Varisverkosto

Liberalismiwikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Varisverkosto (ei Varis-verkosto) on Suomen väkivaltaisten "antifasistien" keskeinen järjestö. Se harjoittaa poliittista väkivaltaa myös väkivallattomia sananvapauden käyttäjiä vastaan. Se on siis (puna)fasistinen vasemmistoekstremistijärjestö. Sillä on läheiset siteet muiden maiden AFA-järjestöihin.

Nykyään militantit antifasistit ovat nykyään järjestäytyneet nimellä Varisverkosto. He ovat esimerkiksi tapelleet SVL:n katupartioiden kanssa. Kumpikin osapuoli hakeutuu yhteenottoihin mutta esittää puolustautuneensa. Kummatkin ovat myös käyneet toistensa kodeissa, esimerkiksi antifasistit rikkoivat aktivistin ikkunat ja maalasivat tämän seiniin: "Täällä asuu natsi". Viranomaiset uskovat järjestöjen vähitellen radikalisoivan toisensa.[1]

18.10.2014 poliisi seurasi SVL:n muka "suomalaisia nuoria suojelevaa" katupartiota, kun yhtäkkiä sen kimpussa oli toinen joukkio ja kymmenien ihmisten joukkotappelu rautaputkin. Tapahtuma oli ennalta suunniteltu.[2] Antifasistinen Takku.net väitti vastapuolen olleen antifasisteja. Joukkio lähti poliisia pakoon pudottaen rautaputkensa, kun poliisit keskeyttivät tappelun nopeasti pippurisumutteella.[3]

Vasemmistoanarkistit ja uusnatsit omivat jalkapallotapahtumiakin keskinäiseen tappeluunsa, jopa ennalta sovitusti. Vasemmistoanarkistit ovat soluttautuneet HJK:n fanikunnan liepeille, uusnatsit HIFK:n, esimerkiksi hakeutumalla fanikulkueisiin varsinaisen fanikunnan ulkopuolelta. Näin molemmat pyrkivät oikeuttamaan agendaansa. Ne olivat myös järjestäneet 30.9.2016 sovitun 50 ihmisen joukkotappelun Kaisaniemen puistossa ja varustautuneet hammassuojin. Poliisin kiinniottamat tappelijat ovat toistuvasti olleet järjestämässä näitä tappeluita. Samat henkilöt ovat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa omien banderolliensa alla ja lietsovat väkivaltaa HJK - HIFK-paikallisotteluihin.[4]

Vasemmistoliiton yhteydet Varisverkostoon

Netti on täynnä väitteitä[5] vasemmistoliiton poliitikkojen sekä sen puheenjohtajan ystävien ja työtoverien yhteyksistä Varisverkostoon ja jopa kuvakaappauksia heidän ja äärijärjestöasiantuntijoina esiintyneiden vasemmistolaisten toimittajien osallistumisesta Varisverkoston Facebook-ryhmiin. Kuvakaappauskin voi olla käsitelty, vaikkei vastapuolelta löytynyt kaappauksen aitoutta kiistävää kommenttia, joten mahdolliset luotettavammat lähteet olisi syytä linkittää tänne.

Ainakin poliitikko Dan Koivulaakso (vas, Vasemmistonuorten ex-pj., JHL:n työntekijä) ja aktivisti-toimittaja Mikael Brunila uudelleentwiittaavat Varisverkoston twiittejä,[6][7] vaikka tietävät tarkkaan, mikä se järjestö on, ja ovat ilmeisesti olleet perustamassa ja edistämässä sitä. Verrattavissa SVL:n ja MV-lehden twiittien jakamiseen sekä luotettavuudessa että suhteessa väkivaltaan sillä erolla, että Koivulaakso ja Brunila näyttävät kannattavan Varisverkostoa eikä heiltä ainakaan helposti löytynyt Varisverkoston tuomitsemista tai edes mitään kielteistä Varisverkostosta.

