HLBTQIA

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta HLBTIQA)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

HLBTQIA+ (HLBTIQA), HLBTQ (HTBQ), (LGBTQ), HLBT (HBT, LGBT) ym. ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä käytettyjä lyhenteitä. H = homoseksuaali, L = Lesbo, B = Biseksuaali, T = Transihminen, I = Intersukupuolinen, Q = Queer, A = Aseksuaali (tai demiseksuaali), + = muut.

LGBTQIA+ on englanninkielinen vastine. https://www.urbandictionary.com/define.php?term=LGBTQIA%2B

Intersukupuolinen tarkoittaa henkilöä, joka fyysisesti ei ole yksiselitteisesti nainen tai mies. Sosiaalisesti hän voi olla silti nainen, mies tai muunsukupuolinen. Termiä "hermafrodiitti" pidetään pejoratiivisena.

Transihminen kattaa transsukupuoliset, muunsukupuoliset ja transvestiitit.

Transsukupuolinen (aiemmin "transseksuaali", vaikka termi ei liity seksuaalisuuteen), tarkoittaa henkilöä, joka ei koe syntymässä määritettyä sukupuolta omakseen. Esimerkiksi transmies on syntymässä määritetty naiseksi mutta kokee olevansa mies. Transsukupuolisuuden kriteerinä ei ole halu "korjata" sukupuolielimiä tyypillisiksi. Jos mies on alun perin määritetty mieheksi, hän on cis-mies (cissukupuolinen).

Muunsukupuolinen (engl. non-binary) tarkoittaa henkilöä, joka ei pidä itseään (pelkästään) naisena eikä miehenä vaan molempina, ei kumpanakaan tai siltä väliltä. Muunsukupuolisuus on siis sosiaalista, intersukupuolisuus fyysistä. Osa muunsukupuolisista pitää itseään transsukupuolisena.

Transgender-termillä saatetaan Suomessa tarkoittaa muunsukupuolista mutta Yhdysvalloissa transsukupuolista (aiemmin transsexual) tai transihmistä.

Transvestiitti tarkoittaa tarvetta ajoittaiseen persoonassaan olevan toisen sukupuolen ilmaisua. Vaikka useimmat transvestiitit ovat heteromiehiä, jotka joskus haluavat pukeutumisella, meikkaamisella tai muuten tuoda esiin feminiinistä puoltaan, monenlaiset yhdistelmät ovat mahdollisia.

Aseksuaali (ei-seksuaali) ei omaa tarvetta seksiin. Jotkut aseksuaalit pitävät silti suukottelusta, romantiikasta ja parisuhteesta tai voivat harjoittaa seksiä uteliaisuudesta tai kumppanin vuoksi.

Demiseksuaali ("puoliseksuaali") tuntee halua vasta voimakkaan tunnesiteen muodostuttua.

Queer (joskus "pervo") on joskus tarkoituksellisen epämääräinen käsite henkilöille, jotka eivät halua kuulua mihinkään lokeroon. Jotkut tarkoittavat sillä kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, toiset niitä, jotka eivät ole cissukupuolisia heteroseksuaaleja. Kolmannet tarkoittavat queer-termillä niitä, jotka eivät halua määritellä sukupuolista suuntautumistaan. Mukana on henkilöitä, jotka kokevat taakaksi homoyhteisön homonormatiivisuuden eli oletuksen yhteisön jäsenten homoseksuaalisuudesta, vaikka joku voi olla esimerkiksi biseksuaali tai siltä väliltä.

Panseksuaali on suuntautunut kaikensukupuolisiin, siis myös muunsukupuolisiin.

Liberaalien kanta

Todennäköisesti HLBTIQA-ihmiset ovat yliedustettuina liberaaleissa. Liberalismissa keskeistä on ihmisten oikeus päättää itse omasta elämästään ja kaikkien tasa-arvo lain edessä. Jotkut liberaalit saattavat silti yksityiselämässään kammoksua asioita, joihin he katsovat muilla olevan oikeuden, ja vältellä tai jopa tuomita HLBTIQA-ihmisiä. Keskimäärin liberaalit ovat kuitenkin muita HLBTIQA-myönteisempiä.

Sosialistien kanta

Neuvostoliitto, Kuuba ja muut sosialistiset maat suhtautuivat kielteisesti erilaisuuteen, myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Neuvostoliiton peruja vaino Venäjällä ei ole vieläkään laantunut.

Marxilaissosialististen maiden lisäksi myös kansallissosialistiset maat ovat suhtautuneet erittäin julmasti vähemmistöihin.

Sateenkaariyhteisön rasismi, seksismi ja orientaatiosyrjntä

Sateenkaariaktivisti Rachel Moore tuli parikymppisenä lesboyhteisössä ulos kaapista biseksuaalina, useimmat ystävät hylkäsivät hänet ja häntä haukuttiin petturiksi. Moore on musta nainen ja sanoo kokeneensa samaa rasismia ja seksismiä sateenkaariyhteisössä kuin muuallakin. Hän on yli 60 vähemmistöyhdistyksen kattojärjestö Rainbow Housen koordinaattori. Hän oli aiemmin tullut kaapista lesbona, mutta kun hän tuli kaapista biseksuaalina, se johti pettymykseen.[1]

Usein heikossa asemassa olevat vaativat vapautta ja tasa-arvoa, ja jos he saavat valtaa, he alkavatkin rajoittaa muiden vapautta ja vaatia ryhmälleen etuoikeuksia. Samakin ihminen tai ryhmä voi olla samanaikaisesti yhtäällä vallassa ja toisaalla syrjitty.

Katso myös

  1. Vähemmistönä vähemmistössä Helsingin Sanomat. 1.7.2020.