Kambodzha

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Pol Pot)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kiinan tukemat maolais-kommunistiset punaiset khmerit (eli Kamputsean kommunistinen puolue) kaappasivat vallan 17.4.1975 ja pitivät sitä vuoteen 1979 asti pääministerinään Pol Pot. He pyrkivät siirtämään maan välittömästi kommunismiin lakkauttamalla heti markkinatalouden, yksityisomaisuuden ja rahan[1] ja siirtämällä koko kansan pienyhteisöihin viljelemään maata yhteisöllisesti kolhooseissa. Kirjastot, temppelit, lääketiede ja kaikki läntinen tuhottiin.

Pääkaupunki Phnom Phenissä oli ennen tätä asunut 2,5 miljoonaa ihmistä. Vuosina 1975 - 1979 väkiluku väheni 8 miljoonasta 5,2 miljoonaan, mistä ehkä 0,8 miljoonaa jo ennen vallankumousta. Teloitettuja ja vankilakuolemia oli ehkä kumpiakin puoli miljoonaa, pakkosiirtoihin, tauteihin ja nälkään kuoli ehkä miljoona. Mm. liike-elämässä toimineet tai varakkaat surmattiin, samoin sivistyneistö[2], joten silmälasien omistaminen saattoi riittää teloitukseen intellektuellina.

Vuonna 1978 kommunistinen Vietnam hyökkäsi Kambodžaan ja ajoi punakhmerit Thaimaan rajalle. Kiina kävi lyhyen sodan Vietnamia vastaan ja USA:n ja Thaimaan kanssa haittasivat Vietnamin valtapyrkimyksiä. Rauhansopimus saatiin aikaan vasta vuonna 1991, jolloin Vietnam vetäytyi, ja pääminister Hun Sen on hallinnut maata siitä asti, etenkin 7.7.1997 tekemänsä verisen vallankaappauksensa jälkeen. Punakhmerien viidakkojoukot hupenivat kunnes Pol Pot kuoli vuonna 1998 ja viimeinen johtaja jäi kiinni 1999. Kambodzha on yhä puolisosialistinen talous.

Viitteet

  1. "Punakhmerien hallinto oli avoimesti hirveä", Helsingin Sanomat 23.5.2009 s. C2
  2. Wikipedia