Insesti

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Insesti tarkoittaa lähisukulaisten keskinäistä seksiä. Se on eri asia kuin alaikäisten kanssa harjoitettu seksi tai pedofilia eli seksuaalinen kiinnostus (pieniin) lapsiin.

Liberaalit eivät yleensä salli valtion puuttuvan suostuvaisten aikuisten keskinäiseen seksiin, vaikka nämä olisivat sisaruksia. Jotkut paheksuvat ilmiötä, toiset suhtautuvat neutraalimmin.

Riski vammaisista lapsista on huono peruste

Insestissä on korostunut riski jälkeläisten vammaisuudesta, mutta sama koskee vanhoja vanhempia, tiettyjä sairausgeenejä kantavia vanhempia, monia vammaisia vanhempia ym., eikä näidenkään avioliittoa tai edes suojaamatonta seksiä ole kielletty lailla. Insestisessä seksissä voidaan myös käyttää ehkäisyä.

Tutkija Anna Kontula pitää aikuisten insestikiellon perusteita vanhentuneina. Hänestä muutenkaan ei pitäisi säätää lakia sellaisista seksiasioista, joista ei pystytä keskustelemaan asiallisesti, vaikka asia moraalisia pohdintoja vaatisikin. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Hanna Hakkokin kyseenalaisti lain vapaaehtoisesta insestistä.[1]

Insestinen avioliitto

Ensimmäinen ihminen, jonka vanhempia eivät olleet sekä Aatami että Eeva, syntyi väistämättä insestisestä avioliitosta.

Ainoa vaihtoehto on, että Jumala tai jokin muu taho olisi tällöin luonut erillisesti tai neitseellisesti muita ihmisiä, mutta tälle vaihtoehdolle ei Raamatusta löydy tukea.

Raamatussa myös Lootin tyttäret harjoittivat insestistä seksiä isänsä kanssa.[2] Lukumääräneutraali avioliitto oli sekin Raamatun ja juutalaisen lain normaali tapa.

Monen liberaalin mielestä valtion ei pidä asettaa sukulaisuus- tai muitakaan ehtoja avioliiton solmimiselle, kunhan osapuolet ovat oikeustoimikelpoisia (eivätkä ole tehneet sopimusta, joka estäisi avioliiton, esimerkiksi toista, muut avioliitot poissulkevaa avioliittosopimusta). Monen liberaalin mielestä tosin avioliittolainsäädäntö tulisi lakkauttaa tai korvata neutraalimmalla, ks. avioliitto.

Jotkut liberaalit inhoavat tai paheksuvat insestistä seksiä tai avioliittoa vaikkeivät kieltäisikään sitä.

Viitteet

Aiheesta muualla