Palveluseteli
Palvelusetelit eli voucherit ovat liikuntasetelien kaltaisia papereita, joilla esimerkiksi osan lasten päivähoitomaksusta voi maksaa.
Ne ovat kunnallista tms. kilpailuttamista parempi ratkaisu siinä, että asiakkaat tai perheet voivat itse valita itselleen parhaan palveluntarjoajan, mikä parantaa kilpailua ja asiakaslähtöisyyttä palveluntarjoajien välillä, ajaa heidät pyrkimään optimaaliseen laatuun ja edullisuuteen, sekä vähentää kilpailuttamiseen liittyvää korruptiota.
Ne ovat käteisen antamista huonompi ratkaisu siinä, että ne eivät mahdollista tinkimistä ko. menoista vielä tärkeämpien menojen hyväksi ja vaativat enemmän byrokratiaa kuin käteisen antaminen (sosiaaliturvana, palvelusetelien tai valmiiksi osoitetun palvelun sijaan).
Lisää pienituloisten valinnanvapautta
Kainuun sote-kuntayhtymän edustajien mukaan ostopalvelujen kustannusten tasolle mitoitettu palveluseteli toteuttaa valinnanvapauden kaikissa tuloluokissa. Jos kustannusneutraaliuden sijaan palvelusetelillä on haettu säästöjä, valinnanvapaus on voinut pienentyä. Kirjoittajien mukaan "palveluseteli on juuri niin hyvä ... kuin millaiseksi se tehdään". [1]
Viitteet
- ↑ Kainuun kokemukset palvelusetelistä ovat hyviä, Esko Pääskylä, projektipäällikkö, Marita Pikkarainen, kehittämisjohtaja, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Helsingin Sanomat 5.7.2013, sivu B10.
Katso myös
- Erikoissairaanhoidon palveluseteli tuo uusia vaihtoehtoja, Koillissanomat 7.5.2010: "Kuusamossa on Suomen ensimmäisenä kuntana ottanut käyttöön palvelusetelin erikoissairaanhoidon palveluissa. Palveluseteliä voidaan käyttää ainakin aluksi kaihi-, tekonivel- ja lihavuusleikkauksissa sekä olkapää-, polvi- ja käsikirurgisiin leikkauksiin ja toimenpiteisiin..."