Ottawan sopimus

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Ottawan miinakieltosopimus (Ottawan miinasopimus) kieltää henkilömiinojen käytön, valmistuksen, varastoinnin ym. Suomi joutui luopumaan miinoistaan allekirjoitettuaan sopimuksen vuonna 2011. Venäjä ei ole sitoutunut sopimukseen, ja jos se hyökkää Suomeen, se saa käyttää henkilömiinoja, Suomi ei.

Suomi liittyi Ottawan sopimukseen marraskuussa 2011. Puolustusministeriö vastusti sopimusta. Nyt Venäjä on ainoa Euroopan maa, joka ei ole sopimusta allekirjoittanut. Muita ei-allekirjoittaneita ovat mm. Kiina, Intia, USA ja Koreat.

Tarja Halonen syytti virkamiesten vastustelleen ulkoministeri Tarja Halosen yritystä liittää Suomi sopimukseen (1990-luvulla). Suurlähettiläs Pasi Patokallio kertoo syyksi sen, että presidentti ja hallitus olivat hutvassa päättäneet toisin, vaikka Halonen vastusti tätä päätöstä. "Sen sijaan, että Halonen olisi eronnut hallituksesta, hän ryhtyi syyttämään virkamiehiä taitamattomuudesta."[1]

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen entinen johtaja, eversti evp Heikki Hult pitää liittymistä sopimukseen historiallisen huonona päätöksenä. Hänen mukaansa jalkaväkimiinat ovat taisteluissa täysin korvaamattomia, jalkaväkitaisteluiden tärkein osa (2018), etenkin kun Suomen maasto on paljolti peitteistä, vaikeasti valvottavaa ja tulitettavaa. Hultin mukaan kansaa johdettiin harhaan: Suomi sijoittaisi miinat sotatilanteessa tarkoin merkitysti, niin että ne voisi kerätä pois. Jos Suomi eroaisi sopimuksesta, edes Venäjä ei nostaisi asiasta meteliä, noteeraisi vain, että Suomi aikoo puolustautua, Hult toteaa. Puolustusvoimien operaatiopäällikkö Jari Kallio puolestaan sanoi, että puute on pitkälti korvattu, vaikkei psykologista miinakauhua voikaan korvata.[2]

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajien mukaan Suomi voisi aloittaa maamiinatuotannon heti, jos kriisi tulisi,[3] vaikka sopimus kieltää sen. Irtisanomisaika on puoli vuotta, ja jos sota alkaa sen kuluessa, miinakielto jatkuu sodan loppuun. Venäjä ei ole allekirjoittanut kieltoa.

Viitteet

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ottawan_sopimus