Antifasismi

Liberalismiwikistä
(Ohjattu sivulta Antifasisti)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Antifasismi tarkoittaa periaatteessa fasismin vastustamista, mutta nykyään yleensä väkivaltaisia vasemmistorettelöitsijöitä, jotka haluavat jännittävää taistelua pahoja vastaan, vaikka se tarkoittaisi rauhanomaisten mielenilmausten (mielenosoitukset, lehtimyynti, konsertit ym.) väkivaltaista estämistä, pahoinpitelyä ym. Joukon ideologisimmat ovat usein vasemmistoanarkismiin kallellaan. Kuitenkin antifasisti voi olla kuka tahansa fasismin vastustaja, myös nationalisti, oikeistolainen, keskustalainen ja/tai liberaali.

Ruotsin lehdistössä "antifasisteja" kutsutaankin vasemmistoekstremisteiksi, koska heidän toimintatapansa ovat vielä paljon "natsimaisempia" kuin Ruotsin "uusnatsien".

Mm. Venäjällä uusnatsit pyrkivät terrorilla horjuttamaan yhteiskuntaa saadakseen aikaan vallankumouksen ja oman hallintonsa aivan kuten antifasistitkin[1]. Odotamme jännityksellä, milloin nämä ryhmät liittoutuvat tavoitteensa saavuttamiseksi. Paikoin sellaista on jo tapahtunutkin isompina kapitalisminvastaisina liittoumina, mutta Venäjällä kapitalismin kannattajat (liberaalit) ovat oppositiossa.

Sosiologian professori Ann-Dorte Christensenin mukaan anarkistisessa liikkeessä kuten Tanskan AFA:ssa rakennetaan väkivaltaan perustuvaa hypermaskuliinista identiteettiä mm. tappeluilla poliisin kanssa samalla tavalla kuin uusnatsiliikkeessä. Tämä on karkottanut naisia liikkeestä. Yhteiskuntatieteiden tohtori Jiri Nieminen arvioi Kansan Uutisissa, että tämä pätee yleisemminkin radikaalivasemmistoon kiakkovieraita myöten. [2]

Historia: fasismin ja kansallissosialismin vastustajat

Saksan kommunistinen puolue KPD järjesti ensimmäisen Antifaschistische Aktion -kokouksen 10.7.1932 Berliinissä. Keskellä näkyvä iskulause voidaan kääntää "Eläköön punainen yhteisrintama".

Neuvostoliitto tuki "antifasisteja" jo 1920-luvulla. 1920- ja 30-luvuilla mm. Italiassa, Saksassa ja Ranskassa useimmat muut puolueet vastustivat kansallissosialisteja tai fasisteja, mutta väkivaltaisimpia olivat eräät sosialistiryhmittymät (Ranska [3]). Myös Espanjan tasavaltalaisissa oli paljon liberaaleja ja anarkisteja, jotka kommunistit sittemmin pettivät ja salakuljettivat heidän rahansa Neuvostoliittoon.

Toisessa maailmansodassa Ranskan kansallissosialistien "Vichyn hallitusta" vastaan taisteli moni "äärioikeistolainen" nationalisti ja monarkisti[4]. Maailmansodassa kansallissosialisteja ja fasisteja vastaan taistelivat mm. Neuvostoliitto, USA ja Britannia.

Italia

3.8.1921 Italian sosialistipuolue (PSI) teki rauhansopimuksen Mussolinin Kansallisen fasistipuolueen kanssa ja ammattiliitotkin yhtyivät rauhaan. Militantit antifasistit perustivat Arditi del popolo -järjestön, mutta Italian kommunistipuolue (PCI) käski jäsenensä vetäytymään siitä.

Merkittävimpiä italialaisia liberaaleja antifasisteja olivat Benedetto Croce, joka julkaisi 1925 Antifasististen intellektuaalien manifestin"[5] ja Piero Gobetti[6].

Britannia

Usean tahon militanttien antifasistien ohella maailmansotien välisessä Britanniassa oli merkittäviä rauhanomaisiakin antifasisteja kuten liberaali sir Ernest Barker[7].

Venäjä

Venäjällä "Kremliä" (= vallanpitäjiä) tukevat eli "antifasistiset" nuorisojärjestöt laajenevat, esimerkiksi Nuori Kaarti -järjestöllä oli 2010 jo 160 000 jäsentä. Fasisteiksi leimataan Kremliä kritisoivia tahoja kuten virolaispoliitikkoja ja venäläisiä oppositioaktivisteja kirjailija Sofi Oksanen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari Päivi Hirvelä.