Koivulaakso ja Brunila ovat kirjoittaneet kirjan äärioikeistosta yhdessä Li Andersonin kanssa ja ovat tiettävästi tämän ystäviä.

Toisaalta valtamedia jatkuvasti käyttää samoja äärivasemmistolaisia toimittajia ja "äärijärjestöjen asiantuntijoita" lähteinään, mikä laskee luotettavuuden samalle tasolle kuin MV-lehden ja Patriootin jutuissa äärivasemmistosta. Kummassakin saattaa suurin osa faktoista olla suunnilleen totta mutta kokonaiskuva vääristyy ja väitteet ovat epäluotettavia. Vasemmistoliiton ja muun äärivasemmiston yhteyksiä poliittiseen ääriväkivaltaan on merkittävästi, mutta niitä ei ole kukaan luotettava taho dokumentoinut systemaattisesti. Tähän olisi hyvä saada muutos.

Ihan yhtä pahaa kansallissosialistienkin väkivalta on kuin internationalistisosialistien, noin yleensä. Joskus pahempaa, joskus vähemmän pahaa.

Poliittinen väkivalta

"Vasemmistoanarkistit" eli punafasistit tai "antifasistit" ovat toistuvasti hyökänneet poliittisten vastustajiensa kimppuun ja hakanneet näitä rautaputkilla. Heidän omillakin sivuillaan - takku.net ja varisverkoston.net - raportoidaan ylpeästi näistä tapahtumista. Raportit ovat tosin epäselviä tai muodossa "osapuolten raporttien mukaan", jotta niitä ei voisi käyttää heitä vastaan. Takku ja MV-lehti ovat molemmat hyvin epäluotettavia, vääristeleviä, valehtelevia ja etenkin ratkaisevia seikkoja pois jättäviä lähteitä, mutta niiden yhtäpitävyyksistä voi yrittää haarukoida tapahtunutta.

Onneksi vastustajat ovat yleensä "vain" kansallissosialisteja, joiden poliittinen väkivalta on yhtä tuomittavaa kuin antifasistien. Toisaalta, kun antifasisti joutui 1.8.2015 pahoinpidellyksi vähäisin vammoin Suomen vastarintaliikkeen Jyväskylän mielenosoituksessa, sanottiin ettei sitä saa vähätellä sillä perusteella, että vastapuoli oli "vain" antifasisteja. Ei saakaan. Samoin antifasistien poliittinen väkivalta on erittäin tuomittavaa silloinkin, kun se vielä kohdistuu vain toisin ajatteleviin, vaikka nämäkin ovat pahoja. Kumpikin myös toimii rekrytointivälineenä toiselle. Ulkomaiden mallin mukaan kumpikin osapuoli voi vahingossakin hakata myös sivullisia.

Esimerkiksi 18.10.2014 Suomen vastarintaliike oli katupartioimassa Helsingissä "turvatakseen kansalaisten koskemattomuuden". Antifasistit tekivät väijytyksen ja hyökkäsivät heidän kimppuunsa nopeasti, hakkasivat rautaputkilla ja pakenivat puolen minuutin päästä ennen kuin poliisi ehti ottaa heidät kiinni. Poliisi oli odottanut tällaista mutta kansallissosialistien kerrotaan olleen yllättyneitä. Vastaavia tekoja antifasistit ovat tehneet ympäri Suomea, joskin paljon vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa, koska houkuttelevia uhreja ei ole yhtä paljon. Tämä vain pahenee ja sitten uhreiksi alkavat kelvata yhä useammat. Sama voi koskea natseja.

Vasemmistoanarkistit myös kiihottavat toisiaan iskulauseilla tappamaan poliittisia vastustajiaan. Myös ilmaisunvapautta ja muita poliittisia oikeuksia sabotoidaan ja mielenosoituksia estetään, mutta vielä lievemmin kuin muualla Euroopassa.

