Queer

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Queer viittaa vaihtelevasti melkein mihin tahansa "poikkeavaan", joka ei ole heteronormatiivista. Tähän kuuluu myös sosiaalisen sukupuolen epämääräisyys. HLBTIQA:n interseksuaalisuus on vain osa tätä.

Termiä käytetään välillä sorrettujen vähemmistöjen puolustamiseen, välillä vippaskonstina varastaa sorrettujen huomiota äärivasemmistolle.

Ruotsin HBT-piireissä keskustellaan (mm. taiteilija Alexander Bard), pitäisikö HBTQ:sta (HLBTQ) palata HBT:hen, koska epämääräistä queer-termiä käyttävät itsestään tahot, joilla ei ole mitään yhteyttä HBT-asiaan ja jotka vain haluavat huomiota äärimielipiteilleen. Tämä on Bardin mukaan haitallista HBT-asialle. Tutkija Hanna Wikström puolustaa queer-termiä ja huomauttaa, että useimmat queerit eivät ole anarkisteja eivätkä äärivasemmistoa. Poliisi on saanut monia ilmoituksia uhkauksista, joita Priden queer-aktivistit ovat langettaneet heitä arvostelleille. [1]

Svenska Dagbladetin kulttuuritoimittaja Tobias Brandel puolustaa queerien ja jopa heinä esiintyvien anarkistien ja autonomien osallistumista Prideen, kunhan nämä eivät hyökkäile muita osallistujia vastaan ja pelottele näitä hiljaisiksi. [1]

Määritelmä

Queer on joskus tarkoituksellisen epämääräinen käsite henkilöille, jotka eivät halua kuulua mihinkään lokeroon. Jotkut tarkoittavat sillä kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, toiset niitä, jotka eivät ole cissukupuolisia heteroseksuaaleja. Kolmannet tarkoittavat queer-termillä niitä, jotka eivät halua määritellä sukupuolista suuntautumistaan. Mukana on henkilöitä, jotka kokevat taakaksi homoyhteisön homonormatiivisuuden eli oletuksen yhteisön jäsenten homoseksuaalisuudesta, vaikka joku voi olla esimerkiksi biseksuaali tai siltä väliltä.

Pervo-sanaa käytetään queerin suomennoksena, mutta useammin suomessakin puhutaan queereistä, koska etenkin ulkopuolisten käyttämänä "pervo" koetaan useammin loukkaavaksi.

Viitteet

  1. 1,0 1,1 Pride kidnappas från vänster, SvD:n kulttuuritoimittaja Tobial Brandel, Svenska Dagbladet, kulttuurisivut, 24.7.2012. Alku: "Attackerna mot Pridefestivalen kommer inte längre från högerextrema utan från vänsterextrema."