Die Linke

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Die Linke eli Vasemmisto on DDR:n diktatorisen kommunistipuolueen (SED) perillinen nyky-Saksassa.

Demari kirjoitti vuonna 2008, että Linken jäsenistä 3/4 on eläkeikäisiä SED:n entisiä jäseniä.[1] Nyt luku lienee pienempi.

DDR:ää diktatorisesti hallinnut kommunistinen SED-puolue ilmeisesti tuki siviilejä tappaneita punaisia terroristijärjestöjä muiden sosialistimaiden tapaan. Sen vakoiluorganisaatio Stasi oli hyvin pelätty, ja osa Suomenkin kommunisteista on paljastunut Stasin ilmiantajiksi.

Historia

1990-lopun taantumassa SPD:n johtama hallitus "runnoi läpi Agenda 2010 -nimellä tunnetun sosiaalipoliittisen uudistusohjelman", jossa etuuksia leikattiin. Se johti työllisyyden "rivakkaan kasvuun" mutta oli epäsuosittu etuuksien leikkaamisen vuoksi, mikä johti Linke-puolueen syntyyn puolueen äärisiivestä ja DDR:n ex-kommunisteista. [2]

DDR:n kommunistien perillinen

Potsdamin yliopiston valtio-opin professori Jürgen Dittberner sanoo, että Linke ei siksi ole kelvannut SPD:n ja vihreiden hallituskumppaniksi, että moni pitää sitä pelkkänä DDR:n kommunistipuolueen (SED) toiminnan jatkajana. SED taisteli ankarasti Länsi-Saksaa vastaan. [3]

Linke muodostettiin yhdistämällä laitavasemmistolaiset WASG ja PDS. Demokraattisen sosialismin puolue PDS (saks. Partei des Demokratischen Sozialismus, PDS) on SED:n vuoden 1989 lopussa ottama uusi nimi. Kansannousu oli hieman aiemmin kaatanut SED:n diktatuurin ja murtanut Berliinin muurin.

Keulakuvat

Vuonna 2008 Linken keulakuvina toimivat SPD:n ex-puheenjohtaja Oskar Lafontaine sekä SED:n Gregor Gysi.[1]

Viitteet

  1. 1,0 1,1 Vaarallisesti hajalla, Demari.fi, 05.09.2008.
  2. HS 28.9.2009, s. B1
  3. Merkel ja demarit ajautumassa yhteen Saksassa, Helsingin Sanomat, 19.9.2013.