Kolmas tie

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kolmas tie on usein käytetty termi, jolla on viitattu johonkin kapitalismin ja sosialismin välimuotoon.

  • 1990-luvulla termiä käyttivät suosittamastaa politiikasta Tony Blair ja sosiologi Anthony Giddens. Siinä vasemmistolaisia tavoitteita edistettiin entistä markkinaehtoisemmin keinoin.
  • Benito Mussolini kutsu fasismia "kolmanneksi asemaksi" kapitalismin ja sosialismin välillä. Fasismi oli talouspoliittisesti hyvin vasemmistolainen ideologia, jossa hyvinvointipalvelut ja -tulonsiirrot sekä teollisuuden valtio-omistus ja valtiojohtoisuus saavuttivat ennätysmäisen aseman, mutta joka kuitenkin tuomitsi marxilaisen sosialismin.

"Kolmas tie = Bill Clinton ym."

Mm. Reasonin päätoimittaja Matt Welch kutsuu uusliberaaleiksi Tony Blairia ja markkinataloutta kannattavia USA:n demokraatteja kuten presidentti Bill Clintonia (1993-2000), joka "rajoitti valtion menoja, tasapainotti budjetin, ylisti vapaakaupan etuja ja julisti, että suuren hallinnon aika on ohitse", kun taas George W. Bush jakeli tukipaketteja yrityksille. Tosin kongressin kannat vaikuttivat Clintonin ratkaisuihin. Reasonin mukaan Bushin - Obaman aika on ollut paluu Clintonin uusliberalismista keynesiläiseen tukiaisaikaan: vaikka demokraatit ottavat yhä kunnian Clintonin saavutuksista, he irtisanoutuvat ne tuottaneista toimista. [1]

Welsh rinnastaa uusliberalismin, "kolmannen tien" ja "uudet demokratit" ("New Democrats").[1] Termiä uusliberalismi käytetään muissakin merkityksissä.

Viitteet

Aiheesta muualla