Harmaa talous

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Harmaa talous tarkoittaa muuten laillista taloudellista toimintaa, josta laittomasti ei makseta veroja tai veroluonteisia maksuja. Joskus se tarkoittaa samaa kuin "grey market", joka viittaa yleensä laillisiin mutta epävirallisiin ja auktorisoimattomiin myyntikanaviin.

Musta pörssi tarkoittaa salakauppaa, jossa esimerkiksi myydään laittomia huumeita tai rikotaan hintasääntelyä.

Musta pörssi on usein diktatuurien henkireikä, kuten jopa Amnestyn demari Jari Luoto kirjoitti Helsingin Sanomissa viitaten Aasian pimeisiin markkinoihin. Pohjois-Korean kansan ahdinkoakin salaa toimiva pienimuotoinen markkinatalous on lievittänyt.

Harmaan talouden ongelma on siinä, että sitä harjoittava voi kukistaa tehokkaamman mutta lainkuuliaisen yrityksen pois markkinoilta. Toisaalta Suomessakin verotarkastajan raportin mukaan harmaa talous myös tuottaa valtavasti sellaista työntekoa, joka muuten byrokratian, sivukulujen tai sosiaaliturvan lannistavuuden vuoksi jäisi kokonaan tekemättä. Joku voisi pitää optimaalisena, että tällainen työ tehtäisiin harmaana mutta vain tällainen. (ks. myös Wikipedia harmaan talouden hyödyistä (en))

Musta pörssi

Suomessa talvisodan aikana kansa tuomitsi mustan pörssin, jatkosodan aikana hyväksyi. (Wp) Mustan pörssin syynä oli hintasääntely, joka johti hyödykepulaan ja vaati määräsääntelyä (esim. ostajan maitokortti). Tämä hintasääntely myös vähensi kannustinta tuottaa niukkoja hyödykkeitä mahdollisimman paljon ja kuluttajien motiivia kuluttaa jopa alle oman kiintiönsä, jos mahdollista. Kumpikin ongelma poistui mustassa pörssissä, mutta laittomuus nosti tarpeettomasti kaupankäyntikustannuksia.

Ministereiden pimeän työvoiman käyttö

HS:n kyselyssä vasemmiston ministereistä vain kaksi vastasi, että ei ole teettänyt pimeää työtä eikä jättänyt veroja tai työnantajamaksuja hoitamatta. Vastaamasta kieltäytyivät Paavo Arhinmäki (vas), Merja Kyllönen (vas), Maria Guzenina-Richardson (sd), Erkki Tuomioja (sd) sekä Jutta Urpilainen (sd), ja Krista Kiuru (sd) ei myöskään vastannut. Muut ministerit (kok, rkp, kd, vih) vastasivat hoitaneensa velvoitteensa, poikkeuksena Jari Koskinen (kok, kieltäytyi kommentoimasta) ja Heidi Hautala, joka oli myöntänyt teettäneensä pimeää työtä.[1] Arhinmäki sanoi, että harmaan työvoiman käyttäminen syö ministeri Hautalan uskottavuutta työssään.[2]

Liberaalien kanta

Pääsääntöisesti liberaalit kannattavat laillisuusperiaatetta: säädetyt verot pitää maksaa ja jopa hintasääntelyä pitää noudattaa, joskin hintasääntelylait pitäisi kumota.

Useimmat liberaalit kuitenkin poikkeavat tästä joissain yksittäistapauksissa, kun kyse ei ole liberaalista demokratiasta, etenkin jyrkimmät liberaalit muutenkin.

Jotkut liberaalit katsovat harmaan talouden olevan Suomessakin henkireikä, joka mahdollistaa niiden työllistymisen, joiden ei sosiaaliturvan vuoksi kannata ottaa vastaan töitä avoimilta markkinoilta tai joita työehtosopimusten yleissitovuus tai lain minimityöehdot estävät saamasta (laillisia) työtarjouksia, koska heidän työllistämisensä olisi työnantajalle tappiollista.

Anna Kontula harmaasta taloudesta

Vasemmistoliiton vasemman laidan kansanedustaja, tohtori Anna Kontula on tutkinut paljon harmaata työtä.

Vuonna 2011 Anna Kontula kehotti ihmisiä pieneen veronkiertoon, esimerkiksi maksamaan pyörähuollon käteisellä pyytämättä kuittia. "Jos yhteiskunnassa ei ole lainkaan epävirallista taloutta, se on fasistinen yhteiskunta. Aina yhteiskunnassa pitää olla pieni liikkumavara, alue, joka karkaa kaikista rekistereistä, verottajalta ja tilastoista." Asiasta nousi kohu vuonna 2013, ja Kontula vakuutti olevansa yhä samaa mieltä. Kontulan mukaan tämä antaa tilaa esimerkiksi paperittomien ihmisten työllistämiselle ja toimeentulolle. "Useimmat kansainväliset harmaan talouden tutkijat ovat sitä mieltä, että samaan aikaan kun laajamittainen harmaa talous sairastuttaa yhteiskunnan, myös täydellinen informaalin talouden puuttuminen on yhteiskunnallisesti haitallista." [3]

Jyrkimmistä liberaaleista moni voisi sanoa täsmälleen samoin, joskin heidän lääkkeensä harmaaseen talouteen olisi verojen alentaminen.

Viitteet

Katso myös

Aiheesta muualla