Antifascistisk aktion

Kohteesta Liberalismiwiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Antifasistiskt Aktion i Sverige (AFA) on ruotsalainen "antifasistinen" järjestö, joka tunnetaan poliitikkoja, poliiseja, virkamiehiä ja muita tahoja vastaan harjoittamistaan raaoista pahoinpitelyistä, pommeista, murhapoltoista ja uhkailuista.

Antifasisteja vai vasemmistoekstremistejä?

Tiedotusvälineet käyttävät nimitystä "vasemmistoekstremistit" eikä "antifasistit"[1][2][3] ja Expressen-lehden pääkirjoitustoimituksen mukaan "antifasismi" on harhaanjohtava termi järjestölle[4] ja AFA:n toimintatavat kuten Kansallisdemokraattien lehden tilaajalistan varastaminen ja tilaajien uhkailu "johtavat ajatukset pikemminkin natsistisiin toimintatapoihin"[4].

Toimintatapoja

AFA mm. tuhoaa ja vandalisoi mm. kansallissosialistien koteja ja autoja. AFA-aktivisteja on yhdistetty myös murhapolttoihin ja pahoinpitelyihin.[5] AFA on itsekin tunnustanut mm. murhapolton ajastetuilla palopommeilla[6].

Turvallisuuspoliisin (Säpo) mukaan AFA uhkailee ja hyökkäilee yksittäisten ihmisten kimppuun ja puhuu väkivallan puolesta[7]

Säpon mukaan AFA on vakava uhka yksittäisille ihmisille[8], se uhkailee näitä ja hyökkäilee näiden kimppuun[9].

7.3.2008 Säpo julkisti raportin, jonka mukaan AFA tai sen symboleja käyttävät ihmiset uhkailevat toistuvasti kunnanvaltuuttuja ja maakuntavaltuutettuja tavoitteenaan pelotella uhkauksillaan ja toiminnallaan nämä luopumaan poliittisista tehtävistään[10].

 • AFA, Vallankumouksellinen rintama ym. ovat myös hyökkäilleet väkivaltaisesti konservatiiveja ja jopa liberaaleja vastaan, mm. pahoinpitelyin ja tuhoamisin, koska väittävät näitä työntekijävihamielisiksi. EU-vaaleissa kesäkuussa 2009 hyökkäily oli entista kiivaampaa, kertoo Ruotsin Suojelupoliisi Säpo. [11]

Vallankumouksellinen sosialismi

AFA itse kuvaa itseään vallankumouksellisen sosialistiseksi, valtiotonta yhteiskuntaa tavoittelevaksi[12] militantiksi järjestöksi, joka "kompromissittomassa taistelussaan" päättää itse, mikä on oikein ja mikä väärin[13]. Se haluaa korvata parlamentarismin sosialistisella kansanhallinnolla[14].

AFA kehottaa väkivaltaan

AFA:n "suora toiminta" on "tarvittaessa" väkivaltaa[15], mm. vahingontekoa ja pahoinpitelyä ("fyysista konfrontaatiota"), AFA:n mukaan väkivaltaa tarvitaan taistelussa natsismia ja kapitalismia vastaan. Käytännössä väkivalta on suuntautunut myös poliisiin.

Toimintaoppaassaan AFA kertoo: "Väkivalta on keino, jolla voimme pysäyttää natsimielenosoituksen." "Älkää erehtykö sellaisiin taisteluihin poliiseja tai natseja vastaan, joissa nämä ovat kotikentällään ja aseistautuneita." "Tähdätkää kasvoihin, solar plexukseen ja poikia myös munille." Neuvotaan hyökkäämään aina ylivoimalla, "huijatkaa niin paljon kuin mahdollista - - on parempi hyökätä kymmenen yhtä vastaan rautaputkilla, maskeissa ja hyvillä kengillä" kuin taistella "kunniallisesti". Uhri pitää heti kaataa maahan, jotta häntä voisi potkia turvassa. [16]

