Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus annettiin 4.7.1776.

Amerikan vallankumouksen kohokohta oli, kun kesäkuussa 1776 Britannian 13 Amerikan siirtomaavaltioiden kongressi asetti viiden henkilön komitean muotoilemaan itsenäisyysjulistusta. Komiteaan kuuluivat Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Robert R. Livingston ja Roger Sherman. Komitean toimeksiannosta julistuksen kirjoitti parissa viikossa yleisnero Thomas Jefferson, mutta hän otti siihen ainakin 48 muutosesitystä Franklinilta, ja myös Adams sai kommentoida luonnosta. Kolmikosta tuli pitkäaikaisia ystäviä. Luonnos esiteltiin kongressille 28.6.

Komitean versio julistuksesta puolusti ihmisoikeuksia sekä tuomitsi jyrkästi orjakaupan ja kuvasi sen julmuuksia. Tähänkin vedoten se totesi Yrjö III:n menettäneen oikeutensa valtaan.

Kongressi ei kuitenkaan halunnut suututtaa orjuuden kannattajia eikä brittiläisiä kannattajiaan, joten se maltillisti julistusta poistamalla viittaukset orjuuteen varmistaakseen vallankumouksen onnistumisen. Jefferson ei antanut tätä ikinä anteeksi. Muutettu Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus, mukana yhä "all men are created equal" ja useimmat ihmisoikeudet, hyväksyttiin 4. heinäkuuta 1776. Päivää vietetään Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä.

Jefferson, myöhempi Yhdysvaltain kolmas presidentti, eli vielä viisi vuosikymmentä. Aina kun häneltä pyydettiin kopiota itsenäisyysjulistuksesta, hän antoi alkuperäisen versionsa. Jeffersonin omat orjat oli pantattu hänen setänsä velkojille, mutta muutaman heistä hän pystyi silti vapauttamaan ja kouluttamaan, ja hän ajoi jatkuvasti orjuuden kaikkinaista lakkauttamista. Tämä kuitenkin toteutui vasta vuonna 1863.

Lisäksi hänen presidenttinä (1801-1809) antamansa asetuen avulla Haitin orjakapina Ranskaa vastaan onnistui ja saarivaltio lakkautti orjuuden Amerikan ensimmäisenä.

Julistus pohjautui John Locken ja muiden liberaalien valistusfilosofien ajatuksiin ja lainasi Thomas Painen ja George Masonin tekstejä.

Katso myös