Leo Mechelin

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Leo Mechelin (1839-1914) oli professori, eduskunnan, liberalismin ja Suomen kansalaisvapauksien isä, Suomen johtaja 1905-08 (Liberaalinen puolue 1880-85) ja Nokian toinen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, suomalaisen rauhanliikkeen isä,

Mechelin oli perustamansa Liberaalisen puolueen johtaja Leo Mechelin. Hän johti myöhemmin Suomen perustuslaillisuutta kannattavan enemmistön sortovuosien taistelua venäläistämistä vastaan, voitti sen ja sai johtaa maata 1905-08 säädättäen yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden sekä kansalaisvapaudet. Tämän puolueen yhteys LKP:hen on kuitenkin tulkinnanvaraisempi kuin muiden mainittujen, vaikka puolueen 125-vuotisjuhla oli samalla Liberaalien 40-vuotisjuhla (2005, juhlapuhujana mm. Pekka Tarjanne[1]).

Huomattavasti tarkempi kuvaus Mechelinista:

Viitteet

Katso myös

Aiheesta muualla

"Mechelinin hautajaiset järjestettiin 2. helmikuuta 1914 ... Niistä muodostui suuri kansanjuhla, symbolinen mielenosoitus sortovaltaa vastaan. Koulujen oppilaat saivat vapaata ja kaupat sulkeutuivat muutamiksi tunneiksi. Mechelinin haudalle Hietaniemen hautausmaalla laskettiin yli 600 seppelettä. Helsingin Sanomat raportoi hautajaisista peräti kolmella sivulla: runsaasti puheita ja surunvalitteluja kotimaasta ja ulkomailta. HS myös julkaisi 27. 1. 1914 Eino Leinon Mechelinin muistolle omistaman runon "Kansalaisseppel", jossa Leino kutsuu Mecheliniä "sorretun kansan Päämieheksi"."

"HS:n (26.1.1914) mukaan "Leo Mechelinin sekä voima että heikkous valtiomiehenä on ollut hänen suuri optimisminsa, hänen suuri valoisa luottamuksensa, joka ei sammunut pimeimpänäkään aikana. Se on ollut heikkoutena siinä kohdin, että se on monesti johtanut häntä liian herkästi toivomaan enemmän kuin on ollut toteutettavissa, mutta se on ollut voimana siinä kohdin, että se on pitänyt yllä hänen työtarmoansa, rohkeuttansa ja tulevaisuudentoivoansa."

"Pois on täten keskuudestamme mennyt mies, jonka sijaa on vaikea, milteipä mahdoton täyttää – niin yksinäinen asema hänellä on aina viimeisiin saakka ollut kansamme keskuudessa. Ja se elämäntyö, jonka hän on suorittanut, on niin runsas ja monipuolinen, että sen vertaista saa laajalti löytämättä etsiä.

"Leo Mechelin on toiminut yliopiston opettajana, tieteellisenä ja valtiollisena kirjailijana, eduskunnan jäsenenä, hallituksen jäsenenä, kunnallisena ja taloudellisena toimimiehenä. Ja missä tahansa hän on ollut mukana, siinä hän on ollut mukana sekä johtajana että enimmän työn suorittajana."