Tapahtumia

Laitonta toimintaa ja kiistoja

 • Säpon mukaan AFA-aktivistit vahingoittivat Kyllä-puolen kiinteistöjä EU-kansanäänestyksessä 1994.
 • AFA on tunnustanut syyllisuutensä Tråvadin kutomon polttamiseen (DN:n otsikon mukaan "murhapoltto"[17]) joulukuussa 2005. Paikka oli aiemmin ollut kansallissosialistien käytössä.
 • Tammikuussa 2006 AFA hyökkäsi Norrköpingin maahanmuuttovirastoon ja uhkaili yksittäisiä työntekijöitä[18].
 • Ruotsin radio raportoi vuonna 2006 raiskauksista, seksismistä ja naisten mitätöinnistä AFA:ssa[19] .
 • Kansallispäivänä 2006 AFA hyökkäsi Jönköpingissä Ruotsi-demokraattien kimppuun "pesäpallomailalla tai vastaavalla" poliisin mukaan[20].
 • Kesäkuussa 2006 AFA löi rikki kristillisdemokraattien huoneiston ikkunaruutuja Kalmarissa.[21]
 • 7.6.2006 kolme vasemmistoekstremistiä potki "raa'asti" Ruotsindemokraattien tiedottajan ja hänen avovaimonsa metroasemalla. Heidät tuomittiin vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä.
 • Lokakuussa 2006 AFA uhkasi estää kunnanvaltuuston kokouksen Göteborgissa, koska Ruotsi-demokraatteja oli valittu. Kokouksen pitäminen vaati miljoona kruunua vaatineen poliisioperaation.[22].
 • Heinäkuussa 2007 AFA uhkaili ja hyökkäsi maahanmuuttoasioiden tuomarin kimppuun Göteborgissa. Tuomarin ulko-oveen löytiin kirves, talo spraymaalattiin. Internetiin levitettiin tuomarin ja hänen kollegoittensa henkilötietoja. [23]
 • Elokuussa 2008 AFA levitti Uppsalassa ilmoituksia, joissa oli uhrin nimi ja kuva ja ihmisiä kehotettiin pahoinpitelemään tätä. Palkkioksi AFA lupasi 500 kruunua ja ilmaisen "knogjärn" (kolkkausrauta?).[24]
 • Helmikuussa 2009 AFA pahoinpiteli kansallisdemokraattisen poliitikon nimeltä Vávra Suk. Poliisi otsikoi tapahtuman "murhayritys"[25].
 • 8.3.2009 AFA-Tukholman ja Vallankumouksellisen rintaman väki heitti väripommeja kristillisdemokraattien kansliaan[26].


AFA Ruotsi

Ruotsi AFA (Antifascistisk aktion) perustettiin 1993, siinä on 13 ryhmää[27]. Pääuhrit ovat Kansallisdemokraatit, Ruotsi-demokraatit ja Ruotsalainen vastarintaliike, joissain tapauksissa myös valtiopäiväpuolueet Kristillisdemokraatit[28] ja Keskustapuolue[29].

AFA mm. tuhoaa ja vandalisoi kansallissosialistien koteja ja autoja. AFA-aktivisteja on yhdistetty myös murhapolttoihin ja pahoinpitelyihin.[30] AFA on itsekin tunnustanut mm. murhapolton ajastetuilla palopommeilla[31].

Turvallisuuspoliisin (Säpo) mukaan AFA uhkailee ja hyökkäilee yksittäisten ihmisten kimppuun ja puhuu väkivallan puolesta[7]

Tiedotusvälineet käyttävät nimitystä "vasemmistoekstremistit" eikä "antifasistit"[1][32][33] ja Expressen-lehden pääkirjoitustoimituksen mukaan "antifasismi" on harhaanjohtava termi järjestölle[4] ja AFA:n toimintatavat kuten Kansallisdemokraattien lehden tilaajalistan varastaminen ja tilaajien uhkailu "johtavat ajatukset pikemminkin natsistisiin toimintatapoihin"[4].

AFA itse kuvaa itseään vallankumouksellisen sosialistiseksi, valtiotonta yhteiskuntaa tavoittelevaksi[34] militantiksi järjestöksi, joka "kompromissittomassa taistelussaan" päättää itse, mikä on oikein ja mikä väärin[13]. Se haluaa korvata parlamentarismin sosialistisella kansanhallinnolla[35].

AFA:n "suora toiminta" on "tarvittaessa" väkivaltaa[36], mm. vahingontekoa ja pahoinpitelyä ("fyysista konfrontaatiota"), AFA:n mukaan väkivaltaa tarvitaan taistelussa natsismia ja kapitalismia vastaan. Käytännössä väkivalta on suuntautunut myös poliisiin.

Toimintaoppaassaan AFA kertoo: "Väkivalta on keino, jolla voimme pysäyttää natsimielenosoituksen." "Älkää erehtykö sellaisiin taisteluihin poliiseja tai natseja vastaan, joissa nämä ovat kotikentällään ja aseistautuneita." "Tähdätkää kasvoihin, solar plexukseen ja poikia myös munille." Neuvotaan hyökkäämään aina ylivoimalla, "huijatkaa niin paljon kuin mahdollista - - on parempi hyökätä kymmenen yhtä vastaan rautaputkilla, maskeissa ja hyvillä kengillä" kuin taistella "kunniallisesti". Uhri pitää heti kaataa maahan, jotta häntä voisi potkia turvassa. [37]

Säpon mukaan AFA on vakava uhka yksittäisille ihmisille[38], se uhkailee näitä ja hyökkäilee näiden kimppuun[9].