Nashi (meikäläiset) eli "Putin-nuoret"[8]

"Nashi" on Vladimir Putinin vuonna 2005 luoma, "virallista" antifasismia edustava liike. "Johtolinja on antifasismi, jossa korostuu sekä natsi-Saksan voittaminen sodassa että rasististen rikosten torjunta." "- - isoissa tapahtumissa jopa 100 000 osallistujaa, joista osalle maksetaan osallistumisesta". [8]

Nashi on profiloitunut Viron-vastaiseksi, ja nashi-nuoria tuli Helsinkiinkin osoittamaan mieltään "Sofi Oksasen ja Imbi Pajun toimittamaa kirjaa vastaan, joka käsitteli virolaisten kokemuksia neuvostomiehityksen aikana. Juuri Nashi-nuoret lamauttivat Viron hallituksen verkkoyhteydet Tallinnan pronssisoturikiistan yhteydessä toukokuussa 2007"[8]. Tunnetaan myös nimellä Putin-jugend[9].

Suomi

Turun Antifa perustettiin 1992, mutta 90-luvun lopulla Antifa-järjestöt hiipuivat vastustajien puutteessa ja "liiallisen maltillisuuden" vuoksi. Helsingissä syntyi vuosituhannen vaihteessa AFA. [10]

Suomen antifasistinen komitea (SAFKA) perustettiin vuonna 2009, päätoimijoinaan "kohudosentti" Johan Bäckman sekä stalinistitoimittaja Leena Hietanen. Bäckman sanoi taistolaisista, että se liike oli parasta mitä Suomen historiassa on tapahtunut. "Oletko kommunisti?", kysyi toimittaja. "Ei, olen antifasisti."[11]

Militantit antifasistit

Militantit antifasistit ovat pitkälti militanttien viharyhmien kaltaisia: kumpienkin ääriryhmät nauttivat toistensa ääriryhmien ja rauhanomaisempien tahojen kimppuun hyökkäilystä ja uhkailusta. Osassa maita militanteilla viharyhmillä ei ole militantteja vastapuolia, vaan ne suuntaavat väkivaltansa vain rauhanomaisempiin tahoihin.

Italiassa ja Espanjassa taustat ovat usein kommunismissa, muualla Länsi-Euroopassa sosialismissa ja Itä-Euroopassa valtionvastaisissa, anarkistisissa, jopa antikommunistisissa ryhmissä, joskin useissa maissa on monenlaista väkeä.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden pääsihteeri Jehki Härkösen mukaan "Militantti antifasismi saattaa ruokkia uusnatsismia entisestään. Skinheadien rekrytointia auttaa, jos on olemassa selkeä vastapuoli, jonka kanssa voi rähinöidä". Hänen mukaansa "Suomi oli pitkään ainoa Euroopan maa, jossa ei ollut toimivaa antifasistista yhteisöä". [12] (Tosin jo 90-luvulla Antifa ja AFA toimivat Suomessa.)

Suomi

Vuonna 2020 sisäministeriön mukaan Suomessa oli useilla alueilla väkivaltaisten äärivasemmistolaisten ryhmien toimintaa, enimmäkseen anarkistien ja antifasistien.[13]

Nykyään militantit antifasistit ovat nykyään järjestäytyneet nimellä Varisverkosto. He ovat esimerkiksi tapelleet SVL:n katupartioiden kanssa. Kumpikin osapuoli hakeutuu yhteenottoihin mutta esittää puolustautuneensa. Kummatkin ovat myös käyneet toistensa kodeissa, esimerkiksi antifasistit rikkoivat aktivistin ikkunat ja maalasivat tämän seiniin: "Täällä asuu natsi". Viranomaiset uskovat järjestöjen vähitellen radikalisoivan toisensa.[14]

18.10.2014 poliisi seurasi SVL:n muka "suomalaisia nuoria suojelevaa" katupartiota, kun yhtäkkiä sen kimpussa oli toinen joukkio ja kymmenien ihmisten joukkotappelu rautaputkin. Tapahtuma oli ennalta suunniteltu.[15] Antifasistinen Takku.net väitti vastapuolen olleen antifasisteja. Joukkio lähti poliisia pakoon pudottaen rautaputkensa, kun poliisit keskeyttivät tappelun nopeasti pippurisumutteella.[16]

Vasemmistoanarkistit ja uusnatsit omivat jalkapallotapahtumiakin keskinäiseen tappeluunsa, jopa ennalta sovitusti. Vasemmistoanarkistit ovat soluttautuneet HJK:n fanikunnan liepeille, uusnatsit HIFK:n, esimerkiksi hakeutumalla fanikulkueisiin varsinaisen fanikunnan ulkopuolelta. Näin molemmat pyrkivät oikeuttamaan agendaansa. Ne olivat myös järjestäneet 30.9.2016 sovitun 50 ihmisen joukkotappelun Kaisaniemen puistossa ja varustautuneet hammassuojin. Poliisin kiinniottamat tappelijat ovat toistuvasti olleet järjestämässä näitä tappeluita. Samat henkilöt ovat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa omien banderolliensa alla ja lietsovat väkivaltaa HJK - HIFK-paikallisotteluihin.[17]

Poliittinen väkivalta

"Vasemmistoanarkistit" eli punafasistit tai "antifasistit" ovat toistuvasti hyökänneet poliittisten vastustajiensa kimppuun ja hakanneet näitä rautaputkilla. Heidän omillakin sivuillaan - takku.net ja varisverkoston.net - raportoidaan ylpeästi näistä tapahtumista. Raportit ovat tosin epäselviä tai muodossa "osapuolten raporttien mukaan", jotta niitä ei voisi käyttää heitä vastaan. Takku ja MV-lehti ovat molemmat hyvin epäluotettavia, vääristeleviä, valehtelevia ja etenkin ratkaisevia seikkoja pois jättäviä lähteitä, mutta niiden yhtäpitävyyksistä voi yrittää haarukoida tapahtunutta.

