Keskustelu:Kansallissosialismi

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Eikö tuosta kansallissosialistisesta rotuopista pitäisi olla jotakin mainintaa artikkelissa? Se on joka tapauksessa hyvin keskeisessä sijassa kansallissosialismissa. ATEISTI4

Samaa mieltä ateistin kanssa. --Kookkeli 2. toukokuuta 2016 kello 14.17 (CEST)

Ko. asia on niin yleisesti tunnettu, että välttäisin toistamasta yleishistoriankirjoista löytyviä asioita, jos ei viitata johonkin erityisen rajattuun tapaukseen. Täällä wikissä pyritään välttämään ilman lähdeviitteitä kirjoittelua. JJ 2. toukokuuta 2016 kello 16.01 (CEST)

Pikkaisen värittyneen oloinen artikkeli. Erityisesti "sosialismi"-kappaleen alla olevat lainaukset ovat hiukan oudoksuttavia. Esimerkiksi kohta "Stanley G. Paynen mukaan Hitlerin kansallissosialismi oli lähempänä Neuvosto-kommunismia kuin mitään ei-kommunistista järjestelmää.". Paynen kirjassa lukee kuitenkin näin:

"This tentative list is not presented to propound a theory of “red fascism” or the notion that communism and nazism have been essentially the same thing. There were some fundamental differences, as previously noted, between the Russian and German systems. Nonetheless, Hitlerian National Socialism more nearly paralleled Russian communism than has any other noncommunist system."

Ensinnäkin tuo viimeinen lause on käännetty väärin. Toisekseen jättämällä kontekstin pois lauseesta saadaan aikaiseksi aika yksipuoleinen kuva sosialismin roolista kansallissosialismissa.

Kirjassa muuten myös kertaalleen käytetään termiä "state capitalism" kansallisssosialistisen Saksan ekonomisesta mallista. Tämähän olisi hauska mainita vastapainona tälle sosialismi-aspektille.

--Tzap (keskustelu) 8. helmikuuta 2021 kello 12.03 (CET)

"nationalistinen, kollektivistinen, valtiojohtoinen ja osittain sosialistinen aate" jne. heti artikkelin alussa. Tuossa on selkeästi "fundamental differences", ja vieläpä täsmennettynä: nationalismi ja sosialismin osittaisuus. Sitaattisi mukaan kansallissosialismi rinnastuu lähemmäksi Venäjän kommunismia kuin mikään muu kommunistinen järjestelmä, joten siltäkin osin artikkeli tuntuu olevan kohdallaan. JJ:n kanssa olen samaa mieltä siitä, että lukijan voi olettaa tietävän rotuopin, mutta lisäsin siitä lyhyen maininnan aivan artikkelin alkuun, joten nyt on jo 4 "fundamental differences". Artikkelin ensimmäisessä pykälässä ja myöhemminkin niistä on paljon lisää. --Amoigni (keskustelu) 14. helmikuuta 2021 kello 20.21 (CET)


Tuo Paynelta otettu lainaus on vaan edelleen väärin käännetty. Payne ei sano siten, miten artikkelissa väitetään, ja teroittaa vielä samassa yhteydessä, että ei pidä kommunismia ja kansallissosialismia suoraan verrannollisina, toisin kuin tuosta suomennoksesta nyt voisi nopeasti lukaistuna ymmärtää. --Tzap (keskustelu) 21. helmikuuta 2021 kello 20.35 (CET)