Maanpuolustus

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Libertarismissa vaihtoehtojen teoretisointi nykyiseen valtiojohtoiseen asevelvollisuuteen perustuvaan maanpuolustusmalliin on merkittävässä asemassa. Asevelvollisuus on yksi merkittävimpiä ja tuhoisimpia yksilönvapauksien loukkauksia, mikä kävi viimeistään selväksi maailmansodissa 1900-luvulla. Toisaalta liberaalien enemmistö kannattaa maanpuolustusta, mutta se tulee järjestää useimpien mielestä verorahoitteisen ammattiarmeijan pohjalta, anarkokapitalistien mielestä puolestaan vapaaehtoisen tai markkinaehtoisen mekanismin avulla.

Valtiojohtoinen maanpuolustus

Maltillisia, klassiseen liberalismiin periaatteessa pohjautuvia vaihtoehtoja nykyiseen asevelvollisarmeijaan on esitetty artikkelissa asevelvollisuus.

Anarkokapitalistinen maanpuolustus

Usein ajatellaan, että maanpuolustus on mahdollista järjestää vain valtiollisesti, koska vain valtiolla voi olla tarpeeksi resursseja puolustukseen järjestämiseen tai ilman alueellista väkivaltamonopolia yhteiskunta suistuu kaaokseen. Minarkistiset libertaarit kannattavat valtion tehtävien rajaamista tarkasti maanpuolustukseen, lainvalvontaan ja oikeusistuimiin. Toisaalta anarkoindividualistiset ajattelijat kuitenkin kieltäytyvät hyväksymästä mitään alueellista väkivaltamonopoliin perustuvaa järjestöä, vaikka sen tehtävät olisivat miten tarkasti "rajattuja". Mikä tahansa valtiollinen armeija vaatii verotusta toimiakseen, ja tätä ei voida hyväksyä. Anarkokapitalistit argumentoivat, että anarkistinen maanpuolustus olisi jopa paljon luotettavampi ja halvempi vaihtoehto kuin valtiollinen armeija.

Katso myös

Aiheesta muualla