeudet turvaava perustuslaki?" Erkki Tuomioja, kansanedustaja, Helsinki; HS 1.12.1978 (mielipidekirjoitus). Edellä hän moitti, miten Suomen perustuslaki turvaa oikeuden työhön mutta Suomessa on silti 178 000 työtöntä.
- ↑ Kommunisti Attacin johtoon, VS 6.4.2002
- ↑ Suomi suojasi oligarkkeja pakotteilta – Viron entinen presidentti HS:lle: ”Aina voi löytää juridisen syyn Helsingin Sanomat. 5.9.2022.
- ↑ Ulkoministeri hurjasteli katsastamattomalla autolla SVT Nyheter. 13.2.2015.