Evo Morales

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Evo Morales (26.10.1959-) on Bolivian presidentti (22.1.2006-), sosialisti ja Hugo Chávezin sekä Kuuban liittolainen ja hengenheimolainen[1].

Morales yhdistää sosialismin, antikapitalismin, harmonisen luontosuhteen ja alkuperäisasukkaiden puolustamisen[1] kuten kansallissosialismikin (jolla tosin alkuperäisasukkaiden yleistyksenä yhtä etninen "kansa")

Morales vetoaa äänestäjiinsä korostamalla alkuperäisväestön identiteettiä ja yhdistämällä tämän perinteiseen vasemmistolaiseen retoriikkaan, vaikka hänellä silti on vastustajiakin alkuperäisväestössä[1].

Morales valittiin 1997 senaattiin kokapensaanviljelijöiden (cocaleros) johtajana - hän vastusti hallituksen toimia kokanviljelyn lopettamiseksi. Hänen varapresidenttinsä on taistellut Che Guevaran perustamassa liikkeessä. [Wp]

1.5.2006 Morales kansallisti kaasuvarat, ja armeija miehitti kentät niiden omistajilta 2.5. Morales aikoo myös sosialisoida viljelymaita. [Wp]

Huhtikuussa 2009 Morales sai nälkälakolla painostamalla senaatin poistamaan kahden peräkkäisen presidenttikauden kiellon[2]

Isyyden pakoilua

Morales on kieltänyt olevansa tyttärensä ja nuorimman poikansa (Eva Liz Morales Alvarado (s. 24.9.1994) ja Alvaro Morales Peredo) isä, mutta näiden äidit nostivat kanteita syyttäen Moralesia elatuksen pakoilusta. Morales ensin kieltäytyi DNA-testistä mutta kun häneltä uhattiin siitä hyvästä viedä parlamentin senioriteettiasema etuineen, hän viime hetkessä myönsi isyytensä. Myöhemmin hän kieltäytyi elatusmaksuista vedoten parlamentaariseen koskemattomuuteen, mutta perustuslakituomioistuin totesi, että koskemattomuus ei koske elatusmaksuja. Pojan mukaan vielä vuonna 2007 Morales sanoi: "Minulla ei ole rahaa, unohda, että sinulla on isä", vaikka Morales yritti puhumiehensä propagandassa esittää hyvää isää näille kahdelle lapselle, sanoi olevansa rahaton ja osti itselleen pari n. 60 000 US-dollarin arvoista luksusautoa (Bolivian minimipalkka on 75 $/kk). Wp-eng.

Viitteet

  1. 1,0 1,1 1,2 Moralesin retoriikka vetoaa alkuperäisväestöön, HS/Vieraskynä 1.2.2010, tutkija Jarkko Päivärinta, TaY. (Toisaalta JP:n mukaan Bolivian sosialismi eroaa Kuuban ja Venezuelan sosialismista.)
  2. Bolivian presidentti lopetti syömälakkonsa, Yle.fi 14.4.2009