Sosiaaliliberalismi

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Sosiaaliliberalismi tarkoittaa liberalismista kehittynyttä aatetta, jossa julkiselle sektorille annetaan minimiä laajempia tehtäviä kuten toimeentulon, terveydenhoidon ja koulutuksen takaaminen, joskin melko liberaalein keinoin (esim. perustulo ja palvelusetelit).

Useimmat eurooppalaiset liberaalipuolueet (Suomen Edistyspuolue ja Liberaalit mukaanlukien) voidaan näin katsoa sosiaaliliberaaleiksi - muut paitsi libertarismia lähinnä olevat aatteet.

Toisaalta joskus termiä sosiaaliliberaali käytetään hyvin laajassa merkityksessä kattamaan lähes kaikki julkista sosiaaliturvaa ja kohtalaista arvoliberalismia kannattavat lukuunottamat kaikkein totalitaristisimpia (jyrkät sosialistit ym.), siis jopa monet sosiaalidemokraatit.

Vastaavasti termi markkinaliberalismi on epämääräinen ja myös se laajassa merkityksessään sopii kuvaamaan monia puolueita.

John Stuart Millin mielipiteet vaihtelivat sen verran, että hänestä monenlaiset sosiaaliliberaalit löytävät tukea. Häntä on myös pidetty yhtenä vasemmistolaisimmista klassisen liberalismin perinteen ajattelijoista. Hänellä on kuitenkin paljon kiistattoman liberaaleja periaatteita vaikka hän jo seurustelleessaan myöhemmän sosialistivaimonsa kanssa ajautui lähelle sosialismia joissain suhteissa.

Katso myös