Onneksi vastustajat ovat yleensä "vain" kansallissosialisteja, joiden poliittinen väkivalta on yhtä tuomittavaa kuin antifasistien. Toisaalta, kun antifasisti joutui 1.8.2015 pahoinpidellyksi vähäisin vammoin Suomen vastarintaliikkeen Jyväskylän mielenosoituksessa, sanottiin ettei sitä saa vähätellä sillä perusteella, että vastapuoli oli "vain" antifasisteja. Ei saakaan. Samoin antifasistien poliittinen väkivalta on erittäin tuomittavaa silloinkin, kun se vielä kohdistuu vain toisin ajatteleviin, vaikka nämäkin ovat pahoja. Kumpikin myös toimii rekrytointivälineenä toiselle. Ulkomaiden mallin mukaan kumpikin osapuoli voi vahingossakin hakata myös sivullisia.

Esimerkiksi 18.10.2014 Suomen vastarintaliike oli katupartioimassa Helsingissä "turvatakseen kansalaisten koskemattomuuden". Antifasistit tekivät väijytyksen ja hyökkäsivät heidän kimppuunsa nopeasti, hakkasivat rautaputkilla ja pakenivat puolen minuutin päästä ennen kuin poliisi ehti ottaa heidät kiinni. Poliisi oli odottanut tällaista mutta kansallissosialistien kerrotaan olleen yllättyneitä. Vastaavia tekoja antifasistit ovat tehneet ympäri Suomea, joskin paljon vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa, koska houkuttelevia uhreja ei ole yhtä paljon. Tämä vain pahenee ja sitten uhreiksi alkavat kelvata yhä useammat. Sama voi koskea natseja.

Vasemmistoanarkistit myös kiihottavat toisiaan iskulauseilla tappamaan poliittisia vastustajiaan. Myös ilmaisunvapautta ja muita poliittisia oikeuksia sabotoidaan ja mielenosoituksia estetään, mutta vielä lievemmin kuin muualla Euroopassa.

Britannia

1970-luvulla Britannian kansallinen rintama (NF) kasvatti ääniosuuksiaan. Vuonna 1977 tuhannet vastustajat estivät fyysisesti NF:n marssin etelälontoossa[18]. Äärivasemmistolainen Sosialistinen työväenpuolue (SWP) perusti Antinatsiliiton (ANL), joka hyökkäili NF:n rauhanomaisiin kokouksiin ja lehdenmyyntipisteisiin. SWP lakkautti ANL:n ja erotti väkivaltaisia jäseniä, ja nämä perustivat Punainen toiminta -ryhmän.

Venäjä

Rash eli Red and Anarchist Skinheads on vuonna 2000 Venäjälle Länsi-Euroopasta tullut militantti antifasistinen liike. Heillä oli alussa tapana ilmestyä uusnatsien konsertteihin ja alkaa hakata näitä. Sittemmin he ovat vähentäneet väkivaltaa mutta pitävät tappamista yhä oikeutettuna. He harjoittelevat taistelulajeja ja ampumista. Erään kaupungin Rash-osaston perustaja harmittelee, kun uusnatsit "pöllivät" heiltä alakulttuureja. "On natsi-hardcorea, natsianarkisteja ja eläinten oikeuksia puolustavia vegaaniuusnatseja". [8]

Osa vastapuolesta, esimerkiksi Vastarinta-liike, ei ole natsimielistä vaan venäläisnationalisteja, jotka puhuvat partisaanisodasta ja vallankumouksesta. Lisäksi "Kun venäläiset saavat vallan, siirtolaiset katoavat." Poliisi on ottanut useita tällaisia "oikeistoradikaaleja" vankilaan. [8]

Antifasistien klubilla Rautainen leijona -baarissa työskennellyt Leeloo sanoi: "Jos nuorelle pojalle joku antaa kerran turpiin, hän ehkä luopuu natsiaatteesta." [8]

Ruotsi

Vuonna 2006 Ruotsin "äärivasemmisto oli marginalisoitunut ja radikalisoitunut". 300 hengen antifasistinen "Vallankumouksellinen rintama" (Revolutionära fronten) yritti räjäyttää Nyköpingin McDonaldsiin helmikuussa 2006; oikeussalissa päätekijä näytti voitonmerkkiä yleisölle. Myös Israelin turistitoimistoon tehtiin attentaatti. Palopommeja käytettiin Puolan suurlähetystöä vastaan. EU-vaalien aikaan vasemmistoekstremistit (Ruotsissa antifasisteista käytetty termi[19]) tekivät 20 attentaattia "etabloituneita puolueita vastaan".

