Köyhäintalo

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Köyhäintalo oli köyhien asumukseksi rakennettu talo. Useimmista kuitenkin pitivät huolta lapset tai naapurit.

Köyhäintaloon tai ruotuun

Ennen pitäjät rakensivat köyhäintaloja köyhimpiä, esimerkiksi iäkkäitä palvelijoita ja asunnottomia vanhuksia varten. Vuonna 1698 synodaalikokouksessa päätettiin, että niissä pitäjissä, joihin ei rakennettu köyhäintaloja, pitäjänkokouksen on jaettavat talot ruotuihin. Ruodun tulee ottaa huoltaakseen yksi henkilö, joka ei kykene huolehtimaan itsestään, esimerkiksi köyhä vanhus tai orpo lapsi. "Pysyvästi köyhät olivat ruotuvaivaisia ja tilapäisen avun tarpeessa olevat kirkonvaivaisia, joita avustettiin kirkon köyhäinkassasta." [1]

Huutolaiset

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa huollettavia lapsia huutokaupattiin siten, että viranomaiset antoivat nämä huutolaiset niille huollettaviksi, jotka suostuivat heidät halvimmalla hoitamaan. Huutolaisten kohtelu oli joissain taloissa hyvää, toisissa huonoa, ja heillä saatettiin teettää enemmän töitä kuin talon omilla lapsilla.

Liberaalien kanta

Pelkästään 1900-luvulla elintaso on noussut noin 15-kertaiseksi, joten sosiaaliturvan yksityistämisasteesta riippumatta kaikille löytyy paljon parempia ratkaisuja.

Viitteet

  1. Köyhäinhoidosta hyvinvointiyhteiskuntaan, Espoon perinneyhdistys Aurora, Pirkko Kivimäki, luettu 30.1.2011