Äärivasemmiston ja äärioikeiston herjat: ei esitutkintaa

"Antifasistinen" Varisverkosto ja "äärioikeistolainen" Partisaani-sivusto saivat tutkintapyyntöjä "joulukalentereistaan", mutta poliisi ja syyttäjä päättivät, ettei esitutkintoja aloita. Varisverkosto oli alkanut julkaista "joulukalenteria" "natsitontuista" ja Partisaani vastasi siihen: "verisintä väkivaltapropagandaa jakava äärivasemmistolainen" (nimi ja syntymäaika poistettu) on "myös mielenterveysongelmista kärsivä transu".[8]

Poliisin mukaan "transu", "militantti antifasisti", "herkkähipiäinen lesbo", "natsi" saattavat olla halventavia, ja myös "natsi", "natsitontutu", "uusfasistinen", "tuhma", "kylmäävä" ja "natsipuuhat" ovat halventavia ja tekivät loukkaamistarkoituksen selväksi. Poliisin mukaan kuitenkin sananvapaus kattoi tällaisenkin, samoin "natsitontun" vanhasta rikostuomiosta kertomisen ja osoitteen ja puhelinnumeron jakamisen, koska tiedot löysi helposti muutenkin. Uhkaavalta tuntuvat soitot ja viestitkään eivät täyttäneet "laittoman uhkauksen" tunnusmerkistöä. Syyttäjä oli samoilla linjoilla ainoassa tapauksessa, josta hänelle kanneltiin. HS-toimittaja kuitenkin väitti, että seksuaaliseen suuntautumiseen tai mielenterveysongelmiin "kohdistuvat herjat eivät nauti sananvapauden suojaa" ja piti poliisin linjaa sattumanvaraisena.[8]

Samaan aikaan toimittaja Johanna Vehkoo vapautettiin KO:ssa Junes Lokan kutsumisesta rasistiksi ja natsipelleksi, vaikka hovi- ja käräjäoikeudet olivat tuominneet hänet.[8]

Viitteet

  1. Näin toimii Suomen Vastarintaliike Yle artikkelit. 15.05.2016.
  2. Uusnatsit tappelivat keskellä Helsinkiä Iltalehti. 22.10.2014.
  3. Väkivallan kierre Helsingissä: Nyt antifasistit ja patriootit ottivat yhteen MTV uutiset. 22.10.2014.
  4. Katja Kuokkanen: Stadin derbyistä tuli äärioikeiston ja anarkistien taistelutanner – Poliisille tutut lietsojat ”näkevät tilaisuuden tapella ja yrittävät olla kasvottomia siellä seassa” HELSINGIN SANOMAT. 2.10.2016.
  5. http://hommaforum.org/index.php/topic,115554.0.html (epäluotettava)
  6. https://twitter.com/koivulaakso/status/713032833569275905 "@SebastianTyne Erikoista loukkaantua kun joku muu käyttää #sananvapaus, jos tykkää puhua tällaistaDan Koivulaakso added, Varisverkosto @VarisVerkosto Psnuorten Pj "en ole rasisti, mutta tuomitsen kahden kokonaisen maanosan kaikki kulttuurit pilaantuneeksi". #rasismi https://twitter.com/SebastianTyne/status/705136423230414848 …", 9:00 AM - 24 Mar 2016
  7. Varisverkosto 2 Oct 2016: "Keräsimme antifasistien solidaarisuuden osoituksia ympäri maailmaa: http://varisverkosto.com/2016/10/kansainvalista-solidaarisuutta-jimin-muistolle/ … #JimiKarttunen #pelipoikki #antifasismi"
  8. 8,0 8,1 8,2 ”Mikkelissä asuu natsitonttu” – Ääriryhmien välillä käyty omituinen ”joulukalenterisota” paljastaa koko suomalaisen sananvapauden sattumanvaraisuuden Helsingin Sanomat. 12.6.2022.

Katso myös

  • Antifasismi (kuvastaa pitkälti Varisverkoston toimintaa ja suurin osa Varisverkoston toiminnasta uutisoidaan ilman nimeä "Varisverkosto", joten sitä voi olla täälläkin)
  • Anarkismi (-"-)