7.6.2006 kolme vasemmistoekstremistiä potki "raa'asti" Ruotsindemokraattien tiedottajan ja hänen avovaimonsa metroasemalla. Heidät tuomittiin vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä.

Tanska

Islaminvastaisten käyttäessä rauhanomaisesti ilmaisunvapauttaan Tanskassa keväällä 2012 joukko vastamielenosoittajia heitteli poliisia kivillä ja pulloilla.[20] Euroopassa usein nimitetään natseiksi muunkinlaisia rauhanomaisia mielenosoittajia ja sosialistit tulevat "antifasisteina" tukahduttamaan ihmisoikeuksia ja harjoittamaan väkivaltaa sananvapautta vastaan. On natseissakin yhtä pahoja joukossa.

Yhdysvallat

Yhdysvaltojen turvallisuusministeriö luokittelee Antifan terroristijärjestöksi. Syynä tähän ovat Antifan äärianarkistien hyökkäykset poliisia, hallitusta ja poliittisia instituutioita vastaan.[21]

Vuonna 2017 ministeriö pelkäsi Antifan alkavan tehdä pommi-iskuja molempien puolueiden puoluekokouksiin, kuten sen sisarjärjestöt Kreikassa, Italiassa ja Meksikossa.[22]

Ryhmät ovat jo keväästä 2016 tehneet aseellisia hyökkäyksiä yksittäisten ihmisten kimppuun. Osa anarkisteista hakee taistelua ja koulutusta ulkomaiden anarkistijärjestöistä.[22]

The Independent -lehden haastattelema poliisi kertoi tulleensa tietoiseksi Antifasta vasta Trumpin vaalikampanjan aikana, kun Antifa-mellakoitsijat käyttivät aseita, kilpiä ja kypäriä ja hakkasivat ihmisiä, heittivät pommeja ja polttopulloja, sytyttivät tulipaloja ja rikkoivat ikkunoita.[21]

Pian myös vastapuoli alkoi taistella Antifaa vastaan. Viime vuosikymmeninä viranomaiset ovat keskittyneet äärinationalisteihin, mutta nyt on noussut tusinoittain aseistettuja Antifa-ryhmiä, osa Black Blocista. By Any Means Necessary on mukana hyökkäyksissä.[22]

Ministeriö on varoitellut myös Antifan ja äärikansallisten keskinäisestä väkivallasta huhtikuusta 2016 asti. Kummatkin ovat muuttuneet väkivaltaisemmiksi, suuremmiksi ja enemmän yhteenottoja hakeviksi. Ministeriö pelkäsikin, että jos nationalistit saavat lisää näkyvyyttä, Antifa muuttuu tappavammaksi. Näin kävikin.[21][22]

Elokuussa 2017 Berkeleyssä noin sata naamioitunutta antifa-militanttia osallistui protestimarssille. He hyökkäilivät presidentti Trumpin kannattajien kimppuun. Uhreiksi joutui myös virheellisesti valkoisen ylivallan kannattajiksi luultuja. SDS:n perustajiin kuuluva sosiologi Todd Gitlin arvioi, että tällainen väkivalta vie huomion koko protestilta, mikä oli odotettavissa. Gitlinin mukaan Antifa ahdistelee poliittisia vastustajiaan ja maltillisia vasemmistolaisia. Puistoon oli järjestetty marxilaisuuden vastainen mielenosoitus, mutta järjestäjät peruivat sen vastamarssin aiheuttaman väkivallan pelossa. 13 henkeä pidätettiin, osa pahoinpitelyistä ja yksi pahoinpitelystä tappavalla aseella. Vastamarssin järjestäjä sanoi pyytäneensä etukäteen Antifaa ottamaan "puolustuksellisen" roolin. Berkeleyn poliisipäällikkö kertoi antifan ja mustan blokin harjoitelleen aseilla muiden mielenosoittajien seurassa. Järjestäjän mukaan harjoittelu oli puolustuksellista. Molemmat osapuolet arvostelivat poliisin toimintaa. Valtiotieteilijä Jo Freeman oli niitä, jotka saivat 1960-luvulla radikaalissa opiskelijajärjestössä Berkeleyn yliopiston sallimaan poliittiset puheet. Hänestä äärioikeistoa vainoavat toimivat monella tapaa kuin tuolloin heitä uhkailleet. "Kaikkialla on ihmisiä, jotka haluavat tukahduttaa oikeuden puhua." Berkeleyn yliopiston tiedottajan mukaan jo se, kun helmikuussa musta blokki esti puhetilaisuuden, osoitti, mitä tapahtuu, kun väkivaltaa käyttävät tahot hyökkäävät niiden kimppuun, jotka ovat eri mieltä heidän kanssaan.[23]

Ks. Antifa USA.