7.3.2008 Säpo julkisti raportin, jonka mukaan AFA tai sen symboleja käyttävät ihmiset uhkailevat toistuvasti kunnanvaltuuttuja ja maakuntavaltuutettuja tavoitteenaan pelotella uhkauksillaan ja toiminnallaan nämä luopumaan poliittisista tehtävistään[39].

Laitonta toimintaa ja kiistoja

 • Säpon mukaan AFA-aktivistit vahingoittivat Kyllä-puolen kiinteistöjä EU-kansanäänestyksessä 1994.
 • AFA on tunnustanut syyllisuutensä Tråvadin kutomon polttamiseen (DN:n otsikon mukaan "murhapoltto"[40]) joulukuussa 2005. Paikka oli aiemmin ollut kansallissosialistien käytössä.
 • Tammikuussa 2006 AFA hyökkäsi Norrköpingin maahanmuuttovirastoon ja uhkaili yksittäisiä työntekijöitä[41].
 • Ruotsin radio raportoi vuonna 2006 raiskauksista, seksismistä ja naisten mitätöinnistä AFA:ssa[42] .
 • Kansallispäivänä 2006 AFA hyökkäsi Jönköpingissä Ruotsi-demokraattien kimppuun "pesäpallomailalla tai vastaavalla" poliisin mukaan[43].
 • Kesäkuussa 2006 AFA löi rikki kristillisdemokraattien huoneiston ikkunaruutuja Kalmarissa.[44]
 • Lokakuussa 2006 AFA uhkasi estää kunnanvaltuuston kokouksen Göteborgissa, koska Ruotsi-demokraatteja oli valittu. Kokouksen pitäminen vaati miljoona kruunua vaatineen poliisioperaation.[45].
 • Elokuussa 2008 AFA levitti Uppsalassa ilmoituksia, joissa oli uhrin nimi ja kuva ja ihmisiä kehotettiin pahoinpitelemään tätä. Palkkioksi AFA lupasi 500 kruunua ja ilmaisen "knogjärn" (kolkkausrauta?).[46]
 • Helmikuussa 2009 AFA pahoinpiteli kansallisdemokraattisen poliitikon nimeltä Vávra Suk. Poliisi otsikoi tapahtuman "murhayritys"[47].
 • 8.3.2009 AFA-Tukholman ja Vallankumouksellisen rintaman väki heitti väripommeja kristillisdemokraattien kansliaan[48].
 • Heinäkuussa 2007 AFA uhkaili ja hyökkäsi maahanmuuttoasioiden tuomarin kimppuun Göteborgissa. Tuomarin ulko-oveen löytiin kirves, talo spraymaalattiin. Internetiin levitettiin tuomarin ja hänen kollegoittensa henkilötietoja. [49]
 • Veitsimiehet hyökkäsivät Ruotsindemokraattien ex-nuorisojohtaja Martin Kinnusen (24) kotiin. Siellä ollutta tyttöystävää uhattiin veitsellä, teipattiin ja heitettiin rappukäytävään; vammat jäivät lieviksi[50]. "En voi syödä enkä voi nukkua. Tuntuu koko ajan siltä kuin olisin hajoamassa", tyttöystävä kertoi myöhemmin[51]. Kinnunen tyttöystävineen pahoinpideltiin raa'asti myöhemminkin[11]. Jälkimmäisen pahoinpitelyn suoritti iso AFA-joukkio, jossa olivat mukana tyttöystävän pahoinpitelijät[52] Saadakseen elää rauhassa Kinnunen luopui politiikasta ja muutti Saksaan[52].
 • Vuoden 2010 vaalien alla ruotsidemokraattien 24-vuotias ehdokas pahoinpideltiin tämän kodissa ja hänen otsaansa viillettiin hakaristi[53]. Hänen kimppuunsa on aiemminkin hyökätty veitsin ja hänen kotitaloonsa oli aiemmin päivällä maalattu iskulauseita[53]. Hän harkitsee luopumista politiikasta[53]. Tekijät myös kiinnittivät AFA:n tarroja[54].

