Töitä ei riitä kaikille -harhaluulo
Töitä ei riitä kaikille -harhaluulo. Avoimia työpaikkoja on 500 000 joka vuosi, 77 % työllistyvistä työllistyy muihin kuin avoimiin työpaikkoihin ja vielä muita tekemättömiä töitä on loputtomasti. Silti moni luulee, että kaikille ei riitä töitä, koska avoimia työpaikkoja on kunakin hetkenä vähemmän kuin työttömiä. Työn tarjonnan lisäys nostaa työllisyyttä, ei työttömyysastetta, tutkimusten ja kaikkien teorioiden mukaan. Kannattaa siis kannustaa työttömät töihin ja vähentää työllistämisen esteitä.
Työministeriön työnvälityksessä oli vuonna 2017 avoinna 550 000 työpaikkaa ja 500 000 työpaikkaa vuonna 2016. Ministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomala arvioi sekä työntekijöiden että työnantajien muuttuneen nirsommiksi: Uudellamaalla sekä työttömien että avoimien työpaikkojen määrät ovat kasvaneet 20 % kahdessa vuodessa.[1]
Joka vuosi pelkästään julkiseen työnvälitykseen tulee melkein 500 000 työpaikkaa. Silti vain 23 % suomalaisista on löytänyt työnsä avoimista työpaikoista. Muut ovat esimerkiksi ottaneet muuten yhteyttä työnantajaan tai saaneet työtarjouksen.[2] Vain 4 % löysi työnsä TE-toimiston kautta.
Miksi töitä on loputtomasti, vaikka tilastossa näkyy vain rajallisesti avoimia paikkoja?
Työnhaku on usein sitä, että lähetetään hakemuksia omalle osaamiselle sopiviin yrityksiin, jotka eivät ole ilmoittaneet etsivänsä työvoimaa, levitetään tutuille sanaa työvoimatarpeesta, perustetaan oma yritys tai mennään vuokratyöyritykseen. Nämä kaikki toimivat niilläkin, joilla ei ole "mitään" osaamista.
Eikä siinä vielä kaikki! Kun työvoiman tarjonta lisääntyy, esimerkiksi kun sosiaaliturva muutetaan kannustavammaksi, eläkeikää nostetaan tai opiskeluaikoja lyhennetään, yritysten on helpompi löytää sopivasta paikasta sopivaa työvoimaa sopivaan aikaan sopivalla palkalla. Tällöin kannattaa perustaa enemmän yrityksiä ja toimipisteitä, laajentaa vanhoja yrityksiä, investoida uuteen toimintaan ja palkata uusia työntekijöitä.
Työvoiman tarjonnan lisääminen lisää työvoiman kysyntää, työllisyyttä, tuotantoa, vaurautta, verotuloja ja hyvinvointia muttei työttömyysastetta. Äärimmäisessä lamassa tämä vaikutus voi olla hidas muttei silloinkaan merkityksetön. Nyt ollaan kaukana äärimmäisestä lamasta.
"Töitä ei riitä kaikille" -harhaluulo on oikeastaan "Työn määrä on vakio" -harhaluulo, joka taloustieteessä on tyrmätty.
Töitä on loputtomasti. Vaikka työvoima kymmenkertaistuisi, työttömyysaste ei nouse kuin korkeintaan hetkellisesti, kitkatyöttömyyden ajaksi. Mitä kannustavampi sosiaaliturva ja kevyempi työmarkkinasääntely, kuten Tanskan irtisanomissuoja, sitä suurempi osa loputtomista töistä tehdään ja sitä vähäisemmäksi työttömyysastekin saadaan painettua.
Avoimet työpaikat
Helmikuussa 2022 avoimia työpaikkoja oli 242 000, työttömiä 265 000, joista 104 000 pitkäaikaistyöttömiä.[3]
Helmikuussa 2017 oli te-toimistoissa avoinna 109 900 työpaikkaa, joista 63 800 oli avoimena kuun lopussa. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan vain 45 % avoimista työpaikoista näkyy te-toimistoissa, joten avoimia työpaikkoja olisi ollut helmikuun lopussa yli 130 000 (ja helmikuussa 244 000). Tilastokeskuksen luvut ovat pienempiä, koska ne saadaan kyselyllä, joka rajaa pois osan työpaikoista.[4]
Viitteet
- ↑ Puoli miljoonaa työpaikkaa on vailla ottajaa, puolet niistä yllättäen pitkiä työsuhteita – näiltä aloilta löytyy nyt töitä Helsingin Sanomat. 19.10.2016.
- ↑ Sitra: Vain joka neljäs työllistyy hakemalla avointa työpaikkaa Yle Uutiset. 21.3.2016.
- ↑ Korkea työllisyysaste on hyvä, mutta se ei riitä Savon Sanomat. 23.3.2022.
- ↑ Elinkeinoministeri väittää, että avoimia työpaikkoja on 100 000 – totuus on paljon monimutkaisempi Helsingin Sanomat. 8.4.2017.
Katso myös
- Työn määrä ei muutu -harhaluulo eli työn määrä on vakio -harhaluulo
- Työvoimapula
Aiheesta muualla
- Töitä ei riitä kaikille -harhaluulo, Vapaasana.net 11.5.2016.