AFA

Antifan Saksan-osaston nykyisin käyttämä logo. Muidenkin osastojen logot ovat hyvin samankaltaisia.

AFA (Anti-Fascist Action) on kenties tunnetuin väkivaltaisten antifasistien ryhmä. Osin samaa väkeä pyörii maltillisemmissa Antifa-piireissä. AFA-ryhmiä on hyvin monissa maissa.

Saksa

Tiedustelupalvelun raportin mukaan nyky-Saksan antifasisteissa on väkivaltaisia extremistejä.[24].

AFA Britannia

Vuonna 1985 Punaisen toiminnan ja anarkosyndikalistisen Direct Action Movement -liikkeen osat perustivat Britannian AFA:n (Anti-Fascist Action). AFA:n väki mm. katutappeli kansallissosialistisen Blood & Honor -yhtyeen konserttiin pyrkinyttä väkeä vastaan Waterloon taistelun 1992[25][26]. Edellisiltana solistin kimppuun oli hyökätty pubissa. Nimi otettiin Saksan kommunistipuolueen AFA:lta (1930-luvulta).

1980-luvulla AFA:ssa oli myös trotskilaisia, sosialisteja, anarkisteja ja työväenpuolueen jäseniä[27].

Vuonna 1990 kolme AFA:n jäsentä vangittiin hyökkäyksestä heidän fasistiksi epäilemänsä henkilön kimppuun.

SWP:n populismia arvostelleet jäseneet perustivat rauhanomaisen vasemmistolais-antifasistisen Searchlight-lehden, jota monet militantit antifasistit vihaavat. Vuonna 1997 AFA kielsi jäseniltään yhteydet Searchlightiin ja erotti 1998 Leedsin ja Huddersfieldin AFA:t tällä perusteella. Vuonna 2001 AFA oli käytännössä kuihtunut. [28][29]

AFA Ruotsi

Ruotsin AFA (Antifascistisk aktion) perustettiin 1993, ja siinä on 13 ryhmää[30]. Pääuhrit ovat Kansallisdemokraatit, Ruotsi-demokraatit ja Ruotsalainen vastarintaliike, joissain tapauksissa myös valtiopäiväpuolueet Kristillisdemokraatit[31] ja Keskustapuolue[32].

AFA mm. tuhoaa ja vandalisoi kansallissosialistien koteja ja autoja. AFA-aktivisteja on yhdistetty myös murhapolttoihin ja pahoinpitelyihin.[33] AFA on itsekin tunnustanut mm. murhapolton ajastetuilla palopommeilla[34].

Turvallisuuspoliisin (Säpo) mukaan AFA uhkailee ja hyökkäilee yksittäisten ihmisten kimppuun ja puhuu väkivallan puolesta[35]

Tiedotusvälineet käyttävät nimitystä "vasemmistoekstremistit" eikä "antifasistit"[19][36][37] ja Expressen-lehden pääkirjoitustoimituksen mukaan "antifasismi" on harhaanjohtava termi järjestölle[38] ja AFA:n toimintatavat kuten Kansallisdemokraattien lehden tilaajalistan varastaminen ja tilaajien uhkailu "johtavat ajatukset pikemminkin natsistisiin toimintatapoihin"[38].

AFA itse kuvaa itseään vallankumouksellisen sosialistiseksi, valtiotonta yhteiskuntaa tavoittelevaksi[39] militantiksi järjestöksi, joka "kompromissittomassa taistelussaan" päättää itse, mikä on oikein ja mikä väärin[40]. Se haluaa korvata parlamentarismin sosialistisella kansanhallinnolla[41].

AFA:n "suora toiminta" on "tarvittaessa" väkivaltaa[42], mm. vahingontekoa ja pahoinpitelyä ("fyysista konfrontaatiota"), AFA:n mukaan väkivaltaa tarvitaan taistelussa natsismia ja kapitalismia vastaan. Käytännössä väkivalta on suuntautunut myös poliisiin.

Toimintaoppaassaan AFA kertoo: "Väkivalta on keino, jolla voimme pysäyttää natsimielenosoituksen." "Älkää erehtykö sellaisiin taisteluihin poliiseja tai natseja vastaan, joissa nämä ovat kotikentällään ja aseistautuneita." "Tähdätkää kasvoihin, solar plexukseen ja poikia myös munille." Neuvotaan hyökkäämään aina ylivoimalla, "huijatkaa niin paljon kuin mahdollista - - on parempi hyökätä kymmenen yhtä vastaan rautaputkilla, maskeissa ja hyvillä kengillä" kuin taistella "kunniallisesti". Uhri pitää heti kaataa maahan, jotta häntä voisi potkia turvassa. [43]

Säpon mukaan AFA on vakava uhka yksittäisille ihmisille[44], se uhkailee näitä ja hyökkäilee näiden kimppuun[45].

