Transihminen

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Transihminen kattaa transsukupuoliset, muunsukupuoliset ja transvestiitit.

Transsukupuolinen (aiemmin "transseksuaali", vaikka termi ei liity seksuaalisuuteen), tarkoittaa henkilöä, joka ei koe syntymässä määritettyä sukupuolta omakseen. Esimerkiksi transmies on syntymässä määritetty naiseksi mutta kokee olevansa mies. Transsukupuolisuuden kriteerinä ei ole halu "korjata" sukupuolielimiä tyypillisiksi. Jos mies on alun perin määritetty mieheksi, hän on cis-mies (cissukupuolinen).

Muunsukupuolinen (engl. non-binary) tarkoittaa henkilöä, joka ei pidä itseään (pelkästään) naisena eikä miehenä vaan molempina, ei kumpanakaan tai siltä väliltä. Muunsukupuolisuus on siis sosiaalista, intersukupuolisuus fyysistä. Osa muunsukupuolisista pitää itseään transsukupuolisena.

Transgender-termillä tarkoitetaan Suomessa muunsukupuolista mutta Yhdysvalloissa transihmisiä transsukupuolista (aiemmin transsexual) tai transihmistä.

Transvestiitti tarkoittaa tarvetta ajoittaiseen persoonassaan olevan toisen sukupuolen ilmaisuun. Vaikka useimmat transvestiitit ovat heteromiehiä, jotka joskus haluavat pukeutumisella, meikkaamisella tai muuten tuoda esiin feminiinistä puoltaan, monenlaiset yhdistelmät ovat mahdollisia.

Katso myös