Raha-automaattiyhdistys

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Raha-automaattiyhdistys (RAY) oli vuonna 1938 perustettu julkisoikeudellinen yhdistys. Sen tehtävänä oli tukea lakisääteisen monopoliasemansa turvin suomalaisia yleishyödyllisiä sosiaali- ja terveysjärjestöjä.

RAY:n voittoja vaadittiin pitkään valtiolle, mutta poliitikkojen sanotaan mieluummin päättävän rahanjakelusta salamyhkäisemmin kuin valtion budjetin tuomassa julkisuudessa. Ensin puolueiden edustajat jakavat rahat puolueiden hallitsemille yhdistyksille, sitten nämä jakavat osan rahasta puolueiden muille järjestöille tai edustajille.

Kaikissa tapauksissa poliitikot eivät jakaneet tukea itselleen tai omalle puolueelleen, sillä järjestöt muutenkin tiesivät, että jakamalla rahaa poliitikoille ja palkitsemalla poliitikkoja hallituspaikoillaan, jotka tuottivat poliitikoille luotettavuutta äänestäjien silmissä, rahaa sai helpommin RAY:ltä.

Kohu avustusten väärinkäytöstä 2009

Avustuksista nousi kohu, kun kävi ilmi, että RAY tukee järjestöjä, jotka jakavat rahaa poliitikoille. RAY:n tukemia järjestöjä olivat mm. Nuorisosäätiö, Alkuasunnot ja Solaris-lomat, jotka ovat jakaneet rahaa Keskustan, Sdp:n, Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton poliitikoille.

Esimerkiksi "neljän suuren puolueen" hallitseman Nuorisoasuntoliiton omistama Alkuasunnot oy tuki eurovaaleissa näiden ehdokkaita Antti Kaikkonen (kesk.), Niko Korte (sd.), Heikki Autto (kok.) ja Jussi Saramo (vas.)[1], vaikka Saramo on Nuorisoasuntoliiton hallituksen jäsen[2]. Tästä syystä RAY aloitti Nuorisoasuntoliiton tarkastuksen[3]. [4]

RAY:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Vihriälä (kesk) ilmoitti 22.9.2009 saaneensa Nuorisosäätiöltä vaalitukea taulunostoina 24 000 euron edestä ja samalla erosi tehtävästään. Myös Matti Vanhanen (kesk) ja Antti Kaikkonen (kesk) ovat saaneet rahaa Nuorisosäätiöltä. Tämän vuoksi Kaikkonen erosi säätiön puheenjohtajuudesta. [5].

Osataan sitä Ruotsissakin

Myös Ruotsin halua monopolisoida rahapelit selittää poliitikkojen ahneus. Ruotsin Sdp saa lähes 40 % tuloistaan demarihallituksen sille myöntämästä arpajaisluvasta.[6]

Katso myös

Viitteet

  1. Toinenkin yleishyödyllinen vuokrataloyhtiö rahoitti poliitikkoja, Yle 24.9.2009
  2. Nuorisoasuntoliitto ry:n liittohallitus 2009-2010, luettu 24.9.2009
  3. RAY tarkastaa Nuorisoasuntoliiton avustusten käytön, Kauppalehti.fi 24.9.2009
  4. Helsingin Sanomat 24.9.2009
  5. Helsingin Sanomat 23.9.2009
  6. MONOPOLISING POWER, Johan Norberg, 8.9.2004