Rajavero

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Marginaalivero eli "rajavero" tarkoittaa sitä, paljonko henkilön maksamat verot lisääntyvät lisäansioiden myötä:

marginaaliveroaste = Δ(verot)/Δ(verotettava tulo)

Jos henkilön tulot nousevat eurolla ja siitä seuraa, että häneltä peritään 0,56 euroa lisää veroja, marginaaliveroaste on 0,56 / 1 = 0,56 eli 56 %. Marginaaliveroaste 100 % siis tarkoittaa, että tehdystä lisätyöstä ei jäisi mitään käteen. Yleensä huomioidaan myös veroluonteiset sosiaaliturvamaksut.

Tämä on eri asia kuin keskimääräinen veroaste = verot / verotettava tulo. Se kuvaa henkilön kokonaisverotuksen suuruutta, marginaaliveroaste taas sitä, miten verotus kannustaa lisäahkerointiin tai työnteon vähentämiseen. Henkivero, jossa kaikilta peritään saman suuruinen vero, johtaa marginaaliveroasteeseen nolla mutta pienituloisille korkeisiin keskimääräisiin veroasteisiin. Suomen kaltaisissa progressiivisen verotuksen maissa kumpikin veroaste on korkein suurituloisimmilla.

Joskus puhutaan efektiivisestä marginaaliverosta, jossa huomioidaan veroluontoisten maksujen lisäksi se, miten ansiot vähentävät henkilön saamaa sosiaaliturvaa. Tämä mittari kertoo sen, miten työansiot vaikuttavat henkilön nettotuloihin. Usein pienituloisimpien efektiivinen marginaaliveroaste on Suomessa lähellä sataa prosenttia, eli heille työnteosta ei jää juuri mitään käteen, tai jopa yli. Tällaisista tilanteista käytetään nimitystä kannustinloukku.

21 000 %:n marginaalivero

Vuonna 2017 Suomen korkein efektiivinen marginaalivero on 21 000 %. Tämä koskee 13 999 euroa vuodessa ansaitsevia. Heidän kannattaa kieltäytyä alle 200 euron palkankorotuksista, koska 14 000 euroa ansaitsevat joutuvat maksamaan sairausvakuutuksen päivärahamaksun (1,58 %) koko palkastaan, vähemmän ansaitsevat eivät mitään. Pienempiä vastaavia veropiikkejä on mm. Yle-veron alarajan ja valtion ansiotuloveron alarajan kohdalla.[1] Ks. kannustin.

Esimerkkejä

Vuonna 1976 ruotsalaisen satukirjailijan, Astrid Lindgrenin, (tavallinen) marginaaliveroaste nousi 102 prosenttiin, mistä Lindgren kirjoitti sadun Pomperipossa i Monismanien. Tapaus nosti suuren kohun, ja saman päivän valtiopäivävaaleissa sosiaalidemokraatit menettivät hallitusvallan ensi kerran 40 vuoteen.

Viitteet

Katso myös