Mainio vallankumous

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Mainio vallankumous (loistava vallankumous, vuoden 1688 vallankumous, "Glorious Revolution") oli Britannian vuosien 1688-89 liberaali vallankumous, jossa itsevaltius kukistettiin ja aiemman kuninkaan vävy Vilhelm Oranialainen nostettiin valtaistuimelle.

Hollantiin vuonna 1683 paennut "liberalismin isä" , suuri filosofi John Locke pystyi tällöin palaamaan Britanniaan ja julkaisemaan kirjoittamansa Kaksi tutkielmaa hallitusvallasta, joissa hän vastusti itsevaltiutta ja esitti yksilöiden suostumuksen hallitusvallan ehdoksi. Kirjoitukset saavuttivat suuren suosion.

Myös liberaali whig-puolue syntyi vuonna 1688 itsevaltiuden vastustajista.

Vallankumous kopioi Hollannin liberaalin mallin Englantiin, kun Alankomaiden käskynhaltija Vilhelm III Oranialainen nousi maihin ja kukisti parlamentin tuella protestantteja vainonneen Jaakko II:n nousten hallitsijaksi yhdessä vaimonsa, Jaakko II:n tyttären kanssa. Vilhelm oli myös aiemman kuninkaan tyttärenpoika.

Bill of Rights

Samalla hyväksyttiin liberalismin isä John Locken ajatuksia myötäilevä, ihmisoikeudet ja parlamentarismin takaava Bill of Rights -laki, joka yhdessä Magna Cartan kanssa muodostaa Britannian "perustuslain".