Keskustelu:Itävaltalainen taloustiede
1. Poistoja 24.-25.3.2011
Väliotsikkoon "2. Muut kommentit" asti alla oleva on 24.-25.3.2011 poistettua materiaalia. Ensimmäinen kappale on johdannosta, toinen arvostelun alusta, kolmas arvostelun lopusta ja "Tunnettuja edustajia" -kohdassa uutta on vain jaottelu "klassisiin itävaltalaisiin" ja "nykyitävaltalaisiin" eli "vanhaitävaltalaisiin" ja "uusitävaltalaisiin" sen mukaan, ketkä itävaltalaisiksi kutsutut ovat merkittävästi tehneet sitä "klassista taloustiedettä", joka on osa nykyisin tieteellisenä pidettyä "uusklassista synteesiä", ja keiden katsotaan olevan osa nykyään itseään "itävaltalaiseksi" kutsumaa koulukuntaa. Alla tämä viimeinen osio on tuunattuna. Minusta nämä perustelematta poistetut osiot pitäisi palauttaa. "Palautin" nyt tuon tuunatun tunnettujen edustajien luettelon. --Forp 18. heinäkuuta 2011 kello 10.40 (UTC)
- Voisitko olla vastaisuudessa kopioimatta uudelleen keskusteluun tekstejä, jotka löytyvät jo sivun muokkaushistoriasta. Keskustelusivua ei ole suunniteltu suurten viestien käsittelyyn. Viittaamasi muutokset löytyvät diffinä tästä linkistä. Sitten kommentteja muokkauksista.
- Artikkelissa oli alunperin melko töykeää ja NPOV-periaatteiden vastaista kielenkäyttöä sekä tarpeetonta "scare quotejen" viljelyä. Varsinaisen sisältöön nähden artikkelissa olikin poikkeuksellisen paljon kritiikkiä hyvin heppoisin perustein. Tällaisessa aiheessa voisi edes säilyttää positiivisen yleissävyn, kun itävaltalaisella koulukunnalla on paljon tekemistä liberalismin kanssa.
- Esim. Peter Schiff ei ole niinkään akateeminen taloustieteen tutkija, vaan yrittäjä-talouskommentaattori. Hän on varmasti tehnyt lukuisia ennustuksia uransa aikana, joista kaikki eivät voi mitenkään pitää paikkaansa. Varsinkaan kukaan ei voi ennustaa markkinoiden muutoksia lyhyellä aikavälillä, mutta juuri lyhyen aikavälin muutoksien perusteella Schiffiä kritisoitiin artikkelissa 2008 talouskriisin ennustuksista. Silloinhan dollari vahvistui voimakkaasti, mutta on sittemmin heikentynyt merkittävästi entiselle tasolleen.[1] Vastaava Misesin ennustuksien kritiikki kuulostaa samanlaiselta anekdoottien kaivelulta, Wikipedian mukaan:
- "In September 1931, Ursula Hicks (wife of John Hicks) was attending Mises’ seminar in Vienna when England suddenly announced it was going off the gold standard. Mises predicted the British pound would be worthless within a week, which never happened."
- Sitten koulukunnan jaottelusta puheenollen suomen- tai englanninkielisessä Wikipediassa ei tehdä mitään merkittävää jaottelua "vanhaitävaltalaisiin" tai "uusitävaltalaisiin". Henkilöt ovat samanarvoisesti listattuna ilman mitään karkeaa jaottelua, joten minusta on tarpeetonta tehdä sitä tännekään. Tämä artikkeli sitäpaitsi kertoo itävaltalaisesta taloustieteestä, eikä pelkästään siitä, mitä uusklassinen koulukunta ajattelee aiheesta. JJ 18. heinäkuuta 2011 kello 15.00 (UTC)