Anonymous

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Anonymous on nimitys, jota kuka tahansa (nettiaktivisti) voi käyttää itsestään[1] (vrt. al-Qaida).

"Hyökkäys kirjailijoiden vaientamiseksi"

Kun Saksan kirjailijat allekirjoittivat manifestin tekijänoikeuksien puolustamisesta, Anonymous tukki heidän sähköpostilaatikkonsa tuhansilla roskaposteilla ja vuoti kirjailijoiden salaisia osoitteita ja yhteystietoja nettiin. [1]

Esa Mäkinen vertaa tätä koulukiusaamiseen ja sanoo sen osoittavan, että argumenttien loppuessa Anonymous turvautuu keskustelun sijaan voimaan. Mäkinen toteaa, että yritys vaientaa kirjailijat rapauttaa nopeasti Anonymouksen sädekehää - "perinteisesti diktaattorit yrittävät vaientaa ärsyttäviä ajatuksia esittävät kirjailijat". [1]

Hyvä vai paha?

Saksan hyökkäys oli väärin, vaikka katsoisikin kirjailijoiden olevan väärällä asialla. Keskustelu tuottaa kestävämpiä tuloksia kuin itseään vastaan kääntyvä voimankäyttö.

Hyväksyttävänä tai jopa arvostettavana voi ehkä pitää toimia, joissa puututaan selvästi vääriin tekoihin keinoilla, jotka olisivat poliisille sallittuja (ilmeisesti osa operaatiosta Darknet), ehkä niilläkin keinoilla, jotka ovat poliisilta kiellettyjä (mahdollisesti osa operaatiosta Darknet ja huumekartellin nimien paljastusaikeesta), sekä jyrkimpien ihmisoikeusrikosten vastaista toimintaa (Syyrian hallinnon ja Illuminatin vastaiset toimet).

Hyväksyttävänä ei voi pitää lynkkausta eli sitä, että rangaistaan henkilöä, jota vastaan ei oikeuden mukaan ole riittäviä todisteita, vielä vähemmän tällaista keskustelun vaientamista, manifestista rankaisemista.

Viitteet

  1. 1,0 1,1 1,2 "Aktivisteista tuli koulukiusaajia", HS-kulttuuritoimittaja Esa Mäkinen, HS 16.5.2012
  • Terrorismi (Anonymousta ei ilmeisesti pidetä terroristijärjestönä)