Piraattipuolue

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Piraattipuolue vaatii mm. tekijänoikeuksien lyhentämistä esimerkiksi 10 vuoteen sekä eräitä liberaaleja ja kansanvaltaa lisääviä uudistuksia.

Politiikantutkija Ville Pitkäsen mukaan: "Piraattipuolueen perusvire on liberaali toisin kuin perussuomalaisten". Puolueen eduskuntavaaliehdokkaista 80 % on syntynyt vuoden 1980 jälkeen, lähes kaikki ovat 20-40-vuotiaita, vain muutama yli 50-vuotias. [1]

Suomenkin Piraattipuolueessa suhtautuminen talousliberalismiin vaihtelee mutta lähes kaikki ovat arvoliberaaleja. Puolueella ei ole talouspoliittista kantaa, joskin se on ottanut kantaa mm. perustulon puolesta.

Keskustaa?

"Vaikka piraatit saavat kannatusta myös vasemmalta, niin tutkijat sijoittavat heidät poliittisella värikartalla ainakin toistaiseksi keskustaan" [Saksassa?]. [2]

Saksan 3. suurin puolue?

Piraattipuolue nousi Saksan 3. suurimmaksi puolueeksi huhtikuun kyselyssä: CDU 36 %, SPD 24 %, PP 13 %, Vihreät 11 %, Vasemmisto-puolue 8 %, FDP 5 %. [3] Viikkoa aiemmin kannatus oli 12 %.[4]

Saarlandin osavaltiovaaleissa 2012 Piraatit saivat 7,4 % äänistä ja 4 paikkaa,[5] Berliinissä 2011 8,9 %.

Pääsy liittopäiville on mahdollinen, koska se on onnistunut eräissä osavaltioissakin ja vaalitapa on aika suhteellinen toisin kuin Suomessa. Haasteena on 5 %:n äänikynnys. Pääsy hallitukseen vaatisi todennäköisesti melkoisia kompromisseja.

Piraattien on veikattu vievän Saksassa Vihreiden paikan "protestipuolueena"[6] tai FDP:n, Vihreiden, SPD:n ja CDU:n sosiaaliliberaalien[7] siipien paikan,koska FDP on nykyään entistä markkinaliberaalimpi (eli sekä talous- että arvoliberaali)

Muualla

Europarlamentissa on 2 Ruotsin piraattipuolueen edustajaa. Tunisiassa oli vallankumouksen jälkeen nuoriso- ja urheiluministeri piraattipuolueesta 27.1.-25.5.2011.

Historia

Ruotsin piraattipuolue perustettiin vuonna 2006, Suomen 2008. Jokunen vuosi aiemmin Suomessa oli samalla asialla "Tietoyhteiskuntapuolue", jonka nimi ei ollut tarpeeksi mediaseksikäs tuottaakseen puolueelle minkäänlaista huomiota.

Eri maiden piraattipuolueiden kattojärjestö Pirate Parties International perustettiin 2010.

Viitteet

Katso myös