Feministinen taloustiede

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Feministinen taloustiede "katsoo prosesseja ja valtasuhteita muuttujien takana", sanoo sukupuolentutkimuksen ja kehitystutkimuksen professori Naila Kabeer LSEstä. Hän on johtanut feminististen taloustieteilijöiden yhdistystä (IAFFE).[1]

Oikeassa taloustieteessä muuttujia käytetään siksi, että saataisiin luotettavampia tuloksia eikä annettaisi tulosten ideologiselle valinnalle täysin vapaita käsiä. Muuttujaksi valitaan tarvittaessa myös sukupuoli.

Taloustieteilijät ovat yleensä keskimääräistä feministisempiä mutta tosiasiahakuisempia kuin eräiden muiden yhteiskuntatieteiden tutkijat.

Kabeerin mukaan rikkaiden ja köyhien maiden ero sallii "voiton tavoittelun heikompien kustannuksella".[1] Oikeasti kaupassa, myös työsuhteissa, kumpikin osapuoli voittaa, ks. suhteellisen edun periaate.

Naiset saavat epävarmoja ja vaarallisia töitä, Kabeer sanoo.[1] Miesten työt ovat tutkimusten mukaan paljon epävarmempia ja vaarallisempia. Tämä johtuu siitä, että palkka on miehille paljon tärkeämpi kriteeri työpaikkaa valittaessa kuin turvallisuus tai työttömyysriski, naisilla ei niinkään. Yleensä vaarallisimpiin töihin hakeutuu monta kertaa enemmän miehiä kuin naisia.

Feministinen taloustiede on arvostellut, että kotitaloustyö jää täysin talousmittarien ulkopuolelle.[1] Oikeasti sitä on tapana mitata estimaateilla, joilla täydennetään kansantalouden tilinpitoa. Sitähän ei voi mitata suoraan, koska kotitaloudessa ihmiset eivät yleensä maksa itselleen ja toisilleen palkkoja kotitöistä tai tekevät sen veroja kiertäen, esimerkiksi pimeästi tai elättämällä.

Feministisen taloustieteen mukaan talouspolitiikka vaikuttaa naisiin ja miehiin eri tavoin.[1] Esimerkiksi eläke- ja terveydenhoitojärjestelmät siirtävät joka vuosi miljardeja euroja miesten veroja ja eläkemaksuja naisille. Toisaalta ansiosidonnainen työttömyysturva siirtää paljon pienemmän summan toisin päin.

Se, että valtio sääntelemällä vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin, on itsestäänselvää ja esimerkiksi libertaarien mielestä aina väärin. Kun sääntelyä kuitenkin on, sen vaikutuksia eri ihmisiin kannattaa tutkia. Niin taloustiede on tehnyt jo vuosisatoja.

Viitteet