7.3.2008 Säpo julkisti raportin, jonka mukaan AFA tai sen symboleja käyttävät ihmiset uhkailevat toistuvasti kunnanvaltuuttuja ja maakuntavaltuutettuja tavoitteenaan pelotella uhkauksillaan ja toiminnallaan nämä luopumaan poliittisista tehtävistään[46].

Laitonta toimintaa ja kiistoja

 • Säpon mukaan AFA-aktivistit vahingoittivat Kyllä-puolen kiinteistöjä EU-kansanäänestyksessä 1994.
 • AFA on tunnustanut syyllisuutensä Tråvadin kutomon polttamiseen (DN:n otsikon mukaan "murhapoltto"[47]) joulukuussa 2005. Paikka oli aiemmin ollut kansallissosialistien käytössä.
 • Tammikuussa 2006 AFA hyökkäsi Norrköpingin maahanmuuttovirastoon ja uhkaili yksittäisiä työntekijöitä[48].
 • Ruotsin radio raportoi vuonna 2006 raiskauksista, seksismistä ja naisten mitätöinnistä AFA:ssa[49] .
 • Kansallispäivänä 2006 AFA hyökkäsi Jönköpingissä Ruotsi-demokraattien kimppuun "pesäpallomailalla tai vastaavalla" poliisin mukaan[50].
 • Kesäkuussa 2006 AFA löi rikki kristillisdemokraattien huoneiston ikkunaruutuja Kalmarissa.[51]
 • Lokakuussa 2006 AFA uhkasi estää kunnanvaltuuston kokouksen Göteborgissa, koska Ruotsi-demokraatteja oli valittu. Kokouksen pitäminen vaati miljoona kruunua vaatineen poliisioperaation.[52].
 • Elokuussa 2008 AFA levitti Uppsalassa ilmoituksia, joissa oli uhrin nimi ja kuva ja ihmisiä kehotettiin pahoinpitelemään tätä. Palkkioksi AFA lupasi 500 kruunua ja ilmaisen "knogjärn" (kolkkausrauta?).[53]
 • Helmikuussa 2009 AFA pahoinpiteli kansallisdemokraattisen poliitikon nimeltä Vávra Suk. Poliisi otsikoi tapahtuman "murhayritys"[54].
 • 8.3.2009 AFA-Tukholman ja Vallankumouksellisen rintaman väki heitti väripommeja kristillisdemokraattien kansliaan[55].
 • Heinäkuussa 2007 AFA uhkaili ja hyökkäsi maahanmuuttoasioiden tuomarin kimppuun Göteborgissa. Tuomarin ulko-oveen löytiin kirves, talo spraymaalattiin. Internetiin levitettiin tuomarin ja hänen kollegoittensa henkilötietoja. [56]
 • Veitsimiehet hyökkäsivät Ruotsindemokraattien ex-nuorisojohtaja Martin Kinnusen (24) kotiin. Siellä ollutta tyttöystävää uhattiin veitsellä, teipattiin ja heitettiin rappukäytävään; vammat jäivät lieviksi[57]. "En voi syödä enkä voi nukkua. Tuntuu koko ajan siltä kuin olisin hajoamassa", tyttöystävä kertoi myöhemmin[58]. Kinnunen tyttöystävineen pahoinpideltiin raa'asti myöhemminkin[59]. Jälkimmäisen pahoinpitelyn suoritti iso AFA-joukkio, jossa olivat mukana tyttöystävän pahoinpitelijät[60] Saadakseen elää rauhassa Kinnunen luopui politiikasta ja muutti Saksaan[60].
 • Vuoden 2010 vaalien alla ruotsidemokraattien 24-vuotias ehdokas pahoinpideltiin tämän kodissa ja hänen otsaansa viillettiin hakaristi[61]. Hänen kimppuunsa on aiemminkin hyökätty veitsin ja hänen kotitaloonsa oli aiemmin päivällä maalattu iskulauseita[61]. Hän harkitsee luopumista politiikasta[61]. Tekijät myös kiinnittivät AFA:n tarroja[62].
 • AFA, Vallankumouksellinen rintama ym. ovat myös hyökkäilleet väkivaltaisesti konservatiiveja ja jopa liberaaleja vastaan, mm. pahoinpitelyin ja tuhoamisin, koska väittävät näitä työntekijävihamielisiksi. EU-vaaleissa kesäkuussa 2009 hyökkäily oli entista kiivaampaa, kertoo Ruotsin Suojelupoliisi Säpo. [59]

Yhdysvallat

Antifa USA on monesti hyökännyt sananvapausmielenosoitusten kimppuun asein.

