Tietulli

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Tietulli tarkoitti ennen pistettä, jossa tienkäyttäjiltä perittiin tullia tien parantamiseksi, esimerkiksi Pikkuparlamentin paikalla perittiin hopeakopeekka jokaiselta hevospeliltä.[1]

Nykyään puhutaan useammin sähköisestä tietullista, jonka maksettuus tarkistetaan ohi ajavilta autoilta "tullipisteissä" tai joka peritään ajettua kilometriä kohden, mahdollisesti myös tien ruuhkaisuuden, auton kuluttavuuden ja saastuttavuuden sekä ympäristön (kärsijöiden) ihmismäärän mukaan.

Tietullien hyötyjä

Jos tien kulutus, ruuhkahaitat ja saastehaitat veloitetaan mahdollisimman tarkasti oikein, autoilijoille tulee optimaalinen kannustin optimoidan autonkäyttönsä ja käyttöaikansa sekä kaikki siihen vaikuttavat tekijät asuinpaikasta työpaikkaan ja harrastuksista ajojen yhdistelyyn.

Kokemuksia

Lontoossa tietullit vähensivät liikennettä kolmanneksella ja Tukholmassakin merkittävästi.[2] Ne poistivat turhimmat ajot ja vähensivät ruuhkia ja saasteita. Toisaalta järjestelmä oli Tukholmassa oletettua kalliimpi, joten mahdollisen tietullijärjestelmän tarjouskilpailun ehdot kannattaa laatia huolella, eikä Helsingin pidä kiirehtiä asiaa liikaa, jos kohtuuhintaisia tarjouksia ei saada.

Liberaalien kanta

Tietulleja kannattavatkin liberaalit vaativat niiden toteuttamista yksityisyyden suojaavalla tavalla ja samalla muun autoilun verotuksen vastaavaa keventämistä. Esimerkiksi julkisen koodin sinetöity laite lähettäisi vain kerran kuukaudessa laskun ja tuhoaisi ajotiedot reaaliaikaisesti.

Liberaalit kannattavat sitä, että jokainen maksaa itse aiheuttamansa kustannukset. Riitaa voi olla ulkoisvaikutusten todentamisesta, keskikustannusten ja rajakustannusten välisen eron huomioimisesta ja yksityisyyden suojaan liittyvistä kysymyksistä. Osa liberaaleista myös pelkää, että autoilun kokonaisverotusta vain lisättäisiin sen sijaan, että samalla purettaisiin verotusmuotoja, joissa maksu on mielivaltaisempi, vastaa epätarkemmin kunkin ajon haittoja.

Yksityisteiden kilpailuasema

Liberaalit yleensä sallisivat yksityisten kilpailla omilla maksullisilla teillään julkisen tieverkoston kanssa. Tällainen toiminta ei ehkä kannata niin kauan kuin valtio antaa ajaa omilla teillään ilmaiseksi. Tilanne voi muuttua tietullien myötä.

Viitteet

Katso myös