Venezuela

Liberalismiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sivulla Hugo Chávez kerrotaan, miten tammikuulle 2016 vuodesta 1999 jatkunut sosialistihallinto riisti ihmisoikeudet ja sananvapauden, tuhosi talouden ja aiheutti pulan lähes kaikesta.

Vielä 2,5 vuotta myöhemmin, Chávezin seuraaja Nicolás Maduron kaudella joulukuussa 2015 kauppojen edessä piti jonottaa monia tunteja voidakseen ostaa edes maitoa, maissijauhoa tai ruokaöljyä ja henkirikostilastot olivat maailman synkimpiä. Inflaatio on toistasataa prosenttia.[1][2] Maasta pakeni pari miljoonaa ihmistä 2015-2018.[3][4]

Sekään ei auta, että öljyn hinta on vielä kolme kertaa suurempi kuin sosialistien valtaantulovuonna 1999, ja Venezuela on maailman öljyrikkain maa.

Sisällysluettelo

Oppositio voittaa vaalit ylivoimaisesti vilpistä huolimatta

Joulukuussa 2015 opposition MUD-ryhmittymä voitti vaalit ylivoimaisesti, vaikka Maduro oli sanonut, että vaalit pitää voittaa "millä hyvänsä keinolla". Sosialisteilla ovatkin hallussaan vaalilautakunta, armeija ja korkein oikeus.[1]

Marraskuun lopussa opposition Luis Manuel Díaz surmattiin kampanjatilaisuudessa ampumalla. Vaalilakia oli jo aiemmin muutettu oppositiolle epäedulliseksi. Oppositio sai yli puolet äänistä jo vuonna 2010, mutta säännöt painottavat sosialistihallituksen kannatusalueita. Venezuela ei myöskään päästänyt EU:n eikä Amerikan valtioiden liiton vaalitarkkailijoita maahan. [2]

Brookings-instituutin mukaan äänestyspäivänäkin oli useita epäkohtia, esimerkiksi vaalipaikkoja pidettiin auki kaksi tuntia liikaa, jotta hallituksen tukijat voisivat käydä äänestysluetteloita läpi ja kuljettaa äänestyspaikalle vielä äänestämättömiä. Silti oppositio voitti noin kaksi kolmasosaa paikoista. Sosialistit voivat kuitenkin käyttää hallitsemaansa korkeinta oikeutta aseenaan. [5]

Oppositio ilmoitti, että se vapauttaa poliittiset vangit muttei itse ryhdy vainoamaan sosialistipuolue PSUV:ta.[1]

Korkeimman oikeuden ja presidentin viran avulla sosialistit voivat hallita lakien vastaisesti pitkäänkin ja torpata opposition hankkeet, esimerkiksi väittämällä niitä valheellisesti perustuslain vastaisiksi.

Viitteet

  1. 1,0 1,1 1,2 Venezuelan oppositio julisti saaneensa kahden kolmasosan enemmistön – 17 vuotta hallinnut sosialistinen liike tunnusti vaalitappionsa, Maria Manner HS, Helsingin Sanomat, Ulkomaat, 7.12.2015.
  2. 2,0 2,1 Venezuelan sosialistinen vallankumous on koetuksella sunnuntain vaaleissa, Maria Manner HS, Helsingin Sanomat, Ulkomaat, 6.12.2015.
  3. Ulkolinja: Pako tuhotusta maasta – miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelasta Yle Ulkolinja. 5.4.2018.
  4. Venezuelasta on käynnissä joukkopako Helsingin Sanomat. 4.4.2018.
  5. Three things to know about the Venezuelan election results, Brookings Institute, December 8, 2015.

Katso myös

Aiheesta muualla

  • Sosialistisen kokeilun tulos: Nälkäiset venezuelalaiset työskentelevät ruokapalkalla, Verkkouutiset 13.1.2018: "Maassa on huutava pula elintarvikkeista ja lääkkeistä. Inflaation arvioidaan nousseen jopa 2 600 prosenttiin. ... vaihdantatalous on yleistynyt maassa, ja nälästä kärsivät venezuelalaiset ovat valmiita työskentelemään ruokaa vastaan. ... Korjasin juuri tiskikoneen ja sain palkaksi spagettia, hieman naudanlihaa ja 200 000 venezuelan bolivaria (noin 1,2 dollaria)."
Henkilökohtaiset työkalut