Matalapalkkaiset työt

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tässä on artikkelissa on puutteellisesti lähdeviittauksia.
Voit auttaa Liberalismiwikiä lisäämallä artikkeliin lähteitä.

Minimipalkkojen, suurien työnantajamaksujen ja vahvan ay-liikkeen takia Suomesta puuttuu liuta matalapalkkaisia töitä. Tällaiset ovat yleisiä valtioissa, joissa minimipalkat ja työn verotus ovat kevyempiä. Myös korkea sosiaaliturva kilpailee työnantajien kanssa vähemmän tuottavista työntekijöistä.

Sääntelyn takia tekemättä jäävä työ on joskus asiakaspalvelutyötä, joka ei ole yritykselle välttämätöntä mutta joka saattaisi parantaa yrityksen imagoa ja lisätä asiakasmäärää. Toisaalta usein uusia tuotteitakin menisi kaupaksi, jos niitä voisi teettää halvemmalla, tai enemmän vanhoja tuotteita. Kannattaisi jopa perustaa aivan uusia yrityksiä tai tuotantolinjoja tekemään tuotteita, joita ei menisi tarpeeksi kaupaksi korkeammilla työvoimakustannuksilla.

Esimerkkejä

Esimerkki: Bensa-aseman pitäjä laskee, että tankkaaja-apulaisen tuoma arvo yritykselle olisi 1000 € kuukaudessa. Tällöin yrittäjän kannattaa työllistää henkilö palkalla joka on pienempi kuin 1000 €. Pakollisten työnantajamaksujen takia työntekijän palkkaaminen maksaa kuitenkin yrittäjälle tuplasti annettavaan palkkaan nähden, jolloin työntekijän palkkaaminen ei olekaan kannattavaa ja yksi ihminen jää työllistymättä.

Vahvan sääntelyn takia näistä moni on turhaan työttömänä, vaikka markkinat olisivat valmiit maksamaan uusista töistä. Useimpia matalapalkkaisista töistä onkin ennen tehnyt paljon useampi, mutta ne ovat kadonneet tai vähentyneet palkkasääntelyn, verojen ja sosiaaliturvan noustua. Jo sosiaaliturvan muuttaminen kannustavaksi (ks. perustulo) ja palkkasääntelyn poistaminen tuottaisivat paljon lisää työpaikkoja.

  • Apulaiset rakennustyömailla
  • Toimistoapulaiset
  • Sihteerit
  • Bensa-aseman tankkaaja-apulainen
  • Kaupan kassalla pakkaaja-apulainen
  • Ravintoloiden sisäänheittäjät
  • Kävelevät mainoskyltit
  • Enemmän asiakaspalvelijoita kauppoihin ja ravintoloihin

Katso myös