Kari Rajamäki

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kari Juhani Rajamäki (s. 1948) on varkautelainen poliitikko ja nykyinen kansanedustaja (sd.). Kari Rajamäki toimi Suomen sisäasiainministerinä Matti Vanhasen ensimmäisessä hallituksessa.

Rajamäki aloitti kansanedustajana vuonna 1983. Hän nousi eduskunnan jäseneksi Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen ehdokaslistalta Kuopion läänin läntisestä vaalipiiristä. Hänet valittiin eduskuntaan myös vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Pohjois-Savon vaalipiiristä. Rajamäki on pysynyt eduskunnassa suuren suosionsa; hyvien kontaktien kansalaisiin ja hyvinvointivaltion etujen ajamisen ansiosta.

Rajamäki on toiminut myös Varkauden kaupunginvaltuuston jäsenenä vuodesta 1973 vuoteen 2004 ja jälleen vuodesta 2009 lähtien. Puheenjohtajana hän toimi vuosina 1985-2003 ja nykyisin hän on Varkauden kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hän toimii myös Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtajana.

Kun Rajamäki valittiin jälleen eduskuntaan vuoden 2003 eduskuntavaaleissa, hän nousi uuteen punamultahallitukseen sisäministeriksi SDP:n mandaatilla. Sisäasiainministerinä Rajamäen tärkeimpiä asioita olivat harmaan talouden vetovoiman huomattava vähentäminen, turvapaikkakiertolaisuuden poistaminen ja turvallisuuden selkeä parantaminen. Sisäministerinä edistynyt Rajamäki putosi hallituksesta vuonna 2007 SDP:n kärsittyä eduskuntavaaleissa suuren vaalitappion.

Rajamäki on toiminut eduskunnassa myös maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtajana vuosina 1987-1991 sekä 1995-2003 ja valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtajana vuosina 1996-2003 sekä 2007-2011. Rajamäki on perehtynyt todella paljon metsänkäyttö- ja kalastusasioihin ja hän onkin puhunut kalastuksen ja marjastuksen tarjoamien jokamiehenoikeuksien puolesta paljon. Oppositiossa Rajamäki on syyttänyt etevästi Vanhasen ja Kiviniemen porvarihallituksia työttömyyden kasvusta, tasaverojärjestelmistä ja harmaan talouden vetovoimasta ulkomaalaisia kohtaan.

Savolainen merkittävä kansallismielinen vaikuttaja Rajamäki on myös ehdottanut useita kertoja Etelä- ja Pohjois-Savon liittämistä yhdeksi alueeksi. Luontoasiantuntijana tunnettu Rajamäki tunnetaan myös monenlaisten tiehankkeiden puolestapuhujana eduskunnassa.

Rajamäki asuu Varkaudessa yhdessä puolisonsa Leena Rajamäen kanssa ja heillä on kaksi yhteistä lasta. Koulutukseltaan Rajamäki on hallintotieteiden maisteri. Rajamäki tunnetaan myös aktiivisesta toimimisestaan Varkauden sydänyhdityksissä aktiivijäsenenä.