Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue

Astrid Lindgrenin satu Pomperipossa i Monismanien oli eräs puolueen vuoden 1976 historiallisen vaalitappion syistä. Satu kuvasi sitä, miten Lindgreniltä verotettiin 102 % tuloista.

Korruptio

Korruptioyksikkö asetti ulkoministeri Margot Wallströmin lahjustutkintaan tämän otettua ammattiliitolta vastaan hyvin halvan vuokra-asunnon ohi 10-20 vuoden asuntojonon. Oikeustieteen professori Dennis Töllborgin mukaan kyseessä on selvä lahjus ja korkean tason korruptio.[1][2]

Puolueen puheenjohtaja Håkan Juholt (sd) joutui eroamaan vuonna 2012 otettuaan valtiopäivien vuokratukea koko asuntoonsa, vaikka jakoi sen puolisonsa kanssa. Oikeusministeri Laila Freivalds (sd) erosi vuonna 2000 ostettuaan yleishyödyllisen vuokra-asuntonsa samalla kun hallitus yritti vaikeuttaa vuokra-asuntojen muuttamista omistusasunnoiksi.[2]

Puheenjohtajana Mona Sahlin (sd) kustansi valtion luottokortilla surutta henkilökohtaisia menojaan, lainvastaisesti. Hän mm. maksatti Ruotsin kansalla vaateshoppailunsa ja autonvuokrauksensa sekä käytti yksityisillä lomamatkoillaan korttia kymppitonnien edestä.

Sahlin jäi kiinni, ja häneltä vaadittiin rahat takaisin, mutta hän ei kuukausiin maksanut niitä eikä hän saanut mitään rangaistusta rikoksestaan. Vasta kun liberaali Expressen paljasti tapahtuneen, Mona Sahlin lopetti väärinkäytökset. Hän oli myös jättänyt tv-lupamaksunsa maksamatta ja maksanut lapsenhoitajansa palkan pimeästi.

Tosin Ruotsin vasemmistopuolueen ja keväästä 2005 Feministiskt initiativ -puolueen johtaja Gudrun Schyman on pannut vieläkin paremmaksi.

Puheenjohtajia

Viitteet

Katso myös