Viitteet

 1. 1,0 1,1 http://svt.se/2.33538/1.1750213/polisen_afa_bakom_upplopp_i_fittja&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-NyheterABC+%28svt.se+-+Nyheter+ABC%29
 2. http://mobil.svt.se/2.33538/1.1752021/10_afa-anhangare_begardes_haktade
 3. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5784027.ab
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 090215: Stoppa AFA, Expressen 15 feb 2009 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi "StoppaAFA" on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi "StoppaAFA" on määritetty usean kerran eri sisällöillä
 5. http://afa-dackebygd.antifa.se/index.php?subaction=showfull&id=1241541340&archive=&start_from=&ucat=1&
 6. Afa riktar ilska mot Migrationsverket, Svenska Television 10.1./19.6.2006
 7. 7,0 7,1 Aktörer inom den autonoma miljön, Säpo 14.5.2008
 8. http://gavle.lny.se/afa-inget-hot-mot-demokratin-enligt-sapo-6574/
 9. 9,0 9,1 Politiskt extremism - Aktörer inom den autonoma miljön, Säkerhetspolisen (Säpo), luettu 2010-01-13
 10. Hot mot förtroendevalda ny rapport Säpo 7 november 2008.
 11. 11,0 11,1 M och FP måltavla för vänsterextrema, SvD 9.6.2009
 12. http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=191472&BroadcastDate=&IsBlock=
 13. 13,0 13,1 AFA - Aktivitetsguide för antifascister s. 10
 14. Extremistorganisationerna Tidningen "Focus", 29.11.2007
 15. AFA - Aktivitetsguide för antifascister s. 5, 9-11.
 16. AFA - Aktivitetsguide för antifascister, Antifa.se, 2004, s. 9-11.
 17. Lars Johansson: Afa tar på sig mordbrand på nazistgård DN 28.12.2005.
 18. Teresia Dunér: Afa riktar ilska mot Migrationsverket SVT 10 januari 2006.
 19. Tjejer kränks inom aktivistvänsern Front i P3
 20. Anders Malmström ja Niklas Orrenius: Polis varnade krögare för politisk fest 23.3.2006.
 21. Claes Pettersson: Slåss med knogjärn Aftonbladet 13.9.2009.
 22. Aktivister försökte stoppa möte med Sverigedemokrat DN 2 november 2006.
 23. Domare som utvisat irakier attackerades Dagens Nyheter 31 juli 2007.
 24. http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1221280&lid=puff_1221455&lpos=rubrik Ruotsin TV
 25. Expressen: Afa tar på sig våld mot ND-politiker
 26. Claes Pettersson: Slåss med knogjärn Aftonbladet 13 september 2009.
 27. http://antifa.se/index.php?p=3
 28. Attack mot kd i Kalmar, UNT 29.4.2008;
  ^ med knogjärn, Aftonbladet 13.9.2009.
 29. AFA - Verksamhetsberättelse 2006 Antifan verkkosivu.
 30. http://afa-dackebygd.antifa.se/index.php?subaction=showfull&id=1241541340&archive=&start_from=&ucat=1&
 31. Afa riktar ilska mot Migrationsverket, Svenska Television 10.1./19.6.2006
 32. http://mobil.svt.se/2.33538/1.1752021/10_afa-anhangare_begardes_haktade
 33. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5784027.ab
 34. http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=191472&BroadcastDate=&IsBlock=
 35. Extremistorganisationerna Tidningen "Focus", 29.11.2007
 36. AFA - Aktivitetsguide för antifascister s. 5, 9-11.
 37. AFA - Aktivitetsguide för antifascister, Antifa.se, 2004, s. 9-11.
 38. http://gavle.lny.se/afa-inget-hot-mot-demokratin-enligt-sapo-6574/
 39. Hot mot förtroendevalda ny rapport Säpo 7 november 2008.
 40. Lars Johansson: Afa tar på sig mordbrand på nazistgård DN 28.12.2005.
 41. Teresia Dunér: Afa riktar ilska mot Migrationsverket SVT 10 januari 2006.
 42. Tjejer kränks inom aktivistvänsern Front i P3
 43. Anders Malmström ja Niklas Orrenius: Polis varnade krögare för politisk fest 23.3.2006.
 44. Claes Pettersson: Slåss med knogjärn Aftonbladet 13.9.2009.
 45. Aktivister försökte stoppa möte med Sverigedemokrat DN 2 november 2006.
 46. http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1221280&lid=puff_1221455&lpos=rubrik Ruotsin TV
 47. Expressen: Afa tar på sig våld mot ND-politiker
 48. Claes Pettersson: Slåss med knogjärn Aftonbladet 13 september 2009.
 49. Domare som utvisat irakier attackerades Dagens Nyheter 31 juli 2007.
 50. DN: Veitsimiehet hyökkäsivät ruotsalaispoliitikon kotiin, YLE 16.8.2007
 51. Säpo: Hot och våld mot sd ökar, Expressen 16.8.2007
 52. 52,0 52,1 Misshandlad sd-topp har flyttat till Tyskland, Nyheter24.se 11/12 2009
 53. 53,0 53,1 53,2 Pahoinpitelijät viilsivät hakaristin poliitikon otsaan Ruotsissa, Helsingin Sanomat 11.9.2010
 54. Sverigedemokrat överfallen i bostad, Dagens Nyheter 2010-09-11

Katso myös