Helsingin energia

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Helsingin Energia on Helsingin kaupungin vuonna 1909 perustama sähkölaitos. Kaupungin lukuisat yksityiset sähkölaitokset siirrettiin pian sen omistukseen. Ensimmäinen näistä oli perustettu vuonna 1884. [1].

Hiilineutraaliksi 2050 - järjettömän tehottomin keinoin

Vuonna 2009 Helsingin Energian päästöt olivat 3,5 miljoonaa tonnia[2]. Tämänhetkisellä 15 euron tonnihinnalla tämä tekee 52,5 miljoonaa euroa.

Helsingin Energia tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.[3] Tämän kustannukset ovat arviolta kolme miljardia euroa[4].

Tuotto 1,75 % - ja ympäristö ei edes oikeasti parane

Tuotoksi tälle kolmen miljardin euron investoinnille tulisi näillä luvuilla 1,75 % vuodessa. Lisäksi tämä ei vähentäisi Suomen hiilidioksidipäästöjä, koska tuo tuotto on sitä, että Helsingin Energia ostaisi 52,5 miljoonalla eurolla vuodessa vähemmän päästökiintiöitä, ne kiintiöt siis jäisivät muiden päästettäviksi.

Jos taas mitään ei tehtäisi ja kyseiset kolme miljardia euroa sijoitettaisiin 5 %:n tuotolla, voitaisiin ostaa lähes kolminkertainen määrä päästökiintiöitä pois markkinoilta ja näin saada kolminkertainen päästövähennys aikaan. Paras ratkaisu on tietenkin välimuoto: sijoitetaan kannattavimpiin päästövähennyshankkeisiin, joiden tuotto ylittää esimerkiksi 5 %, mutta ei kannattamattomimpiin, joiden tuotto on esimerkiksi 0,5 %/vuosi. Lisäksi voidaan ostaa päästökiintiöitä pois markkinoilta hävitettäviksi, mikäli halutaan saavuttaa hiilineutraalius. Tällöin niitä kiintiöitä myyvät tahot, jotka voivat saada saman päästövähennyksen aikaan vähemmin kustannuksin. Tämä on ympäristön etu, koska menestyvämmän kansantalouden kansalaiset ovat valmiimpia uusiin uhrauksiin ympäristön hyväksi.

Tämä typerä politiikka sai alkunsa kaupunginvaltuutettujen päätöksestä. Tuo kolme miljardia on arvio ja tuo 15 euroa todennäköisesti vielä muuttuu johonkin suuntaan, mutta tällaisia päätöksiä ei saisi tehdä ilman laskelmia hankkeiden järkevyydestä.

Helsingin Energia yrittää kieltää kilpailun

HE haluaa rajoittaa maalämmön rakentamista. Asiasta parodioi Lehti [5].


Viitteet

Katso myös