Sosiaalinen konstruktionismi
Sosiaalinen konstruktionismi on suuntaus, jonka mukaan monet sosiaalisen todellisuuden käsitteet, uskomukset, normit ja arvot ovat yksilöiden välisten neuvotteluiden tuloksia eivätkä empiirisiä havaintoja fyysisestä todellisuudesta. Teorian mukaan paljon siitä, mitä ihmiset kokevat "todellisuudeksi", onkin sosiaalisten konventioiden rakentamaa.
Yhteys valheellisiin uskomuksiin
Plos One -lehdessä julkaistun laajan tutkimuksen mukaan ne, jotka uskoivat että faktat ovat poliittisesti rakentuneita, uskoivat epätosiin asioihin merkitsevästi todennäköisemmin. Sen sijaan niiden, jotka katsovat faktojen vaativan empiiristä todistusaineistoa, uskomukset olivat paljon tarkemmin tosia. Luottamus omaan kykyyn intuitiivisesti tunnistaa totuus ennusti voimakkaasti uskoa salaliittoteorioihin. Uskomus, että totuus on suhteellista ja poliittisesti konstruoitua ja sosiaaliset ja poliittiset prosessit muovaavat sitä, on levinnyt laajalle. Myös luonnontieteellisten tosiasioiden uskotaan yhä useammin olevan sosiaalisesti muovattuja. Tämä voi johtua yhteiskuntatieteiden käänteestä sosiaaliseen konstruktionismiin.[1]
Viitteet
- ↑ R. Kelly Garrett ja Brian E. Weeks: Epistemic beliefs’ role in promoting misperceptions and conspiracist ideation. Plos One, 18.9.2017. doi:{{#invoke:String|replace|{{#invoke:String|html_entity_encode|10.1371/journal.pone.0184733}}||]}}]. Artikkelin verkkoversio.
Katso myös
- Marinatieteet (kriittisessä tiedelehdessä julkaisut artikkeli "Penis on sosiaalinen konstruktio")