Musta blokki

Musta blokki (Black Bloc) on vasemmistoanarkistien ja muiden mainittujen porukoiden, monien ydinvoimanvastustajien ja talonvaltaajien sekä eräiden uusnatsien yleinen väkivaltainen taktiikka "mielenosoituksissa". Siinä naamioidutaan kasvoja myöten mustiin vaatteisiin, panssaroidaan ne pehmustein ja tapellaan kadulla ohikulkijoiden, poliisien ym. kanssa, hajotetaan kahviloita, vaateliikkeitä ym., rakennetaan barrikadeja, heitetään polttopulloja jne. Mukana on usein myös jännitystä hakevia nuoria, jotka ennalta ajattelevat vain olevansa rauhanomaisesti mukana, useammat salaa tai avoimesti toivovat pääsevänsä "sankaritekoihin".

Autonomit

Autonomit eli autonomiset marxilaiset ovat 1960-luvun Italiassa syntynyt marxismin suuntaus, jossa korostetaan ”työläisten itsemääräämisoikeutta”, millä saatetaan tarkoittaa esim. tehtaiden ryöstämistä niiden omistajilta työläisille. Heidän ideologinaan on pidetty mm. professori Antonio Negriä, jota syytettiin osuudesta Punaiset prikaatit -terroristijärjestön suorittamaan pääministeri Aldo Moron kaappaukseen ja raakaan murhaan. Tämä marxilais-autonominen järjestö on saanut koulutusta ja rahoitusta mm. kommunistisen Tshekkoslovakian tiedustelupalvelulta ja sosialistiselta PLO:lta.

Viitteet

 1. Äärikansallisuus nostaa päätään Venäjällä, Yle.fi 28.1.2010: "Uusnatsit yrittävät horjuttaa valtion rakenteita, minkä takia he kohdistavat iskunsa miliiseihin ja muihin viranomaisiin, jotka ovat tekemisissä maahanmuuttajien kanssa. Väkivaltaisuuksien ja pahoinpitelyjen tavoitteena on kylvää pelkoa, jotta valtion kyky ratkaista ongelmia heikentyisi. Sovassa uskotaankin, että uusnatseilla on selkeä ideologinen tavoite. Liikkeet uskovat vallankumoukseen, jonka seurauksena ne voisivat luoda natsi-yhteiskunnan Venäjälle."
 2. Kiakkovierasjuhlien rähinöinti opetti miehisyyttä, Kansan Uutiset, 22.1.2014.
 3. Worker Insurgency and Statist Containment in Portugal and Spain, 1974-1977 - Loren Goldner
 4. Chicago Journals - The Journal of Modern History
 5. David Ward Antifascisms: Cultural Politics in Italy, 1943-1946
 6. James Martin, 'Piero Gobetti's Agonistic Liberalism', History of European Ideas, vol. 32, (2006), 205-222.
 7. Andrezj Olechnowicz, 'Liberal anti-fascism in the 1930s the case of Sir Ernest Barker', Albion 36, 2005, pp. 636-660
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 "Rakkaat naapurit", HS Kuukausiliite 1/2010, s. 38-51
 9. The Putin Jugend, Weekly Standard, 30.7.2007
 10. Anarkistit ja järjestäytyminen, Kapinatyöläinen 27, 2000, Helsinki (luettu 17.1.2010)
 11. Dosantti Johan Bäckman ja sosialistinen Viro, VS 15.4.2009
 12. Militantti antifasismi rantautui Suomeen, 19.3.2009
 13. Väkivaltaiset ääriliikkeet toimivat koko maan alueella 16.4.2020. Sisäministeriö.
 14. Näin toimii Suomen Vastarintaliike Yle artikkelit. 15.05.2016.
 15. Uusnatsit tappelivat keskellä Helsinkiä Iltalehti. 22.10.2014.
 16. Väkivallan kierre Helsingissä: Nyt antifasistit ja patriootit ottivat yhteen MTV uutiset. 22.10.2014.
 17. Katja Kuokkanen: Stadin derbyistä tuli äärioikeiston ja anarkistien taistelutanner – Poliisille tutut lietsojat ”näkevät tilaisuuden tapella ja yrittävät olla kasvottomia siellä seassa” HELSINGIN SANOMAT. 2.10.2016.
 18. Lewisham '77 history site
 19. 19,0 19,1 http://svt.se/2.33538/1.1750213/polisen_afa_bakom_upplopp_i_fittja&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-NyheterABC+%28svt.se+-+Nyheter+ABC%29
 20. Yli 80 pidätettiin Tanskassa äärioikeiston mielenosoituksen jälkeen, HS.fi 31.3.2012
 21. 21,0 21,1 21,2 Antifa: US security agencies label group 'domestic terrorists' The Independent. 3.9.2017.
 22. 22,0 22,1 22,2 22,3 FBI, Homeland Security warn of more ‘antifa’ attacks Politico Magazine. 1.9.2017.
 23. 'Antifa' violence in Berkeley spurs soul-searching within leftist activist community L.A. Times. 29.8.2017.
 24. Verfassungsschutz-bericht 2004, s. 168-172
 25. It Woz AFA Wot Done It!
 26. Diamond in the Dust - The Ian Stuart Biography
 27. AFA UK (Wp 17.1.2010)
 28. 1985-2001: Anti-Fascist Action (AFA)
 29. Stage Bottles
 30. http://antifa.se/index.php?p=3
 31. Attack mot kd i Kalmar, UNT 29.4.2008;
  ^ med knogjärn, Aftonbladet 13.9.2009.
 32. AFA - Verksamhetsberättelse 2006 Antifan verkkosivu.
 33. http://afa-dackebygd.antifa.se/index.php?subaction=showfull&id=1241541340&archive=&start_from=&ucat=1&
 34. Afa riktar ilska mot Migrationsverket, Svenska Television 10.1./19.6.2006
 35. Aktörer inom den autonoma miljön, Säpo 14.5.2008
 36. http://mobil.svt.se/2.33538/1.1752021/10_afa-anhangare_begardes_haktade
 37. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5784027.ab
 38. 38,0 38,1 [1]
 39. http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=191472&BroadcastDate=&IsBlock=
 40. AFA - Aktivitetsguide för antifascister s. 10
 41. Extremistorganisationerna Tidningen "Focus", 29.11.2007
 42. AFA - Aktivitetsguide för antifascister s. 5, 9-11.
 43. AFA - Aktivitetsguide för antifascister, Antifa.se, 2004, s. 9-11.
 44. http://gavle.lny.se/afa-inget-hot-mot-demokratin-enligt-sapo-6574/
 45. Politiskt extremism - Aktörer inom den autonoma miljön, Säkerhetspolisen (Säpo), luettu 2010-01-13
 46. Hot mot förtroendevalda ny rapport Säpo 7 november 2008.
 47. Lars Johansson: Afa tar på sig mordbrand på nazistgård DN 28.12.2005.
 48. Teresia Dunér: Afa riktar ilska mot Migrationsverket SVT 10 januari 2006.
 49. Tjejer kränks inom aktivistvänsern Front i P3
 50. Anders Malmström ja Niklas Orrenius: Polis varnade krögare för politisk fest 23.3.2006.
 51. Claes Pettersson: Slåss med knogjärn Aftonbladet 13.9.2009.
 52. Aktivister försökte stoppa möte med Sverigedemokrat DN 2 november 2006.
 53. http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1221280&lid=puff_1221455&lpos=rubrik Ruotsin TV
 54. Expressen: Afa tar på sig våld mot ND-politiker
 55. Claes Pettersson: Slåss med knogjärn Aftonbladet 13 september 2009.
 56. Domare som utvisat irakier attackerades Dagens Nyheter 31 juli 2007.
 57. DN: Veitsimiehet hyökkäsivät ruotsalaispoliitikon kotiin, YLE 16.8.2007
 58. Säpo: Hot och våld mot sd ökar, Expressen 16.8.2007
 59. 59,0 59,1 M och FP måltavla för vänsterextrema, SvD 9.6.2009
 60. 60,0 60,1 Misshandlad sd-topp har flyttat till Tyskland, Nyheter24.se 11/12 2009
 61. 61,0 61,1 61,2 Pahoinpitelijät viilsivät hakaristin poliitikon otsaan Ruotsissa, Helsingin Sanomat 11.9.2010
 62. Sverigedemokrat överfallen i bostad, Dagens Nyheter 2010-09-11

