Markiisi de Condorcet

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Condorcet)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Markiisi de Condorcet (Marie Jean Antoine Nicolas de Caritat, 17.9.1743 – 28.3.1794) oli radikaali klassinen liberaali, aktivisti, johtava vallankumouksellinen, filosofi, matemaatikko, demokratiateoreetiko, yhteiskuntatieteilijä ja antiklerikalisti.

Hän vaati ihmisoikeuksia, naisten ja mustienkin tasa-arvoa ja äänioikeutta, orjuuden lakkauttamista ja vapaata markkinataloutta mutta ilmaista koulutusta. Condorcet uskoi edistykseen, rationaaliseen päätöksentekoon ja yhteiskunnan viisastumiseen. Häntä on pidetty jopa valistusajan rationaalisuuden, järkeen vetoamisen ruumiillistumana.

Condorcet'sta tuli jo 25-vuotiaana Ranskan tiedeakatemian jäsen, ja teki tieteellistä työtä mm. Eulerin ja Amerikan (1776) ja Ranskan (1789) vallankumousten isiin kuuluneen Benjamin Franklinin kanssa.

Condorcet oli orjuudenvastainen aktivisti, naisten tasa-arvon esitaistelija (jo ennen Mary Wollstonecraftia), kaikkien etnisten ryhmien tasa-arvon ja vapaan markkinatalouden puolustaja (julkisella koululaitoksella kuitenkin). Hän oli myös matemaatikko, yhteiskuntatieteilijä ja Condorcet’n paradoksista tunnettu vaaliteoreetikko

Condorcet jopa johti vallankumouksen lakiasäätävää neuvostoa ja hänen johdollaan laadittiin perustuslain luonnos, mutta äärivasemmistolaisen vuoripuolueen otettua vallan luonnos pilattiin ja Condorcet'ta syytettiin petturuudesta.

Vaikka Condorcet kannatti kuninkaan tuomitsemista, hän monen muun liberaalin tavoin vastusti kuolemantuomiota, mikä kasvatti radikaalimman Vuoripuolueen suosiota. Tämän saatua vallan lopulta Condorcet määrättiin pidätettäväksi 3.10.1793 ja hän pakeni maan alle.

Vielä maan alta Condorcet julkaisi useita radikaaleja teoksia kunnes häntä uhkasi kiinnijäänti: 25.3.1794 hän yritti paeta Pariisista, vangittiin, ja hän kuoli kaksi päivää myöhemmin vankilassa. Todennäköisimmin hän otti myrkkyä tai hänet murhattiin, koska hän oli liian rakastettu teloitettavaksi.

Hänen koulutettu ja älykäs kaunotar-vaimonsa Sophie de Grouchy ranskansi Thomas Painen ja Adam Smithin teoksia.

Condorcet ei ollut girondisti mutta lähellä heitä, siis "maltillista vasemmistoa" (verenhimoinen Vuoripuolue monine sosialisteineen oli äärivasemmistoa ja monarkistiset konservatiivit oikeistoa).

Katso myös