Gustave de Molinari

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Gustave de Molinari (3. maaliskuuta 1819 – 28. tammikuuta 1912) oli alankomaalais-ranskalainen taloustieteilijä. Hänet yhdistetään ranskalaisiin klassisiin liberaaleihin kuten Frédéric Bastiat ja Hippolyte Castille. Asuessaan Pariisissa 1840-luvulla hän otti osaa Bastiat'n Vapaakauppayhdistykseen nimeltä "Ligue pour la Liberté des Échanges". Ennen kuolemaansa 1850 Bastiat kuvasi Molinarin teostensa jatkajaksi.

Vuonna 1849 Molinari julkaisi ehkä merkittävimmän kirjoituksensa The Production of Security, jossa hän esittää, että vapaat markkinat oikeus- ja turvallisuuspalveluissa voisivat hyvinkin korvata valtion monopolin. Monet anarkokapitalistit pitävätkin Molinaria ensimmäisenä aatteen edistäjänä.

The Production of Securityn vuoden 1977 englanninkielisen käännöksen esipuheessa Murray Rothbard toteaakin teoksen olevan "ensimmäinen esitys ihmishistoriassa siitä, mitä nyt kutsutaan anarkokapitalismiksi", mutta toteaakin, että "Molinari ei käyttänyt samaa terminologiaa, ja olisi varmaan kauhistunut nimivalinnasta". Itävaltalainen taloustieteilijä Hans-Hermann Hoppe toteaa, että "vuoden 1847 artikkeli The Production of Security on ehkä tärkein yksittäinen kontribuutio modernin anarkokapitalismin teoriaan".[1]

Viitteet

Lisää luettavaa