Katso myös

Videoita antifasistien mellakoinnista

 • AFA Berlin, 4:11, Berliinin AFA polttaa, tuhoaa ja kivittää autoja (osassa matkustajia), taloja ja poliiseja. Ilmeisesti AFA:n oma promo-video. (mm. 1989 ja 1996)
 • AFA gör bort sig IGEN!!! Aftonbladet tv (Ruotsi), 0:36, AFA:n mellakoijat tuhoamassa poliisiautoa (mielenosoitus, jonka järjestäjät lupasivat pysyvän rauhallisena)
 • Nationalsts vs antiswedish and antifa 4:43, Kansallissosialistien rauhanomainen mielenosoitus Ruotsissa, vastustajat käyvät käsiksi lievästi. Tyypillisesti molemmilta puolilta löytyy tappelunhaluisia. Ilmeisesti kansallissosialistien promo-video. Kuten 1920- ja 30-lukujen Saksassakin, monen kohdalla on vain sattumasta kiinni, kumman puolen tappelijoiden joukkoon alunperin tulee päätyneeksi - usein suurin osa ideologiasta omaksutaan vasta sen jälkeen. Siksi Saksassakin tuolloin sosialistit ja kansallissosialistit huomasivat, että toisen väkeä oli usein helppo käännyttää omalle puolelle mutta useimpia liberaaleja ei mitenkään.
 • BLACK BLOCK VS Skinheads, 4:45, sosialistis-anarkistisen Black Blocin (musta blokki) promo-video.